Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Dezinformisana Trampova svetosavska domaćica

Osim poslovične netaktičnosti koju je diplomata-domaćica poprimila od svog odlazećeg predsjednika, faktor koji je presudan da američka ambasada ima iskrivljenu percepciju o političkoj realnosti u Crnoj Gori je i taj što informacije dobijaju uglavnom iz izvora bliskih režimskom koncernu Vijesti

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke očigledno doživljava Crnu Goru kao koloniju u kojoj može da izdaje naloge i selektivno, po sopstvenom nahođenju, na osnovu dvostrukih aršina primjenjuje načela demokratije.

Selektivna kritika i primjena demokratskih standarda kod ambasadorke SAD došla je do izražaja nakon što je novinarka RTCG-a Tamara Nikčević u emisiji “Teleskopija” kazala da je Rajnke na privatnoj večeri saopštila da su se pribojavali “da će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izvesti tenkove na ulice nakon izbora 30. avgusta”.

Nakon ove izjave Nikčević, ambasada SAD u Crnoj Gori ekspresno je reagovala i na Twitteru objavila da su ”neosnovane optužbe protiv ambasadorke Džudi Rajzing Rajnke izrečene na RTCG” uz etiketiranje da ”optužbe jasno ukazuju na potrebu za višim profesionalnim novinarskim standardima u Crnoj Gori”.

Ova izjava Rajnke označila je početak intenzivne hajke na novinarku Nikčević u koju su bile uključene političke partije, NVO i režimski mediji.

Licemerje

Sa druge strane ambasadorki Rajnke nije smetalo kad je novinarki Nikčević direktorica Sigurne ženske kuće u Podgorici Ljiljana Raičević crtala mete i prozivala na društvenim mrežama, a takođe joj nijesu smetali česti napadi režimskih medija, prije svih iz koncerna Vijesti na novinarku RTCG-a.

Trampova domaćica na konsulatacijama sa nedavno preminulim liderom svetosavskih političkih partija Amfilohijem Radovićem

Kako je u svojem reagovanju za javnost istakla Nikčević, čudno je takođe što “ambasadorka Rajnke ne razumije zaprepašćenje dijela crnogorske javnosti ćutanjem crnogorskih zapadnih saveznika na predizborno i postizborno divljanje velikosrpskog nacionalizma”.

Nikčević, ali ni crnogorska javnost, ipak ne treba da se čude s obzirom da ambasadorki SAD u sred predizborne kampanje, nije bilo teško da se otvoreno mješa u izborni proces u Crnoj Gori iznošenjem izjave “da se nada da će se birači odazvati u velikom broju” aludirajući da bi tako moglo da dođe do smjene vlasti i “demokratskih promjena”.

Ovakvo ponašanja Rajnke manje-više je očekivano s obzirom da je ona kao petorazredni kadar sa stručnošću prosječne američke domaćice, postavljena od  strane odlazećeg predsjednika SAD Donalda Trampa koji je poznat po kritici medija, neodmjerenim izjavama i skandaloznom ponašanju. Takođe ne treba da čudi što je Rajnke gotovo javno navijala za pobjedu svetosavskih snaga koje je u regionu otvoreno favorizovao njen odlazeći predsjednik.

Na izvoru dezinformacija

Osim poslovične netaktičnosti koju je diplomata-domaćica poprimila od svog odlazećeg predsjednika, faktor koji je presudan da američka ambasada ima iskrivljenu percepciju o političkoj realnosti u Crnoj Gori je i taj što informacije dobijaju uglavnom iz izvora bliskih režimskom koncernu Vijesti.

O vezama američke ambasade i koncerna Vijesti pisao je istraživački novinar i publicista Šeki Radončić, koji je jasno “dijagnostifikovao” iz kojih izvora ambasada SAD dobija informacije o političko-društvenim prilikama u Crnoj Gori.

Kako je Radončić još prije više godina naglasio u svojoj knjizi Anatomija jedne hajke, “podgorička redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) obična je ekspozitura suvlasnika Vijesti medijskog tajkuna Miodraga Miška  Perovića“.

Slavica Brajović, novinarka RSE, kako je pisao Radončić “je bivša upošljenica Perovića” koja je radila u koncernu Daily press.

“Slavica je supruga Saše Brajovića, savjetnika za medije u ambasadi SAD u Podgorici. A kome će Saša vjerovati ako ne svojoj ženi!? A kome će upošljenici američke ambasade u CG vjerovati ako ne svom upošljeniku, Saši!? Pogotovu kada se njegove informacije poklope sa informacijama vedeta „nezavisnih“ medija. Tako velike laži „nezavisnih“, pretvorene u velike istine, stižu i do zvaničnog Vašingtona”, napisao je Radončić u svojoj knjizi, a ovakvo stanje stvari se nije promijenilo ni nakon više godina od objavljivanja “Anatomije jedne hajke”.

S obzirom na izvor informacija koji stižu do američke ambasade, uz nedostatak diplomatskog takta petorazrednog Trampovog kadra, izjave Rajnke i ne treba da začuđuju crnogorsku javnost. Treba čak očekivati da budu sve naklonjenije svetosavskim političkim krugovima koje promoviše režimski koncern Vijesti. O načinu na koji ovaj koncern i njemu bliske osobe dezinformišu strane ambasade naknadno ćemo pisati.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Milos
11.12.2020-22:10 22:10

Čekamo reakciju US ambasade na ovaj tekst.