Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Đeka: Afirmisanje ljudskih prava kao zajedničkog dobra koje spaja cijelo čovječanstvo

Ministar ljudskih i manjinskih prava učestvovao je u sjedištu UN u Ženevi na Događaju na visokom nivou, povodom obilježavanja 75-godišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije za ljudska prava

Ministar ljudskih i manjinskih prava, Fatmir Đeka učestvovao je u sjedištu UN u Ženevi na Događaju na visokom nivou, povodom obilježavanja 75-godišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije za ljudska prava. Na sesiji “Drvo obećanja”, ministar Đeka je kazao da Crna Gora afirmiše svoju posvećenost da nastavi da odlučno radi na sistemskoj zaštiti i promociji ključnih principa demokratije, vladavine prava i ljudskih prava u zemlji, ali i inostranstvu.

Crna Gora to demonstrira i aktuelnim članstvom u Savjetu UN za ljudska prava.U tom cilju, ministar Đeka istakao da će, pored ostalog, Crna Gora: jačati nacionalne institucije za ljudska prava, posebno Zaštitnika/ce ljudskih prava i sloboda Crne Gore u skladu sa Pariskim principima; intenzivirati napore u borbi protiv svih oblika diskriminacije, posebno protiv ranjivih i marginalizovanih grupa, uključujući žene, djecu, osobe sa invaliditetom, manjine, starije osobe, LGBTIQ+ osobe; promovisati ljudsku bezbjednost za sve i jednake mogućnosti u svim politikama, sa fokusom na obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo, socijalnu i dječju zaštitu i smanjenje siromaštva; osnažiti slobodu izražavanja i slobodu medija, uključujući sistematsku prevenciju i eliminaciju govora mržnje, dezinformacija i svaki vid onlajn i oflajn uznemiravanja; dalje reformisati pravosuđe kako bi se osigurala njegova nezavisnost, integritet, odgovornost i nepristrasnost.

Važnost ovog događaja ilustruje sama činjenica da je na njemu učestvovalo preko 140 delegacija na nivou šefova država, vlada i drugih visokih zvaničnika država članica Ujedinjenih Nacija, sa dominantnom porukom da su ljudska prava temelj slobode, pravde, mira i bezbjednosti. Vladavina prava i ljudska prava su u srži našeg proces pristupanja Evropskoj Uniji što dodatno povećava važnost našeg današnjeg učešća, nacionalne posvećenosti i zaloga, i nacionalnih obećanja koje je Crna Gora ovom prilikom dala.

U razgovoru sa visokim komesarom UN-a za ljudska prava, Dr. Volkerom Turkom, ministar Đeka se zahvalio na bliskoj saradnji i podršci koju kancelarija komesara pruža Crnoj Gori, uključujući kroz akreditovanog predstavnika za pitanja ljudskih prava u UN timu u Crnoj Gori. U tom okviru, razgovarano je o daljem razvoju nacionalnog mehanizma za praćenja procesa implementacije preporuka u oblasti ljudskih prava koje Crna Gore dobija kroz sistem UN-a, ali i od drugih relevantnih međunarodnih institucija. U dijelu razmjene mišljenja o stanju ljudskih prava u regionalnom i širem kontekstu, razgovarano je o važnosti efikasnog suzbijanja govora mržnje. Takođe, polarizacija i podjela. Kao i o značaju afirmisanja ljudskih prava kao zajedničkog dobra koje spaja cijelo čovječanstvo.

Ministar Đeka se sastao i sa specijalnim predstavnikom EU za ljudska prava, Imonom Gilmorom (Eamon Gilmore), koji je čestitao na izboru nove Vlade CG i njenoj proevropskoj orjentaciji. Izrazio je zadovoljstvo saradnjom koju EU i CG ostvaruju u oblasti ljudskih prava u raznim multilateralnim forumima , posebno izdvojivši kao primjer koordinaciju i saradnju u Savjetu UN-a za ljudska prava.

Pozdravljeno je i kompletiranje Ustavnog suda, uz obostrano isticanje važnosti daljeg jačanja vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa. Takođe, i jačanje saradnje sa civilnim društvom, mladima, kao i aktivnosti na jačanju društvene kohezije, s akcentom na interkulturalizam.

U susretu sa potpredsjednicom Vlade Hrvatske za socijalna pitanja i ljudska prava, Anom Šimpragom potvrđena je spremnost Hrvatske da nastavi podršku Crnoj Gori, uz očekivanje da će Crna Gora biti prva naredna članica EU. Ministar se zahvalio potpredsjednici Šimpraga i delegaciji Hrvatske na preporukama za unapređenje ljudskih prava kao i za ubrzanje pristupanja Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve