Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate: Ukinuti Morsko dobro, plaže su vlasništvo građana

Šta je dobro donijelo “Morsko dobro”, za ovih 26 godina, od kada postoji, državi Crnoj Gori njenim građanima i gostima, upitao je Tufegdžoć, poručujući da se dobrim nazvati ne može

Ukidanje Morskog dobra, vraćanje plaža građanima, koji su njeni stvarni vlasnici, ali su to zaboravili, prvi je korak ozdravljenja. Upravljanje obalom i plažama treba vratiti opštinama. Plansko i tipsko projektno uređenje obale i plaža je nešto što se mora uraditi. Plaže su vlasništvo građana Crne Gore i to tako treba da bude i nikako drugačije, saopštio je danas predsjednik odbora Demokrata u Baru, Dragan Tufegdžić.

Dragan Tufegdžić
Šta je dobro donijelo “Morsko dobro”, za ovih 26 godina, od kada postoji, državi Crnoj Gori njenim građanima i gostima, upitao je on, poručujući da se dobrim nazvati ne može.

“Od svog osnivanja, kao da su se i trudili da opravdaju naziv “Morsko zlo”. Ako se vratimo nekih trideset godina unazad, i sjetimo se kako su izgledale naše plaže, obala i priobalje, sigurno se ne bismo postidjeli i mnogo više bi nam prijalo da je ostalo tako, kako nam je priroda podarila. I nama i gostima, kojih je sve manje. Ne bismo se postidjeli ni nekadašnjih hotela i plaža ispred njih”, ističe Tufegdžić.

Pita da li je to “Morsko” upravljalo našim plažama i obalom u skladu sa održivim razvojem, epitetom ekološke države i divlje ljepote?

“Onu divlju ljepotu su zamijenili beton, bageri, pojedini bahati zakupci koji će, ako se ovako nastavi, početi da legitimišu građane pri ulasku na plaže. Kako je krenulo, počeće da im određuju i kakve peškire i kupaće treba da nose. Nije dobro, a nije ni održivo. Možda je beton čvršći ako ima viže željeza, ali su kamen i drvo ljepši”, poručuje predsjednik OO Demokrata Bar.

Naše plaže, kako naglašava, više nisu naše.

“Prirodan prostor uz obalu i na samim plažama se uništava iz godine u godinu, bojim se – nepovratno. Ove godine je uništena “naša” plaža. Moja ćerka je tu naučila da pliva, sin je prvi put skočio sa stijene koje više nema. Ne dozvolimo da nas naša djeca pamte po tome i da izgube uspomene. To će se desiti ukoliko se ovakve stvari ne zaustave”, uvjeren je Tuegdžić.

Prema njegovim riječima, “Morsko dobro” se ponaša kao običan zakupodavac koji će uzeti kiriju i ništa ih više ne interesuje.

“Kakvi su to projekti zakupaca plaža i kako ih kontrolišu? Da li su projekti betoniranje i uništavanje prirodnog? Izgleda kao da se služe onom poznatom “napraviće ljepše i bolje”, nego što je priroda to uradila. Svjedoci smo kako nam se to “ljepše i bolje” obilo o glavu”, dodaje on.

Sa druge strane, ističe, zakupci, ne naravno svi, se ponašaju kao šerifi, vlasnici plaža, vode i vazduha.

“Ima i onih zakupaca koji znaju šta je lijepo, znaju šta je priroda i gost, ali ih je malo. Svakodnevno je sve više građana i vlasnika smještaja koje je revoltirano ovakvim bahatim odnosom. Ne kažem da vlasnici određenih parcela blizu obale ne bi trebalo na neki način da iskoriste to, ali po projektu i u skladu sa onim što nam je priroda dala. “Morsko dobro” je možda dobro za pojedince, bliske ovom ili onom, građanima, turistima i državi Crnoj Gori sigurno nije”, poručuje predsjednik barskog odbora Demokrata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve