Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate: Da nije bilo 27. oktobra, ne bi bilo Pljevalja u sastavu Crne Gore

Demokrate su glasale za istorijski datum kada su oslobođena Pljevlja i prvi put stvoreni uslovi da uđu u sastav Crne Gore.

Da nije bilo 27. oktobra, ne bi ni bilo Pljevalja u sastavu Crne Gore, poručile su pljevaljske Demokrate.

Naime Demokrate  su se oglasile nakon što su odbornici u Skupštini opštine Plkevlja usvojili danas izmjename i dopune Statuta Opštine Pljevlja kojim je predviđeno da se, umjesto 20. novembra, Dan opštine Pljevlja obilježava 27. oktobra, na Svetu Petku.

“Demokrate su glasale za istorijski datum kada su oslobođena Pljevlja i prvi put stvoreni uslovi da uđu u sastav Crne Gore. Zar nije važno da slavimo datum kada je ovaj grad integrisan u državni pravni poredak Crne Gore? Na ovaj datum Pljevlja su dva puta u svojoj istoriji oslobođena od okupatora”, saopštile su Demokrate Pljevlja.

Takođe, dodaju kao demokratska organizacija u punom kapacitetu, na temu “za” ili “protiv” 27.oktobra, OO Demokrata je, kažu, testirao volju i raspoloženje u svojim organima.

“Vrlo transparentno saopštavamo da je odluka Izvršnog odbora da se ovako postavljen predlog podrži, upravo naglašavajući ovaj državno istorijski argument”, kazali su.

Demokrate, kako ističu, uvažavaju i poštuju 20.novembar, ali istom mjerom 27.oktobar u svom istorijskom značaju i težini za ovaj grad.

“Opredjeljeni smo da i 20.novembar nađe svoje mjesto u najznačajnijim istorijskim datumima Pljevalja. Sve manipulacije koje ovaj datum svode isključivo na religijsku dimenziju, zapravo prenebregavaju pomenutu državno istorijsku i integrativnu vrijednost ovog datuma za Pljevlja i Crnu Goru”, navele su Demokrate.

Navode da Dan opštine u usvojenoj Odluci je 27.oktobar, te da se niti jednim slovom ne pominje vjerski praznik.

“Na kraju, da nije bilo 27.oktobra, ne bi ni bilo Pljevalja u sastavu Crne Gore. Kome to smeta što su Pljevlja ušla u sastav Crne Gore”, zaključuju OO Demokrate Pljevlja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve