Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Delegacija BS u Briselu: Puna podrška Crnoj Gori da što prije izabere proevropsku vladu i nastavi pregovore sa EU

Članovi delegacije Edina Dešić i Mirsad Azemović, tokom trajanja Skupštine, održali su niz bilateralnih sastanaka sa rukovodstvom EPP-a, evropskim parlamentarcima, kao i članovima delegacija stranaka EPP-a

Delegacija Bošnjačke stranke učestvovala je na redovnoj Skupštini Evropske narodne partije (EPP), koja je održana u Briselu od 4-5 septembra, saopšteno je iz te partije.

Članovi delegacije Edina Dešić i Mirsad Azemović, tokom trajanja Skupštine, održali su niz bilateralnih sastanaka sa rukovodstvom EPP-a, evropskim parlamentarcima, kao i članovima delegacija stranaka EPP-a.

“U razgovoru sa predsjednikom EPP-a Manfred Weberom, gdje se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, dobili smo punu podršku da nastavimo pregovore sa EU i da što prije izaberemo proevropsku vladu, kojoj će u vrhu agende biti integracija Crne Gore u EU i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije”, naveli su u saopštenju.

Tokom sastanka sa šefom Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom i predsjedavajućim POSP-a Vladimirom Bilčikom, Dešić i Azemović su prenijeli informacije u vezi formiranja 44. Vlade, kao i izazovima koji slijede po formiranju proevropske vlade.

“Saglasili smo se da je potrebno što prije formirati vladu koja ima podršku međunarodnih partnera, kako bi se sprovele najavljene ekonomske reforme”, saopšteno je iz BS-a.

Delegacija BS je, kako se navodi, članove Skupštine EPP-a upoznala i sa agresivnom kampanjom koja se sprovodi preko određenih medija u Crnoj Gori prema Bošnjačkoj stranci i njenom lideru Ervinu Ibrahimoviću, sa jasnim ciljem da se blokira formiranje proevropske Vlade i zaustavi evropski put Crne Gore.

Na Skupštini EPP-a je istaknuta puna podrška Ukrajini, u očuvanju njenog suvereniteta. Edina Dešić je u svom izlaganju istakla da je u jeku ukrajinske krize izazvane agresijom Rusije na tu državu, veoma važan jedinstven stav država članica EU i država kandidata za EU kao i pomoć koju te države pružaju Ukrajini i ukrajinskom narodu.

Dešić je ukazala važnim neophodnost oživljavanja procesa pristupanja EU za države Zapadnog Balkana, jer bi, kako je istakla, stalno udaljavanje evropske perspektive moglo podstaći euroskepticizam i time napraviti plodno tlo za jačanje uticaja nekih drugih država koje ne dijele vrijednosti evropskih društava.

Kazala je da je upravo u tom kontekstu veoma važna kooperativnost država EU na putu pristupanja Crne Gore EU i izrazila uvjerenje da će Crna Gora, nakon formiranja nove, proevropske Vlade, snažnim akcentovanjem rada na ispunjenju završnih mjerila i reformama, posebno u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije i kriminala, veoma brzo uraditi svoj dio posla.

Zaključila je da očekuje da BS preko EPP dodatno osnaži ovaj proces.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve