Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović: Baštinu da štitimo saradnjom, a ne razdorima u regionu

Đukanović je rekao da se sa Foruma vraća sa puno optimizma jer mu se čini da se ''konačno nakon izvjesne konfuzije sada jako dobro razumije da ćemo na glavne globalne izazove moći da odgovorimo jedino globalno, a ne nikako nacionalno, što nas dodatno vraća multilateralnoj saradnji i pojačava entuzijazam za takvu saradnju kod svih''

Jako je dobro da ono što se radi na planu zaštite materijalne i nematerijalne baštine radimo tako da sarađujemo u okviru regiona i sa susjedima i da te naše inicijative nikada nijesu inspirisane time da zaštitu, svejedno da li je riječ o prirodnim dobrima ili o nekoj vrijednoj, lokalnoj tradiciji, gradimo tako da bismo izazivali nesporazume i razdore u regionu i sa susjedima, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u sjedištu UNESCO-a gdje boravi povodom 75. godišnjice uspješnog funkcionisanja ove organizacije.

On je podsjetio da će se sljedeće godine navršiti 15 godina crnogorskog članstva u UNESCO-u.

”Ja bih rekao sa utiscima koji su veoma povoljni iz naše međusobne saradnje”, rekao je Đukanović.

U razgovoru sa generalnom direktorom ove organizacije Odri Azule, Đukanović je potencirao to što je odgovornost Crne Gore za saradnju u okviru UNESCO-a.

”Dakle, Crna Gora je specifična država koja 13 odsto svoje teritorije ima u raznim programima zaštite od strane UNESCO-a. Takođe, potencirao sam našu posebnu senzibilnost prema očuvanju perspektive ekološke države Crne Gore prema zaštiti naše batšine i prirodnih dobara koje Crna Gora štiti, a posebno prema području Durmitora i rijeke Tare i to je naišlo na odobravanje naših domaćina i oni su, naravno, sa zadovoljstvom potencirali upravo tu visoku kontribuciju koju Crna Gora ostvaruje u okviru ove organizacije”, istakao je Đukanović.

On ističe da vjeruje da će godine pred nama takođe biti godine pojačane saradnje u okviru UNESCO-a i najbolja potvrda posvećenosti multilateralizmu i saradnji sa svim organizacijama koje funkcionišu u okviru sistema UN.

Đukanović je prisustvovao i Pariskom mirovnom forumu koji je bio posvećen preoblikovanju ključnih principa međunarodne saradnje u uslovima kovida.

Đukanović je rekao da se sa Foruma vraća sa puno optimizma jer mu se čini da se “konačno nakon izvjesne konfuzije sada jako dobro razumije da ćemo na glavne globalne izazove moći da odgovorimo jedino globalno, a ne nikako nacionalno, što nas dodatno vraća multilateralnoj saradnji i pojačava entuzijazam za takvu saradnju kod svih”.

”To je velika nada ne samo za male zemlje, nego rekao bih za svijet u cjelini, zato što je to i jedini put da se savladaju neke dodatno izražene nejednakosti u svijetu koje je, nažalost, problem kakav je pandemija surovo potencirao”, istakao je Đukanović.

On je dodao da je ovo bila prilika za prisustvo večeri koju je za sve šefove država i vlada učesnica Pariskog mirovnog foruma priredio francuski predsjednik Makron sa njegovom suprugom.

”Na margini tog događaja imao sam priliku da razgovaram sa mnogim kolegama: sa premijerom Albanije, Kosova, Andore, takođe, sa predsjednikom Islanda i ta serija kontakata je nastavljena i danas s jednim vrlo sadržajnim razgovorom sa predsjednikom Slovenije. To su uvijek zgodne prilike da ažuriramo informacije koje se tiču i regiona i evropske perspektive i da podstaknemo susjede i da podstaknemo naše prijatelje da nam pomognu u ostvarivanju naših strateških interesa i ciljeva”, naglasio je Đukanović.

Đukanović će dan nastaviti posjetom Bratislavi gdje će razgovarati sa predstavnikom EU za region Zapadnog Balkana gospodinom Lajčakom.

”To će biti, da kažem, nastavak jednog redovnog dijaloga kojeg održavamo, gdje Crna Gora pokušava da dâ prepoznatljiv doprinos učvršćivanju stabilnosti, boljoj regionalnoj saradnji i otvaranju jasnije evropske perspektive za sve zemlje Zapadnog Balkana”, zaključio je Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve