Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Delegacija iz Turske na čelu sa gradonačelnikom Opštine Kirklareli u posjeti Upravi za saradnju sa dijasporom-iseljenicima

Delegaciju je srdačno primio direktor Jakupi, te je posjeta bila usmjerena na razgovor o nizu ključnih tema, sa posebnim akcentom na ekonomsku i kulturnu saradnju između naše dvije zemlje, saopšteno je iz Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima

Nakon intenzivne i uspješne posjete Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Turskoj, na čelu sa direktorom, gospodinom Arbenom Jakupijem, odmah je organizovana uzvratna posjeta delegacije iz Turske, na čelu sa gradonačelnikom Opštine Kirklareli, gospodinom Mehmetom Kesimogluom. Delegaciju je srdačno primio direktor Jakupi, te je posjeta bila usmjerena na razgovor o nizu ključnih tema, sa posebnim akcentom na ekonomsku i kulturnu saradnju između naše dvije zemlje, saopšteno je iz Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima.

Članovi turske delegacije zahvalili su se na srdačnom prijemu i izrazili posebno zadovoljstvo što su u tako kratkom roku mogli da odgovore na naš poziv.

“Oni su predstavili svoje planove i inicijative, ali i interesovanje za poboljšanje ekonomske situacije u Crnoj Gori, istakavši posebno sfere i oblasti, kao i nedovoljno razvijena tržišta u kojima vide potencijal za ulaganje. Takođe, iznijet je podatak da predsjednik Opštine Büyükkarıştıran, gospodin Ertuğrul Çamlıca u svojoj opštini ima godišnji obrt novca od pet milijardi eura, što predstavlja impozantan podatak”, navodi se u saopštenju.

Direktor Jakupi je srdačno dočekao tursku delegaciju, a tokom susreta, akcenat je stavljen na razgovor o ključnim pitanjima, s posebnim naglaskom na ekonomsku saradnju između dvije zemlje, kao i o reciklaži otpada na najsavremeniji način, u kojoj Opština Kirklareli ima postignut vrhunac, te na taj način može pružiti značajnu podršku Crnoj Gori u razvoju ove važne sfere.

“U skladu sa interesovanjima i prioritetima, razgovaralo se o mnogim važnim temama, kao što su značaj i razvoj poljoprivrede, tačnije stočarstva u Crnoj Gori, kao i obnovljivim izvorima energije, uključujući solarnu energiju i energiju vjetra. Takođe, diskutovalo se o potencijalu za investicije u sektoru proizvodnje cementa, uključujući mogućnosti za izgradnju cementara. Direktor im je predstavio i značajnu informaciju o Crnoj Gori koja ima prvu klasu drveta (smrče i bukve), vrijednu sirovinu, koju može da ponudi turskim fabrikama za visokokvalitetnu preradu”, dodaje se u saopštenju.

S obzirom na važnost ovih oblasti za obje strane, dogovoreno je da se uspostave tematski razgovori i dogovore sastanci sa upravom Glavnog Grada, kao i sa predstavnicima buduće Vlade Crne Gore. Ovi razgovori će uključiti i sastanke sa nekoliko ministarstava, Agencijom za investicije i Privrednom komorom Crne Gore, kako bi dublje razmotrili sve navedene teme od značaja.

“Učesnici ovog susreta su sa entuzijazmom i saglasnošću konstatovali da se radi o izvanrednoj prilici za ostvarivanje saradnje koja će donijeti obostranu korist i doprinijeti daljem napretku ekonomskih i društvenih sektora. U tom duhu, obje strane su izrazile spremnost da nastave razmatranje konkretnih koraka i inicijativa koje će dovesti do ostvarivanja zajedničkih ciljeva. Ovaj sastanak predstavlja značajan korak u jačanju veza između Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima i države Turske”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve