Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

DF: Mišljenje Venecijanske komisije nas ne obavezuje, parlamentarna većina da izglasa tužilačke zakone

Venecijanska komisija je juče usvojila negativno mišljenje na predložene izmjene tužilačkih zakona koje im je uputio ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Jedan od lidera Demokratskog fronta DF Andrija Mandić pozvao je Skupštinu Crne Gore i parlamentarnu većinu da izglasaju tužilačke zakone i pripreme zemlju za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Venecijanska komisija je juče usvojila negativno mišljenje na predložene izmjene tužilačkih zakona koje im je uputio ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

U zvaničnom Mišljenju, Venecijanska komisija je, između ostalog, saopštila da političke odluke treba donositi na transparentan način i kroz javnu debatu, uz uključivanje ključnih aktera i eksperata, te naglasili da pravne reforme ne treba usvajati u žurbi i u odsustvu istinskih hitnih razloga.

“Nema izgovora da ono što smo obećali danas promijenimo i odustanemo. Ne treba da prihvatimo da na naše odluke utiče bilo ko”, saopštio je on na vanrednoj konferenciji za medije, povodom mišljenja venecijanske komisije.

On tvrdi da se Venecijanska komisija nije bavila tim da je naš zakonneusklađen sa standardima Evropske unije EU.

“Treba da izglasamo zakone i pripremimo zemlju za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ne možemo da prihvatimo da na odluke ove zemle utiče bilo ko, pa ni Vecencijanska komisija gdje se nalaze Zoran Pažin i Srđan Darmanović”, rekao je Mandić.

Milan Knežević uvjerava da je DF želio istinsku reformu tužilačkog i pravosudnog sistema .

“Kancer sistema se ne može liječiti andolom i aspirinom. Smatrali smo da nije bilo potrebno tražiti mišljenje VK. Misljenje VK nas ne obavezuje. Problem je jer se VK svojim mišljenjem direktno sukobila sa EK, pa pitamo VK kako ćemo zatvoriti poglavlja 23 i 24 aa ovako korumpiranim tužilaštvom”, istakao je on.

Prema njegovim riječima Kolegijum pedsjednika Skupštine treba da vratt zakone u skupštinsku proceduru i da se izglasaju.

Osuda napada na Sadikovića

Knežević i Mandić su najoštrije osudili napad na novinara TV Vijesti Seada Sadikovića.

“Da se ovo desilo na našoj litiji, lideri DF-a bi bili uhapšeni. Ako ne krenemo u obračun sa kriminalom i korupcijom ova Vlada biće samo fikus”, ocijenio je Knežević.

“Mediji moraju biti slobodni”, poručio je Mandić i osudio napad na Sadikovića kao i napad na novinatku Vijsti u Nikšiću Jelenu Jovanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
21.03.2021-13:28 13:28

Možda izglasaju ali šta je sa potpisanim dokumentom o evropskom putu? Ako izglasaju zakon, onda treba da zaboravimo članstvo u EU da bi oni smijenili Katnića. Ovo je fundamentalno ludilo koje nameže DF, a koje lako može prihvatiti 41 apostol koji diže ruku za njih u Skupštini. Ostaje da se vidi kako će onda obezbijediti plate i penzije građanima.

sloboda33
21.03.2021-17:24 17:24

Naravno da ne obavezuje, ovo je Crna Gora.

sanya261
21.03.2021-23:44 23:44

Tuzilacki zakoni su kljuc resenja svih problema u Crnoj Gori. Ko to ne zeli da regulise ocigledno ne zeli da rijesi probleme u CG.