Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Dizdarević: Potpun bojkot popisa stanovništva do ispunjenja neophodnih uslova za njegovo održavanje

''Kako vlasti u Crnoj Gori za sve navedeno nijesu imale sluha, te su se protivno državnim interesima, oglušili na sve ove brojne pozive i apele koji su dolazili sa raznih adresa, DPS je građane pozvala na bojkot predstojećeg popisa'', ističe Dizdarević

Pozivamo Vladu Crne Gore, Ministarstvo finansija i Monstat da odustanu od svoje nakaradne namjere da, praktično na silu, organizuju predstojeći popis stanovništva, domaćinstava i stanova, saopštio je Abaz Dizdarević, potpredsjednik DPS Crne Gore.

Kako je naveo, stavovi brojnih političkih partija, nacionalnih vijeća i savjeta, nevladinih i drugih društvenih organizacija, kao i međunarodnih partnera su poznati. Takođe i činjenice u pogledu ispunjavanja preporuka od strane Evropske komisije UN za Evropu koja je definisala da popis stanovništva treba izbjegavati u izbornim godinama kao i u periodu političke nestabilnosti.

“Kada uzmemo u obzir da je vlada još uvijek u tehničkom mandatu a da se formiranje nove odlaže gotovo do isteka zakonom predviđenog roka za to, da brojne crnogorske institucije ne rade u punom kapacitetu, da svakodnevno svjedočimo neviđenim pritiscima stranog faktora, onda se može zaključiti samo jedno – u Crnoj Gori je stanje sveopšteg haosa koji ni na jedan način ne može značiti stabilan društveno – politički ambijet”, kazao je Dizdarević.

Između ostalog, ističe, i to je jedan od razloga zbog kojeg je i Evropski parlament u izvještaju za Crnu Goru donio preporuku i iznio jasan stav da kompletan proces treba odložiti.

“Kako vlasti u Crnoj Gori za sve navedeno nijesu imale sluha, te su se protivno državnim interesima, oglušili na sve ove brojne pozive i apele koji su dolazili sa raznih adresa, DPS je građane pozvala na bojkot predstojećeg popisa”, ističe Dizdarević.

Poručuje da ostaju do kraja, na fonu izrečenog stava Glavnog odbora partije ne samo da bi se ovaj proces odložio na određeni vremenski period, već da bi se u međuvremenu stvorili svi oni neophodni preduslovi koje su u 17 zahtjeva detaljno obrazložili i na koje su ukazali aktuelnoj vlasti.

“Stoga još jednom ponavljamo – ili transparentan i strogo kontrolisan proces ili potpun bojkot”, zaključuje Dizdarević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve