Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Evropska perspektiva neophodna kao nikad prije

"Podrška koju daju naše sestrinske partije je izuzetno značajna u ovom trenutku, ne samo zbog pandemijske krize kroz koju svi prolazimo, nego i zbog toga što znamo da upravo stranke evropske ljevice daju apsolutnu i neuslovljenu podršku politici proširenja", kazao je Đukanović na konferenciji

Evropska perspektiva danas je neophodna, možda kao nikad prije, kako bi se stalo na put lutanjima u evropskom smislu i uticaju trećih strana, kazao je predsjednik DPS-a Milo Đukanović na videokonferenciji koji organizuju Partija evropskih socijalista (PES) i njena grupa u Evropskom parlamentu, Socijalisti i demokrate.

Đukanović (Foto: DPS)

“Sastanak je organizovan u susret Zagrebačkom Samitu EU – Zapadni Balkan, zajedno s liderima lijevih partija iz regiona, kako bi se i na političkoj ravni izrazila podrška politici proširenja EU na Zapadni Balkan. Grupacija socijalista i demokrata, s kojom DPS dijeli iste programske ciljeve, druga je po velični u Evropskom parlamentu”, saopšteno je iz DPS-a.

Sastanak su otvorili predsjednica Grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, Irače Garsia-Peres i predsjednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev, dok su ključne napomene dali David Sasoli, predsjednik Evropskog Parlamenta, Žosef Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, kao i Tonino Picula izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu. Učesnici sastanka bili su i lideri sestrinskih partija iz regiona.

“Podrška koju daju naše sestrinske partije je izuzetno značajna u ovom trenutku, ne samo zbog pandemijske krize kroz koju svi prolazimo, nego i zbog toga što znamo da upravo stranke evropske ljevice daju apsolutnu i neuslovljenu podršku politici proširenja”, kazao je Đukanović na konferenciji.

Kako je istakao, u ovoj novoj situaciji smo svi mnogo ranjiviji nego što smo to bili prije izbijanja pandemije.

“Ne gajimo, stoga, sumnje da se prisustvo lažnih vijesti i političko-ekonomskih uticaja neće povećati, kao što već svjedočimo. Stoga pažnja koja se upućuje iz S&D i PES-a Zapadnom Balkanu ima našu punu zahvalnost. Vjerujem da će i Izvještaj o preporukama EP Savjetu, Komisiji i potpredsjedniku komisije za vanjsku politiku i bezbjednost za zapadni Balkan nakon samita 2020. za koji posebnu zahvalnost dugujemo izvjestiocu Toninu Piculi, jasno naglasiti stav da je politika proširenja jedna od najuspješnijih politika EU i najsnažniji vanjskopolitički alat za promociju demokratije, blagostanja i mira, kao i da je perspektiva punopravnog članstva zasnovana na pojedinačnim zaslugama zemalja ZB, i istovremeno u političkom, bezbjednosnom i ekonomskom je interesu za EU”, naglasio je Đukanović.

Kazao je da martovska odluka Savjeta da se otvore pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, činjenica da Hrvatska, i pored svih problema s kojima se suočila uslijed kovida-19 i potresa, ipak organizuje današnji sastanak na vrhu te tako demonstrira zavidno evropsko vođstvo, govori u prilog tome da i dalje postoje oni koji se zalažu za napredak u proširenju.

“Očekuje nas zahtjevan i izazovan period u kojem ćemo svi zajednički morati raditi na otklanjanju posljedica krize. Stoga smo i zahvalni Evropskoj uniji što je tako brzo i odlučno donijela paket finansijske podrške za Zapadni Balkan od 3,3 milijarde eura za zdravstveni, socijalni i ekonomski sektor, te očekujemo da EK dalji razvije ekonomski i investicioni plan za region”, kazao je Đukanović.

On je naveo da je Crna Gora pomogla i omogućila repatrijaciju značajnog broja državljana EU, držala svoje luke otvorenim i uradila sve da se što brže izbori s pandemijom tako ne doprinoseći samo izliječenju u državi nego i poboljšanju situacije u regionu i Evropi.

“Pritom smo sačuvali svoje institucije, a uloženi trud u njihovu izgradnju tokom godina evropske integracije se pokazao kao ključan za vitalnost sistema. Konačno, nismo dozvolili da se naruši vladavina prava kao što to vidimo u nekim drugim državama”, rekao je Đukanović.

Istakao je da Crna Gora nijednog trenutka nije zaboravila svoj evropski cilj.

“Crna Gora je spremna i za otvaranje svog posljednjeg poglavlja 8 – konkurencija. Očekujemo da će se to i desiti uskoro jer Crna Gora vjeruje u napredovanje zasnovanom na individualnim zaslugama. Tako ćemo na najbolji način pokazati da nas pandemija nije zaustavila u daljem postizanju evropskih vrijednosti i usklađivanja sa standardima pravne tekovine. Upravo u ovo vrijeme treba da pokažemo odlučnost da želimo i možemo ići naprijed”, kazao je Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve