Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate predlažu korekciju Rezolucije o Srebrenici: Glasaće za ako se uvaže dopune

Deklaracija, kojom se priznaje genocid, prihvatljiva za Demokrate, rekao je Ćeman

Na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode, amandmane na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici podnio je Ervin Ibrahimović, poslanik Bošnjačke stranke. Htio je, kaže, da izađe u susret poslanicima vladajuće koalicije te da tekst bude prihvatljiviji za njih.

Amandmanom bi se pozvale nadležne institucije da primjene pozitivne propise kad su posrijedi javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici. Prvim tekstom je bila predviđena zabrana javnog negiranja genocida u Srebrenici.

Amandmanom je naglašena potreba da se 11. jul proglasi danom sjećanja.

Amandmani Ibrahimovića nisu dobili potrebnu većinu.

Poslanik Demokrata Albin Ćeman kaže da je današnje rješenje pravno bolje odrađeno nego prethodno.

“Nas nekoliko će imati pravne nadogradnje i korekcije predloga Rezolucije gdje ćemo sačuvati u dobroj mjeri postojeći tekst ali ćemo napraviti korekciju u dijelu pravljenja jasne razlike kada je generalizacija ili kolektivizacija genocida u pitanju sa jasnim naznakama da za bilo koji genocid nije odgovoran narod nego pojedinci. Ukoliko ih predlagači prihvate, mi ćemo podržati Rezoluciju”, poručio je Ćeman.

Kaže i da se Skupština jasno odredila prema tom pitanju 2009. i da je Deklaracija, kojom se priznaje genocid, prihvatljiva za Demokrate.

Podsjetimo da Odbor ranije nije prihvatio predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve