Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

DANAK SVETOSAVSKOM MAMONU: Profiteri u mantijama debelo naplaćuju izbornu pobjedu ”oslobodilaca”

Takozvana Srpska pravoslavna crkva (SPC) poznatija kao svetosavska sekta (SS), je jedini istinski pobjednik turbulentnog perioda nakon 30. avgusta 2020. godine. Juče smo po ko zna koji put mogli da se uvjerimo da će ova zlokobna organizacija ''oslobodiocima'' veoma skupo naplatiti izbornu pobjedu

Piše: Balša Knežević

Ni nakon izbora održanih 11. juna, ne nazire se kraj političke neizvjesnosti i tenzija u Crnoj Gori, jer nijedna partija nije dovoljno jaka, niti posjeduje odgovarajući koalicioni kapacitet da oko sebe okupi većinu dovoljnu za formiranje istinski stabilne izvršne vlasti.

Dok Crnu Goru i njene građane narednih godina čeka mukotrpan put sanacije štete koja je pričinjena posljednje skoro tri godine, jedna organizacija tek je krenula da ubira plodove svog parapolitičkog, obavještajnog, terenskog i propagandno-subverzivnog djelovanja.

Takozvana Srpska pravoslavna crkva (SPC) poznatija kao svetosavska sekta (SS), je jedini istinski pobjednik turbulentnog perioda nakon 30. avgusta 2020. godine. Juče smo po ko zna koji put mogli da se uvjerimo da će ova zlokobna organizacija ”oslobodiocima” veoma skupo naplatiti izbornu pobjedu.

Glavni grad na redu da plaća danak

Delegacija crnogorske filijale svetosavske sekte (SS) takozvane Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), na čelu sa nedostojnim operativcem Jovanom Mićovićem, alijas Joanikijem, posjetila je juče Glavni grad. Prekaljenoj podvižnici velikosrpske, svetosavske politike na čelu SO Podgorica Jeleni Borovinić Bojović tom prilikom su ispostavili račun za izbornu pobjedu, a ona im je obećala da će takozvanoj SPC dozvoliti da prošire i nadograde svoj operativni centar kodnog naziva Hram Hristovog vaskrsenja.

Mićović došao kod Borovinićke u Glavni grad da pokupi reket!

„Glavna tema razgovora bilo je stvaranje pretpostavki za uređenje prostora oko sabornog hrama Hrtistovog vaskrsenja (operativna baza SS) koji bi trebalo da dobije savremen izgled sa mnogo zelenila, fontana i urbanog mobilijara, uz konzervaciju postojećeg starog groblja. Dvije strane su se saglasile da bi na tom prostoru, s obzirom na broj postojećih i planiranih objekata, bila neophodna i izgradnja podzemnih garaža”, saopšteno je juče iz Glavnog grada koji polako postaje uslužni centar takozvane SPC.

Kada su u saopštenju pomenuli objekte, iz Glavnog grada su mislili na izgradnju velelepnog zdanja kodnog imena ”crkveni dom”, površine 5.000  kvadratnih metara, koji bi trebalo da bude smješten uz Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Za taj objekat takozvana SPC dobila je od Vlade saglasnost početkom prošle godine.

Ovaj takozvani ”crkveni dom” biće centralni štab bezbjednosno-obavještajnih operativnih aktivnosti SS, a Borovinić Bojović je juče Joanikiju obećala svu prateću infrastrukturu, koja će im omogućiti lakši subverzivno-obavještajni rad.

‘Crkveni dom’ i sve što će se graditi oko tzv. Hrama će biti u stvari centrala u kojoj će se slivati svi operativni podaci i informacije vezano za akcije koje na teritoriji Crne Gore, po nalogu iz beogradske centrale, sprovodi SPC. Da ne bi po ko zna koji put ponavljali kakve aktivnosti će obavljati zlokobna operativna mašinerija takozvane SPC, ovom prilikom prilažemo LINK na kome su pobrojane dosadašnje subverzivne djelatnosti ove velikosrpsko-ruske hegemonističke ispostave.

Budući izged centralnog obavještajnog štaba SS smještanog kod Hrama u Podgorici

”Cvjetaju” u mračnim vremenima

Ovakv servilni odnos i plaćanje reketa SS od strane Opštine Podgorica uopšte ne iznanađuje. Jer samo je odlazeća Vlada iz budžeta posljednjih 10 mjeseci opredijelila više od 1,7 miliona eura podrške takozvanoj SPC. Pritom, u pitanju su samo podaci koji su objelodanjeni ili zvanično najavljeni, a tu nijesu uračunate mnogobrojne izdašne donacije koje su svetosavski aparatčici na čelu velikih državnih preduzeća kao što su EPCG, CEDIS, Rudnik uglja, davali šakom i kapom ovoj organizaciji.

SPC je organizacija koja je poznata po tome što je cvjetala na tuđoj nesreći. Svoju revitalizaciju i povratak na velika vrata društvenog života u regionu doživjeli su upravo zlokobnih 90-ih za vrijeme krvavog raspada SFRJ i ratnih dešavanja u kojima su veoma aktivno sudjelovali potpirujući mržnju, netoleranciju i baveći se ratnohuškanjem.

Slično kao za vrijeme rata 90-ih, svetosavska sekta prosperirala je i u mračnom periodu nakon 30. avgusta 2020. SS je kao aktivan učesnik političkih dešavanja u predizbornoj kampanji 2020. preko malverzacija i ucjena uspjela da izvuče neslućenu materijalnu korist od teokratskih vlada i velikosrpskih političkih partija kojima je mnogo pomogla da dođu na vlast.

Dritan Abazović navučen od Beograda i kompromitovanih diplomatskih krugova iz SAD da napravi jednu od najvećih veleizdaja u crnogorskoj istoriji – potpisivanje takozvanog ”temeljnog ugovora”

Crnogorska filijala SPC na čelu sa prekaljenim političkim djelatnikom Ristom Radovićem – Amfilohijem, u otetom crnogorskom manastiru Ostrog, nakon izbora 2020. formirala je prvu teokratsku vladu u Crnoj Gori na čelu sa vjerskim fanatikom Zdravkom Krivokapićem.

Samo par sedmica nakon formiranja prve teokratske vlade, novi parlamentarni saziv, usvojio je izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti 29. decembra 2020. koje su pisane u Beogradu po želji centrale SPC.

Isto kao što je za vrijeme vlade Krivokapića poništen Zakon o slobodi vjeroispovijesti i instaliran novi, po volji SPC, tako je i u sledećoj Vladi Dritana Abazovića, od strane premiejra lično po nalogu Beograda, odrađen veoma bitan posao za ovu sektu – potpisao je veleizdajnički ”temeljni ugovor” između države i SPC. Time je i zvanično ovoj parapolitičkoj sekti sa sjedištem u Beogradu poklonio crnogorske svetinje i grobove naših predaka.

Što je sve lagalizovano

Počev od 1996. zaključno sa 2007. godinom Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) takozvane SPC je u svoje vlasništvo upisala 12,2 kvadratna kilometra livada, šuma i pašnjaka, većinu od 600 seoskih crkava i većinu manastira.

Manastir Ostrog pretvoren u finansijski centar SPC

U nikšićkoj opštini je na sebe upisala oko 3.000 kvadratnih metara stambenoga prostora, koje je bilo u vlasništvu države. Manastir Ostrog sa svom imovinom, zemljištem površine dva kvadratna kilometra i više hiljada metara stambenog prostora, prepisan je sa crnogorske države na MCP 2007. godine.

Crkva Svetog Đorđa u Podgorici i imanje oko nje, koje se nalazi u najluksuznijem dijelu Podgorice, nekoliko stotina metara od strogog centra grada, takođe je u vlasništvu MCP. Na placu crkve Svetoga Đorđa je izgrađena luksuzna zgrada od 52 stana, gdje je metar kvadratni stambenog prostora tada bio 2.000 eura, pa i više.

Buljarice “teške” oko 66 miliona

Kolika je vrijednost imovine kojom raspolaže Srpska crkva u Crnoj Gori, najbolje se vidi na području primorja, tačnije Buljarici, gdje u polju, na obali mora, manastir “Gradište”, posjeduje oko 22 hektara zemljišta.

Vlada u službi Srpske crkve

Cijena kvadratnog metra u Buljarici se kreće oko 300 eura. Dakle, ukupna vrijednost te imovine je najmanje 66 miliona eura. Inače, kako su portalu Aktuelno potvrdili dobro upućeni izvori, obračun od prije osam godina, pokazao je da je vrijednost crkvenog zemljišta na primorju, oko jedne milijarde, odnosno, hiljadu miliona eura.

Ovo je samo djelić imovine koja je u vlasništu najvećeg zemljoposjednika u Crnoj Gori – Srpske pravoslavne crkve, a koju joj je trenutna vlast pomogla da ozakoni. Procjenjuje se da samo od otetog crnogorskog manastira Ostrog svake godine za Beograd ponesu desetine miliona eura.

Ukrali Cetinjski manastir od Prijestonice

Treba takođe podsjetiti da je sredinom septembra 2021. godine po nalogu Srpske crkve Vlada Crne Gore po hitnom postupku naložila Upravi za katastar i imovinu Crne Gore, da vlasništvo Cetinjskog manastira prenese sa opštine Cetinje na državu da bi spriječili ustupanje ove crnogorske svetinje na korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Ovaj sramni vladin dokument potpisala je tadašnja generalna sekretarka vlade Žana Praščević Milačić, inače supruga Marka Milačića, predsjednika neočetničke, klerikalne stranke Prava Crna Gora.

To je bio još jedan u nizu dokaza da Crnom Gorom vlada Srpska crkva i njeni pokrovitelji iz političkih i obavještajno-bezbjednosnih krugova sa centralom u Beogradu.

Treba napomenuti da je Uprava za katastar i državnu imovinu prepisala parcele u ulcinjskoj uvali Valdanos sa države Crne Gore na Srpsku pravoslavnu crkvu.

Priznat joj kontinuitet od 1220. godine

Da bi zacementirali status SPC kao nedodirljive organizacije koja u Crnoj Gori ima monopol nad pravoslavljem, 10. juna 2021. godine, samo sedam dana prije smjene u Skupštini, bivši ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, negator genocida, ekstremni neočetnik Vladimir Leposavić potpisao je dokument u kojem doslovno piše da je:

“Mitropolija crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve osnovana 1220. godine, sa sjedištem u Manastiru Đurđevi Stupovi (Dolac, Berane) koju zastupa lice ovlašćeno za zastupanje episkop budimljansko nikšićki Metodije (Ljubiša) Ostojić, upisana je u Jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica”.

Vladimir Leposavić i Zdravko Krivokapić: Odradili posao za SPC

U datim uvjerenjima od strane Ministarstva se navodi da je Mitropolija crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve osnovana 1220. godine, a Eparhija budimljansko nikšićka takođe 1220. godine! Bez ijednog jedinog materijalnog dokaza Mitropoliji cmogorsko primorskoj i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj – odnosno Srpskoj crkvi priznaje se postojanje od 1220. godine.

O kakvoj se manipulaciji radi govori i činjenica da je Srbija 2006. godine donijela Zakon o vjerskim slobodama gdje se u članu 11. Srpskoj pravoslavnoj crkvi priznaje pravni subjektivitet tek od 1836. godine!?

Na osnovu onoga što je pomenuto jasno je da je takozvana SPC najveći dobitnik tridesetoavgustovske tranzicije i da je tek počela da naplaćuje danak od uslužnih političkih aparatčika koje drži na uzici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
21.06.2023-13:10 13:10

U zadnjijeh desetak godina u konake, manastire, hramove, stanove, hotele, audije i džipove, potrošeno je preko 200 miliona€, pored gradnje uredno se plate daju za preko hiljadu upošljenih vjerskih glavešina, uz sve troškove struje vode i telefona. Svako ko misli da se to može od donacija i dobrovoljnih priloga grdno se vara. Svi relevantni finansijaki analitičari sumnjaju da se kroz te aktivnosti peru krvave pare donešene sa ratišta i od prodaje Droge, alkohola, oružja, kao i dobrovoljnog reketiranja države i velikih državnih kompanija. Nije ni čudo da su najveći donatori i ktitori u najmanju ruku sumnjivi biznismeni i ličnosti nečiste… Pročitaj više »

BobZeković
21.06.2023-13:51 13:51

Srpska okupatorska crkva, koju srbi nazivaju srpSKa pravoslovna crkva, a ponekad i svetosavska crkva, najveća je kriminalna, korupcionaaška , vojna organizacija u Crnoj Gori, Crnogorocima i Crnogorkama smrtni neprijaatelj. i sve to pod APSOLUTNOM zaštitom “demokratski izabranih” srbofašističkih vlasti. Prosrpske vlasti Crne Gore, potpuno su stavile i drže SRPSKU OKUPATORSKU CRKVU IZNAD SVIH ZAKONA, USTAVA I IZNAD DRŽAVE CRNE GORE! Uslužne prosrpske vlasti, dosadašnje i buduće, nemilice potpomažu jačaju agresivno, okupatorsko, krimninalno, švercersko, korupcxionaško, pljačkaško, diverzantsko, anti-covječno upravljanje Crno Gorom, od strane SRPSKE OKUPATORSKE CRKVE! SRPSKA OKUPATORSKA CRKVA, koristeći svoj povlašćeni položaj iznad DRŽAVE CRNE GORE, kreira i dikrtira “nasilno… Pročitaj više »

Tara
21.06.2023-15:04 15:04

Mi smo zarobljena drzava,,snama vlada Hitlerova srbijansko cetnicka partija..koja se finansira od mafije i od popa Micovoca..za uzvrat dobiva drzavne pare..kako bi nas sto vise srozali,,Sta rade Crnogorci..samo gledaju..kako moralno i finanski propadamo..Mi moramo reci svijetu..da to ne ide..jedino protestima…

Dragalj
21.06.2023-18:43 18:43

Pored same svetosavske sekte sljedeći najveći lopov je Z. Krivokapić koji je prve rodjake prevario u Bijeloj za naslijedjenu. zemlju. To je jedan nevidjeni prevarant i interesdžija kakvog ne poznaje Crna Gora. Svakoga je prevario pa i samog DPS kad ih je potpuno iskorostio i odbačio kao najveće crnogorske štetočine.
Nevidjeni stari prevarant koji sad gleda da se kod PES-a ušunja i smakne koliko može.

ZloNevidjeno
21.06.2023-18:49 18:49

Ovu kuću crkvene “UDBE” koju namjeravaju da naprave treba sa popovima dići u vazduh) da ne ostane ni traga od njih (scetosavske sekte).
Inaće çe oni nas Crnogorce istrijebit.
Nena mam treće.

ND123
22.06.2023-00:48 00:48

Za komentar “ZloNevidjeno” treba da reaguje tužilaštvo i da procesuira osobu zbog govora mržnje i poziva na oružano nasilje

PLAN SVETOSAVSKE OKUPACIJE GLAVNOG GRADA: Takozvana SPC reketira ”oslobodioce”, planira gradnju sedam novih operativnih baza u Podgorici! - Voice of Montenegro
29.06.2023-10:42 10:42

[…] velikosrpske, svetosavske politike na čelu SO Podgorica Jelenom Borovinić Bojović, naplata je, kako smo najavili, već […]