Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Đonović: Prekrajanje granica dovešće do rata na Balkanu

On nema dileme da, kako ističe, iza najavljenih izmjena zakona o državljanstvu i zakona o prebivalištu i boravištu stoji želja Vlade Zdravka Krivokapića da Crnu Goru pripoji ''srpskom svetu''

Vijest da postoji non-pejper dokument koji se bazira na navodnom prijedlogu premijera Slovenije Janeza Janše da se podjelom Bosne i Hercegovine konačno stavi tačka na raspad SFRJ, politički analitičar, bivši predsjednik Liberalnog saveza i poslanik u Skupštini Crne Gore Ranko Đonović primio je sa nevjericom.

On je u emisiji “Znam da znaš” na Gradskom radiju kazao da bi realizacija toga za Balkan bila atomska bomba.

“Iz ugla praktičnih Slovenaca i gospodina Janše to izgleda dobro, ali po mom mišljenju, to bi bio novi balkanski, pa i širi rat”, upozorio je Đonović.

Koja će se država odreći svoje teritorije on ne zna, kako naglašava, kao ni kakve su to poštene i dobre granice koje će svi prihvatiti.

“Prekrajanje granica Crnoj Gori ne bi donijelo ništa, jer je jedina država koja nikada ništa nije tražila od bilo koje države priznate u svojim granicama. Zato su gotove sve naše komšije uvijek imale zahtjeve prema teritoriji Crne Gore”, rekao je Đonović.

On je saglasan sa ocjenom predsjednika Mila Đukanovića koju je iznio u emisiji „Teleskopija“ na Javnom servisu da je Crna Gora potencijalno žarište nestabilnosti.

“Znate kako se okolne države, posebno Srbija, ponašaju prema nama, a znate i šta imamo u Crnoj Gori i kako su podijeljene političke snage, odnosno da ima dosta onih koji bi Crnu Goru pripojili Srbiji, cijelu ili u djelovima”, podsjetio je Đonović.

Evropski zvaničnici ćute, a okolne države, koje su vjekovima imale pretenzije prema Crnoj Gori, kako je rekao, “digle su nos” i napadaju nas sa svih strana.

“Nadam se da Crna Gora neće postati žarište i da će uspjeti da izbjegne sve to. Da smo jedinstveni, imali bismo šansu. Ako nijesmo, kao što i nijesmo, s obzirom na trenutno stanje u Crnoj Gori, onda se plašim da nam sukobi tek dolaze”, rekao je Đonović.

On nema dileme da, kako ističe, iza najavljenih izmjena zakona o državljanstvu i zakona o prebivalištu i boravištu stoji želja Vlade Zdravka Krivokapića da Crnu Goru pripoji „srpskom svetu“.

“Znamo kako smo dobili Vladu, ko je stajao iza premijera, a znamo i ko podržava opozicione velikosrpske snage. To što se oni međusobno ne slažu oko raspodjele kolača vlasti i što različito vide put ka ‘srpskom svetu’ ne znači da nisu na istom kursu”, istakao je Đonović i dodao da se nada da će građanska svijest Crne Gore prevladati.

Za to će joj, kako je rekao, trebati pomoć i podrška Evrope i Nato prijatelja.

Đonović je uvjeren da nadležni organi u Crnoj Gori u susret izborima 9. maja u Herceg Novom neće reagovati na informaciju da se u biračkom spisku te opštine nalazi 10 odsto glasača koji su istovremeno upisani u biračke spiskove u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Na reakciju ih, kaže, može natjerati samo neka viša sila. “Vlada je formirana da takvima, upisanima i novoupisanima, omogući da glasaju i nadglasaju građansku i sekularnu Crnu Goru”, istakao je Đonović.

Vanredni izbori u Crnoj Gori su nužnost, ali bi, prema njegovom mišljenju, bilo dobro da do njih ne dođe još nekoliko mjeseci, jer ima još građana koji zbog mržnje prema DPS-u ne vide i ne shvataju da i od lošeg ima gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Petar Pan
14.04.2021-17:17 17:17

“Vanredni izbori u Crnoj Gori su nužnost, ali bi, prema njegovom mišljenju, bilo dobro da do njih ne dođe još nekoliko mjeseci, jer ima još građana koji zbog mržnje prema DPS-u ne vide i ne shvataju da i od lošeg ima gore.” Ovo je skroz tačno. Mislim da takav plan ima i DPS. Puštiti Rukoljuba i crkvu sa sve četnicima da se dobro izbruče, da se umrljaju međusobno go…ma i da i oni koji su ih glasali pljunu na njih k'o na mrtvo go..o.