Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate u problemima: Dio poslanika protiv vrha partije, neslaganja i na lokalnom nivou!

Problemi kod Demokrata ima i na lokalnom nivou, a već dugo nema sjednica partijskih tijela. Mnogo je nezadovoljnih, ali oni radije biraju da se samo približe Evropi sad, a manje da polemišu sa šefovima iz centrale u Podgorici. Ima problema na relaciji Bogdanović i lokalni odbori. Sjednice glavnog odbora još nema, a sve se dogovara na nivou nekoliko osoba, što smeta mnogima

Demokratska Crna Gora prolazi kroz najtežu fazu od svog osnivanja prije više od osam godina.

Prema pouzdanima saznanjima Portala Aktuelno, u stranci već mjesecima postoji određeni problemi u funkcionisanju, a sve je to posljedica i prilično slabog rezultata na parlamentarnim izborima, kada je u savezu sa pokretom URA osvojeno sedam mandata.

Tvrda struja

To je dva mandata manje u odnosu na avgust 2020. godine, a tokom tog perioda Demokrate i njeni funkcioneri su zauzeli brojne funkcije u državnim preduzećima gdje vode praktično glavnu riječ.

Kod Demokrata je upravo od junskih izbora, a posebno u posljednjih mjesec i po, došlo do mimoilaženja u vezi podrške budućoj 44. Vladi koju bi trebalo da formira lider i mandatar Pokreta Evropa sad Milojko Spajić. Izvori iz Demokratske Crne Gore navode da “najmanje” dva poslanika nema isti stavove kao vodeći funkcioneri stranke Aleksa Bečić i Boris Bogdanović. 

Problem je u konceptu koji je Spajić predložio jer smatraju da dugoročno neodrživ i sa vrlo značajnim uticajem partija manjinskih naroda koje pojedini funkcioneri i dalje doživljavaju vrlo bliskim tzv. Patriotskom bloku odnosno DPS. Iako su Demokratama najavljene značajne pozicije (predsjednik Parlamenta, sektor bezbjednosti, značajna državna preduzeća) dio poslanika smatra da bi cijeli koncept Vlade trebalo da bude dogovoren na drugim osnovama i principima”, navodi naš izvor.

Upravo pod pritiskom “tvrde struje” kod Demokrata došlo je do određenog zastoja u vezi formiranja Vlade i nastavka sjednice Skupštine gdje bi se Bečić izabrao za predsjednika.

”Bečić je prije par sedmica jasno stavio do znanja da Spajić nema njihovu podršku ukoliko bi većinu obezbijedio poslanik DUA Mehmet Zenka koji je bio na listi DPS. Taj stav poremetio je Spajića jer je bio blizu toga da predloži nastavak sjednice Skupštine”, objašnjava naš izvor.

Problemi na lokalnom nivou, nema sjednica partijskih tijela

Pored problema u samom vrhu stranke, čini se da su oni upravo generisani sve češćim mimoilaženjima na lokalnom nivou. Nakon lokalnih izbora u jesen 2022. godine kada je postalo jasno da Evropa sad sve više preuzima glasače te partije, a onda sve to dodatno potvrđeno na junskim parlamentarnim izborima, gdje su Demokrate za tri godine izgubile značajan broj glasova. Na parlamentarnim izborima 2020. godine Demokrate su u koaliciji sa Demosom osvojile 51.297 glasova, a ove godine sa URA koja je nekoliko puta jača od prošlog koalicionog partnera dobili su podršku “skromnih” 37.700 glasova. To navodi na činjenicu da je trenutna podrška Demokrata kreće na oko 25.000 glasova što je izuzetno slabo, jer ta partija ima gradonačelnike u nekoliko gradova, a na vlasti su u Podgorici i Nikšiću i maltene imaju svu logistiku u državnim firmama, gdje su poznati po masovnom zapošljavanju sopstevnih kadrova (EPCG, CEDIS, Pošta CG…).

Svi ti podaci kao da su “pokrenuli” dio kadrova koji kao glavne krivce prepoznaje vrh stranke, a među njima najviše drugog čovjeka partije Borisa Bogdanovića.

”Mnogo je nezadovoljnih među Demokratama, ali oni radije biraju da se samo približe Evropi sad, a manje da polemišu sa šefovima iz centrale u Podgorici. Ima problema na relaciji Bogdanović i lokalni odbori. Sjednice glavnog odbora još nema, a sve se dogovara na nivou nekoliko osoba, što smeta mnogima. Nema ni redovnih konsulatacija sa vrhom partije, pa se sve čini da stranka gubi bitku između novoosnovanog pokreta Evropa sad i partija okupljene oko liste Za budućnost Crne Gore”, precizira naš sagovornik.

On navodi i podatak da ako je nekada bilo “lagano” okupiti i 50 aktivista, da se danas uz veliki “pritisak” jedva okupi njih 30.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
03.10.2023-09:32 09:32

Kako je Vladimir predsjednik Kolašina? Pojavio je poslije dvije sedmice.

Tara
03.10.2023-11:06 11:06

Kad vidim ovu sliku..cetnik do cetnika..jadna Crna Goro..koga nosis na ledjima…

Muka na njih
03.10.2023-11:34 11:34

Cuvena partija uskih sakoa, nose 2 broja manje, samo gornje dugme mogu zakopcati

Nada
03.10.2023-15:19 15:19

Okupani i obrijani cetnici! Znak raspoznavanja, crvena kravata, uski sako a dzepu kokarda!

DEJAN
03.10.2023-17:32 17:32

Od nedruzbe ne pravi se druzba

cetinje
03.10.2023-17:43 17:43

Ne vidjeh odavno sedam vecih balega zajedno na jedno mjesto,a mozes li jos Zdenka po malo “krijuci”,obraz ti je DJON Zdence Radodajce,naravno ko je “validan”sa euro monetom.