Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate: Nismo konsultovani u vezi organizacije svečanosti u Pljevljima

''O događaju smo obaviješteni pozivnicom predsjednika Opštine Darija Vraneša i saznanjima iz medija''

Opštinski odbor Demokratske Crne Gore u Pljevljima, kao konstituent lokalne vlasti, nije konsultovan u vezi organizacije svečanosti “220 godina Prvog srpskog ustanka i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava” – saopšteno je iz te partije.

O događaju su, kako su istakli u saopštenju, obaviješteni pozivnicom predsjednika Opštine Darija Vraneša i saznanjima iz medija.

– Svjesni činjenice da su Pljevlja multinacionalna i multikulturalna sredina principijelno, obilježavanje datuma iz istorije i kulturnog nasljeđa svih naroda koji žive u opštini, mora biti isključivo uz poštovanje Ustava Crne Gore, poštovanja srazmjerosti i izbalansiranosti u trošenju javnog novca u dijelu kulturnih događaja. Svakako, Opština Pljevlja nema ustavnih i zakonskih nadležnosti da proslavlja dane drugih država, pa ni nama prijateljske i bratske Republike Srbije, pa u skladu sa tim je važno strogo poštovati Ustav i zakone Crne Gore – kazali su iz Demokratske Crne Gore.

Polazeći od činjenice da je lokalna vlast u Pljevljima konstituisana od strane programski različitih subjekata teda nijedan subjekt ili koalicija nemaju većinu niti mandat za samostalno vršenje vlasti, kako smatraju, od ključnog je značaja da se strateške odluke, kapitalni projekti, kulturni događaji usaglašavaju na koalicionom nivou.

Napominju da bilo koja odluka koja izaziva podjele građana Pljevalja, nije dobra odluka.

– Zato je važno da se širim konsultacijama dođe do najboljih i najoptimalnijih rješenja. Bogata istorija, kulturno naslijeđe, obilježja svih naroda koji žive u Pljevljima, predstavljaju naše bogastvo sa kojim treba da se svi zajedno ponosimo, ali ne i sredstvo za podjele. U skladu sa tim, privrženi koalicionom dogovoru i posebnom Sporazumu koji su zaključili klubovi odbornika Demokrata i Pokreta Evropa sad insitiramo na prethodnom dogovoru u vezi svih pitanja koja mogu da izazovu podjele, reakciju javnosti, nezadovoljstvo, a naročito pitanja srazmjernog kapitalnog ulaganja, mjera socijalne politike, kadrovske politike, podrške komunalnim preduzećima i ustanovama, a koje treba da budu oslobođene uskopartijskih interesa – istakli su Demkorate.

Prema njihovim riječima, “može se svaki dan obilježavati praznici svih naroda, ali to neće pomoći razvoju ekonomije i privrede grada”.

– Dok se Pljevlja masovno raseljavaju, najmanje što nam je potrebno su podjele građana kojih je sve manje i manje, a najviše što nam treba su strategije kako da kvalitetnim odlukama i reformama popravimo investicionu klimu, otvorimo nova radna mjesta i poboljšamo sveukupnu infrastrukturu grada. Možemo svaki dan obilježavati praznike svih naroda, ali to neće pomoći razvoju ekonomije i privrede grada. Pozivamo i sve javne djelatnike da poštuju novinare, medije i novinarsku profesiju i osuđujemo svaki javni istup koji ima za cilj vrijeđanje i ponižavanje novinara u Crnoj Gori – zaključuje se u saopštenju OO Demokrata u Pljevljima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve