Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

USTAVNI ODBOR Jasavić poslanicima: Sudije se biraju po kvalitetu ne po imenu i prezimenu i nacionalnoj pripadnosti

Pred Ustavnim odborom su kandidati Azra Jasavić, Danica Kovačević, Jovan Kojičić i Sanja Maslenjak

Pred Ustavnim odborom nastavljeno konsultativno saslušanje kandidata prijavljenih na Javni poziv za izbor četvoro sudija Ustavnog suda.

To je treći dio sjednice, koja je počela prekjuče.

Pred Ustavnim odborom su kandidati Azra Jasavić, Danica Kovačević, Jovan Kojičić i Sanja Maslenjak.

Podsjetimo, tokom protekla dva dana, saslušavani su kandidati Marjan Aković, Alija Beganović, Narcisa Maja Bošković, Nikola Golubović, Sulejman Guči i Dragana Đuranović.

Ovih dana je pitanje izbora sudija Ustavnog suda pitanje svih pitanja kazala je predsjednica Odbora Simonida Kordić

Poslanki Dragan Ivanović kazao je da bi trebalo pojačati rad i pozvati više kandidata, kao i , ako trebam,raditi suabotom, kako bi što prije završili intervjue.

Kordić smatra da je tempo kojim rade dovoljno brz.

Luiđi Škrelja iz DPS-a je kazao da je ta partija i ranije sugerisala da bi trebalo da rade ubrzanim tempom.

Jasavić: Odluke su teške ali neminovne, preuzmite odgovornost

Kandidatkinja Azra Jasavić kazala je pred Odborom da je advokatica, građanka Crne Gore, te da je jednako štitila prava svih građana Crne Gore bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost.

„Moja advokatska karijejra mi je pokazala da u Crnoj Gori ne postoji vladavina prava na način na koji ja to želim. Imam potencijal da budem sudija Ustavnog suda zbog svog profesionalnog iskustva “, kazala je Jasavić.

Ona je navela je da već šest, sedam godina nije u politici.

Smatra da su Građanski pokret URA, Demokrate i Evropa sad nasljednici Pozitivne Crne Gore i “oni će se nositi sa izazovima” sa kojima se nosila ta partija.

“Želim da političke elite preuzmu odgovornost i shvate koliko je važno da izaberu sudije Ustavnog suda. Odluke su teške, ali su neminovne. Crna Gora treba Ustavni sud“, poručila je Jasavić.

Vesna Pavićević poslanica DPS-a pitala je šta Jasavić misli o situciji u vezi sa sutkinjom Svetlanom Vujanović koja se vratila na posao, nakon što je prinudno poslata u penziju.

Jasavić je kazala da neće odgovoriti na to pitanje, jer se, kako je objasnila, i taj slučaj može naći pred Ustavnim sudom, uz podsjećanje da je ona kandidat sa sudiju tog suda.

Ona je, takođe, kazala da je obaveza poslanika da za sudije biraju po kvalitetu i po znanju, ne nikog po imenu i prezimenu i nacionalnoj pripadnosti.

DF-ov Dragan Bojović pitao je Jasavić da li će se, ukoliko bude izabrana za sudiju Ustavnog suda, opredjeljivati na osnovu svojih ranije jasno izrečenih političkih stavova.

Bojović je kazao da su iz Pozitivne Crna Gora, kojoj je Jasavić pripadala, u jednom trenutku “stali na stranu bivšeg režima ocjenjujući ga evropskim, uz sve sumnje na korupciju i autokratiju”. U vezi sa tim on je Jasavić pitao da li bi ukoliko je Skupština izabere za sutkinju  Ustavnog suda ,kako je kazao, ponovo se opredjeljivala  u skladu s tim prioritetima ko su evropske a ko retrogradne snage u Crnoj Gori, koje je jasno i decidno zastupala u prošlosti”.

Odgovarajući na pitanje poslanika Bojovića, Jasavić je kazala da u svom političkom djelovanju Vladom izbornog povjerenja nijesu podržavali bivši režim. Program partije kojoj je pripadala je bio, kako navodi,  jačanje vladavine prava, jačanje institucija,da se obudza vlast…

Poslanik Andrija Popović pitao je Jasavić što će preduzeti,ukoliko bude izabrana, prvog radnog dana.

Jasavić je kazala da će „prvo zvati sve nadležne institucije da pokriju krov te institucije, kako bi omogućila uslove za rad u njemu“.

Jasavić je kazala da vjeruje da u Skupštini ima potencijala i znanja da stabilizuje Crnu Goru.

“Izaberite najbolje”, poručila je Jasavić.

Poslanica Jovanka Bogavac iz DF-a kazala da Jasavić ima bogatu i impozantnu biografiju, ali i navela ono što joj se nije dopalo u njenom nastupu

„Kao da ste na nekoj tribini za predizborni skup i oko vas je narod i oni vam aplaudiraju, možda ste se uželkjeli ovih poslaničkih klupa, odličan ste govornik, ali ja sudiju Ustavnog suda zamišljam kao neku mirnu,tihu, pravičnu, apolitičnu osobu, koija u nekom miru razmatra sve strane i donosi najpravičnije odluke“.

Jasavić je kazala da je njen temperament takav da kad sudi niko ne može da ustavi zakon.

Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja Jasavić je pitao, kakav je njen stav o naknadama za majke sa troje i više djece. Odgovarajući na pitanje poslanika Škrelja, Jasavić je kazala da j,kako je navela intimno nije bila za taj zakon upravo zbog diskriminacije, nedostatka novca , ali da je „iz solidarnosti sa opozicijom glasala za.

Nakon Azre Jasavić pred članolvima Odbora je kandidatkinja Danica Kovačević.

Kovačević je kazala da je sve svoje funkcije obavljala profesionalno i zakonito.

Kazala je da se politikom ne bavi.

Članovi odbora postavljali su pitanja i kandidatu Jovanu Kojičiću. 

Razgovarali su i sa kandidatom Darkom Mugošom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Simo
19.01.2023-14:10 14:10

Skratite i izaberite bar jednog clana da se moze sistem pokrenuti.
To vam je poslanici leleca linija,