Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Dijalog i kompromis unutar građanske i evropske Crne Gore ne smije da ima alternativu

Kako je saopštno, poslanici su izrazili spremnost da se pokrene sveobuhvatni dijalog sa ciljem postizanja neophodnog kompromisa oko suštinskog ispunjavanja obaveza na putu EU integracija, kao jedini pravac kojim gradjanska, multietnička, sekularna i antifašistička Crne Gore treba da se kreće

Nakon sastanka održanog na inicijativu predstavnika opozicije u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu,  poslanici opozicije Draginja Vuksanović StankovićBoris MugošaAmer Smailović i Genci Nimanbegu, kazali su da je povod okupljanja napuštanje Odbrora, koji predstavlja njihov odgovor na preglasavanje vladajuće većine, koja je tim potezima pokazala nedostatak suštinske volje za dijalogom i kompromisom.

“Poslije sastanka koji je održan na inicijativu predstavnika opozicije u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu, poslanice i poslanici parlamentrane opozicije Draginja Vuksanović-Stanković, Boris Mugoša, Amer Smailović i Genci Nimanbegu obavještavaju javnost o sljedećem: Povod za radni sastanak bio je napuštanje Odbora za sveobuhvarnu izbornu reformu od strane predstavnika opozicije, nakon glasanja o pridruženim članovima Odbora iz reda NVO-a a zatim i akademske zajednice”, saopšteno je iz Force.

Kako su naveli Delegaciji EU je saopšteno da je prekid učešću u radu Odbora nastao kao odgovor članova Odbora iz reda opozicije na preglasavanje od strane parlamentrne većine, koji su tim potezima pokazali nedostatak suštinske volje za dijalogom i kompromisom.

“U pitanju je djelovanje u kojem je prisutan višak politizacije cijelog ovog procesa i pristup koji u prvi plan ima kriterijum političke poželjnosti a ne kvalitet ponuđenih referenci. Time se pokazalo i da ne postoji politička volja da se unaprijedi povjerenje izmedju različitih aktera na političkoj scenj u cilju poboljšanja izbornog zakonodavstva i povećanja povjerenja javnosti u izborni proces”, ističu u saopštenju.

Napominju da su poslanici naglasili i kompleksnost društveno-političkog ambijenta u kojem Vlada nema većinsku podršku Parlamenta, te da ne postoji kvorum za rad u plenumu.

“Predstavnici opozicije su istakli da je neophodno da gradjanske i evropske snage u crnogorskom društvu nadju odgovor na urgentna pitanja unapredjenja izbornog ambijenta, izbora VDT-a, sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta i svih onih pitanja koja traže veći stepen saglasnosti političkih aktera, uključujući i razgovor oko potencijalnih vanrednih izbora”, dodaju u saopštenju.

Poslanici opozicije osudili su napade na rukovodstvo Parlamenta nakon izglasavanja Rezolucije, te osudili izjavu Krivokapića koja je uslijedila.

“Predstavnici opozicije su osudili neprimjerene i anticivilizacijske napade na rukovodstvo Parlamenta u svijetlu izglasavanja Rezolucije o Srebrenici, čime se vrši koordinisani atak na Parlament zbog činjenice da je napravio civilizacijski iskorak i donio Rezoluciju koja ima za cilj pomirenje u regionu i skidanje odgovornosti sa bilo kojeg naroda za brutalna zlodjela koje su neki pojedinci izvršili. U tom smislu, predstavnici opozicije su kritikovali izjavu premijera nakon izlglasavanja Rezolucije, koja je korak unazad u prihvatanju civilizacijskih vrijednosti i afirmaciji evropskih standarda”, piše u saopštenju.

Šefica Delegacije Evropske unije Kristina Oana Popa saopštila je da Evropska unija sa pažnjom prati aktuelne procese i ohrabruje političke aktere na konstruktivnost i saradnju.

“Ambasadorka Popa je naglasila da proces evropskih integracija treba da bude iznad partijskih interesa i da proevropske snage treba da sarađuju na ključnim reformama iz evropske agende kako bi omogućili dalji napredak Crne Gore na putu ka EU”, nqaglašavaju u saopštenju.

Kako je saopštno, poslanici su izrazili spremnost da se pokrene sveobuhvatni dijalog sa ciljem postizanja neophodnog kompromisa oko suštinskog ispunjavanja obaveza na putu EU integracija, kao jedini pravac kojim gradjanska, multietnička, sekularna i antifašistička Crne Gore treba da se kreće.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve