Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

DF: Ispitaćemo anomalije u radu pravosudnih organa

Oni su najavili da će predmet istrage Državne komisije biti i zaposlenje Novaka Mugoše, sina Suzane Mugoše, koji je bez ikakvog konkursa, nakon što je sudija Mugoša potvrdila status svjedoka saradnika Saši Sinđeliću, dobio radni angažman u UP

Demokratski front pozdravlja i u potpunosti podržava inicijativu Nezavisnog udruženja pravnika Crne Gore kojom se jasno preciziraju neophodne mjere koje treba preduzeti u pravcu reforme crnogorskog pravosuđa.

foto Logo

-Formiranje Državne komisije koja bi utvrdila koje su sudije i tužioci sve vrijeme obavljanja funkcije bili saradnici ANB-a predstavlja osnov za Zakon o lustraciji kako bi se eliminisao partijski uticaj na izbor budućih sudija i tužilaca sa ciljem da na te odgovorne funkcije budu izabrani sposobni, hrabri i nepotkupljivi ljudi. Ova inicijativa NUP CG posebno dobija na značaju u svijetlu sramne i kriminalne odluke Višeg suda kojom se  novinar Jovo Martinović osuđuje na kaznu zatvora godinu dana, iako je Apelacioni sud ukinuo raniju prvostepenu odluku zbog očiglednog nedostatka dokaza. Treba li podsjetiti i na slučaj generala Bratislava Dikića koji je uz puno znanje sudskog vijeća Mugoša- Pean- Vuković, izvođen iz Istražnog zatvora dvadeset tri puta, i bio izložen brutalnim pritiscima od strane Milivoja Katnića i SašČađenovića da lažno optuži lidere DF-a. Posebno je interesantno svjedočenje generala Dikića u kojem optužuje Milivoja Katnića i SašČađenovića da su mu dali spisak pitanja koje će mu postaviti sudsko vijeće na čelu sa Suzanom Mugošom, a da VDT još uvijek nije pokrenulo postupak protiv ovog sudskog vijeća i postupajućih tužilaca – naveli su iz DF.

Oni su najavili da će predmet istrage Državne komisije biti i zaposlenje Novaka Mugoše, sina Suzane Mugoše, koji je bez ikakvog konkursa, nakon što je sudija Mugoša potvrdila status svjedoka saradnika Saši Sinđeliću, dobio radni angažman u UP. 

-Kakve su radne sposobnosti Novaka Mugoše vidjela je čitava crnogorska javnost kad je u prisustvu majke vježbao razbijanje demonstracija DF- a, tako što je pendrekom iz sve snage udarao jastuk u porodičnoj kući. Državna komisija će svakako istražiti sudije koje su odavno stekle pravo na odlazak u penziju, a vrlo su aktivne u dobijanju stambenih kredita i političkim presudama kao što je slučaj sa Dragicom Vuković. Posebnu  pažnju treba posvetiti i mogućim vezama Dragice Vuković sa Veselinom Mujovićem, i kroz nezavisnu istragu utvrditi da li je sudija Vuković odavala informacije o postupcima koji se vode protiv njenog bliskog rođaka Mujovića i lica koje je on kasnije reketirao. Upravo je Veselin Mujović za vrijeme trajanja postupka poznatog kao državni udar ozvučen poslat od strane Milivoja Katnića na sastanak sa Andrijom Mandićem i Predragom Bulatovićem ne bi li ih predstavio kao atentatore na bajramskog Tajnovidca – piše u saopštenju DF.

Kako su dodali, dio tog razgovora je protivzakonito objavljen na sajtu tužilaštva, a DF sve vrijeme poziva Milivoja Katnića da objavi čitav snimak u kojem se pominju i neke sudije, kovana ograda i još ponešto.

-Ako tome dodamo i Nena Vujoševića, najčasnijeg čovjeka u Vrhovnom tužilaštvu, koji je razotkrio kriminalno koruptivne šeme čelnih ljudi tužilaštva, i ni kriv ni dužan završio u zatvoru, umjesto da bude predložen za Trinaestojulsku nagradu, onda je sasvim jasno otkud ova inicijativa NUP CG. Ovo su samo neki od kriminalno koruptivnih primjera crnogorskog pravosuđa zbog kojih se mora pristupiti radikalnoj reformi ove oblasti, počev kroz Zakon o tužilaštvu, izbor sudskog i tužilačkog savjeta, Zakon o lustraciji i porijeklu imovine, i prije svega formiranje Državne komisije u Skupštini koja će kroz objektivan i nezavisan postupak utvrditi kriminalno špijunsku prošlost sudija i tužilaca. Ova inicijativa UNP CG će postati sastavni dio agende buduće Vlade uz podsjećanje da je upravo mandatar Zdravko Krivokapić javno saopštio da neće imati milosti prema kriminalnim i koruptivnim strukturama koje su zarobile crnogorsko društvo – zaključuje se u saopštenju Demokratskog fronta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve