Petak, 3 Maja, 2024
Objavljno u:

Demokrate: Julijana Zečević nezakonito smijenjena sa pozicije direktorice Doma zdravlja u Beranama

Ovakva nezakonita odluka resornog ministra, po njihovim riječima, povukla je za sobom i odluku suda o nadoknadi troškova

Presudom Osnovnog suda u Beranama potvrđene su tvrdnje Demokratske Crne Gore da je dr Julijana Zečević nezakonito smijenjena sa pozicije direktorice Doma zdravlja ,,dr Nika Labović” u Beranama, koju je smijenio ministar zdravlja, u 43. Vladi Crne Gore, saopštila je ta partija.

“Kao što smo i tada istakli, odluka ministra zdravlja da smijeni direktoricu Doma zdravlja ,,dr Nika Labović” u Beranama je politički motivisana, što potvrđuje i Osnovni sud u Beranama koji je naložio ministru zdravlja da doktorku Julijanu Zečević vrati na poziciju sa koje je nezakonito smijenjena”, navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

U presudi se, navode oni, jasno naglašava da su razlozi smjene “netačni i faktički izmišljeni”, uz konstataciju da je direktorka Zečević radila savjesno i odgovorno.

,,Sud je prihvatio iskaz tužilje saslušane u svojstvu parnične stranke koji je jasan, stručan i objektivan, i u saglasnosti sa ostalim izvedenim dokazima. Sud smatra da odluka tuženog o razrješenju tužilje od 27.07.2022. godine, je nezakonita, a ovo sa razloga što prilikom donošenja iste Ministar ministarstva zdravlja- tužene nije uzeo u obzir izjašnjenje tužilje, već je donio isto rješenje navodeći u isto da tužilja u ostavljenom roku od 15 dana nije dostavila tuženom izjašnjenje na izvještaj Komisije o kontroli Doma zdravlja ,,dr Nika Labović” u Beranama, kada je direktorica bila tužilja dr Zečević Julijana, što nije tačno jer je uvidom u pismene dokaze utvrđeno da je tužilja izjašnjenje podnijela u zakonskom roku 19.07.2022. godine, a da je isto u pošti u Podgorici dana 22.07.2022. godine, u fax tužene, a isto iz faxa od tuženog je uzeto 26.07.2022. godine, prije nego što je tužena donijela rješenje o razrješenju tužilje, sa mjesta direktora ,,dr Nika Labović” Berane. Takođe, na osnovu izvještaja, a i saslušanjem tužilje u svojstvu parnične stranke utvrđeno da prilikom kontrole nijesu nađeni propusti tužilje kao direktora, koji bi mogao da se uzme kao jedan od razloga za razrješenja iz čl. 76 st. 1 tač – 7 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, niti od kontrole inspekcija rada, finansijske i poreske inspekcije, za vrijeme dok je bila direktorica Doma zdravlja Berane, u periodu od 08.02.2022. do 27.07.2022. godine, na njen rad nije bilo nikakvih primjedbi što se tiče nje i njenog rada”, stoji u presudi Osnovnog suda.

Osnovni sud u Beranama, kako dodaju, u Odluci je konstatovao i da je “grubo prekršen” Zakon ignorisanjem izjašnjenja o smjeni koje je direktorka Zečević blagovremeno uputila na adresu resornog ministra, koji je, kažu, “imao obavezu da uzme u obzir njeno izjašnjenje koje mu je uredno dostavljeno”.

Iz Demokrata  navode da je Sud cijenio i ostale priložene dokaze, ali je našao da isti “nijesu od značaja za drugačije odlučivanje u ovoj pravnoj stvari, pa ih nije posebno obrazlagao”.

Ovakva nezakonita odluka resornog ministra, po njihovim riječima, povukla je za sobom i odluku suda o nadoknadi troškova.

“Odluka o troškovima donijeta je na osnovu čl. 152, 153 i 161 ZPP-a, tako što se obavezuje tuženi da tužilji naknadi troškove postupka koji se odnose na ime sastava tužbe u iznosu od 125.00 eura, na ime zastupanja tužilje po advokatu na dvije održane rasprave u iznosu od po 125.00 eura, ukupno 375.00 eura, shodno AT. Takođe, sud je tužilji dosudio troškove na ime naknade za upotrebu sopstvenog automobila u visini od 30 odsto od cijene litra najkvalitetnijeg benzina po pređenom kilometru na relaciji Podgorica- Berane i Berane- Podgorica za pristup punomoćnika tužilje na ročište od 09.03.2023. godine u iznosu od 117,92eura (268km x 1,48/30 odsto) troškova za pristup na raspravu od 30.03.2023. godine u iznosu od 120,60 eura (268km x 1,50/30 odsto), kao i troškove putarine za autoput za dolazak na dva održana ročišta u iznosu od po 3.5 eura, na ime dvije dnevnice od po 30.00 eura i na ime odsustva iz kancelarije za pristup na dva održana ročišta od po osam sati u iznosu od po 120.00eura, što iznosi 552,52 eura, što sve ukupno iznosi 927,52 eura shodno AT CG”, objasnili su iz partije.

U cilju potvrde njihove tvrdnje da se radi “isključivo o politički motivisanoj smjeni”, Demokrate podsjećaju javnost i na smjenu Mihaila Lalića, pomoćnika direktora Doma zdravlja u Beranama, koji je vraćen na to mjesto nakon samo 20 dana, a nakon što je inspektor rada utvrdio da je nezakonito smijenjen.

“Takođe podsjećamo i na smjenu Gorana Folića, direktora Zavoda za zapošljavanje, koji je takođe nezakonito smijenjen, što je potvrdila i odluka suda da se gospodin Folić vrati na poziciju, nakon čega je uslijedila druga nezakonita smjena”, navele su Demokrate.

Sad se na osnovu presude Osnovnog suda u Beranama, kažu oni, dokazuje da je i smjena Julijane Zečević bila “nezakonita”.

“O svemu smo javnost obavještavali i tvrdili ono što se sada potvrđuje u nizu sudskih odluka, što je dokaz da smo kredibilan i ozbiljan subjekt, jer se ne poigravamo sa javnošću, već samo ogoljujemo mržnju prema Demokratama koja je jedini razlog smjene kredibilnih profesionalaca na odgovornim pozicijama. U svom djelovanju, nastavićemo da štitimo Ustav, zakon i ljudski kapital u svim institucijama sistema, jer profesionalci sa fantastičnim rezultatima u rukovođenju ne smiju biti ,,nagrađivani” smjenama iz jedinog razloga, nepodobnosti bilo kom ministru”, zaključuju Demokrate.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve