Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Danilović: Ovako ne ide

''Politika, međutim, nije uvijek tako očekivano povlačenje poteza i to je valjda svima jasno''

Lider UCG Goran Danilović obratio se javnosti nakon što je DPS najavio da neće učestovati u radu Skupštine narednih dana.

Obraćanje Danilovića prenosimo u cjelosti.

Nije bilo posebno zahtjevno predvidjeti da će DPS odigrati i ovako, i to providno razigravanje premijer Krivokapić je morao imati u vidu. Da javno priznam; nekima od njegovih najbližih saradnika sam predočio i ovu mogućnost kada je najavljena smjena ministra Leposavića?

Pitao sam: a zašto računate da će DPS glasati za smjenu? Zašto bi vam pomogao i kome su to do sada izašli u susret, ako nijesu morali?

– Moraju izaći u susret svom biračkom tijelu, prije svega Bošnjacima!

Politika, međutim, nije uvijek tako očekivano povlačenje poteza i to je valjda svima jasno.

Objašnjavao sam da za takve akcije, promjene u ministarskom timu ili neke od Vladinih politika, uvijek prethodno mora biti napravljen tihi dogovor sa većinom koja je izabrala Vladu. Ali uvijek!

Iznenađena onoga tipa i najava smjene na konferenciji za novinare nijesu obrazac koji se koristi u tijesnim većinama i promišljenoj politici.

DPS razmišlja ovako:

Glasanjem za smjenu Leposavića, o kojoj se većina nije dogovorila, spašava se data riječ premijera da će ministar biti razriješen? Ako to uradimo mi ćemo utvrditi Vladu i Premijera! A zašto bismo to radili? To bude kao da idemo na jednokratnu mobu predsjedniku Vlade, a on potom nastavi da nas ruši sa istom većinom!

Ako mu ne pomognemo pokazaćemo da je slab. Ostavićemo mu u kabinetu ministra kojega ne želi, pokazati da je nemoćan, podvojiti Vladu, i dodatno posvađati posvađane.

E, ovakve stvari se moraju uvijek ukalkulisati u odluke i zato je dogovor između Vlade i njene većine i u starim demokratijama uslov bez kojega se ne može i bez kojega se ne ide u budućnost nego u avanturu.

Imajmo u vidu da za razliku od nas iz minulog vremena sa lakoćom komunicira politiku i svoje odluke prema spolja. Njihov predsjednik Partije je predsjednik države i ima urednu i agilnu spoljnopolitičku komunikaciju. Na najvažnijim svjetskim adresama još uvijek, i ko zna do kad, su njihovi ambasadori.

Dakle, njihov izgovor pred strancima, a to pouzdano znam, je; Vlada suštinski nije iskrena oko Srebrenice jer je nova većina odbila usvajanje nove deklaracije tim povodom. Dakle, na DPS se i može računati ali im se mora izaći u susret. Ko ima za to dovoljno tvrd obraz i jak želudac neka izvoli.

Jedno se iz svega ovoga mora naučiti;

zalijetanje sa odlukama u ovim prelaznim političkim vremenima nije mudrost nego ludost. To više liči na koridu nego na mudro upravljanje brodom koji samo što nije potonuo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve