Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Crnogorsko obrazovanje zahtijeva hitnu reformu

''Kultura obrazovanja baštini ozbiljne vrijednosti poput multikulturalizma, sekularizma , koje kao vaspitne komponente stvaraju sve pretpostavke za očuvanjem vrijednosti koje baštine svi narodi i narodnosti u Crnoj Gori''

Primjer dobrog obrazovanja je finski model, i kao takav jedan od najboljih, koji učenicima pruža personalizovana, interdisciplinarna znanja primjenjva u svim krajevima svijeta, navodi se u saopštenju Nade Marstijepović Đurđić, kandidatkinje za poslanika sa liste Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!

Nada Marstijepović Đurđić

To je determinisano u šest principa:

Priprema učenika za uspjeh u nepoznatoj budućnosti kroz usvajanje vještina poput kreativnosti,timskog rada i kritičkog razmišljanja kroz nastavu iz različitih predmeta.

Davanje širokog smisla učenju kroz povezivanje znanja iz različitih predmeta sa ciljevima održivog razvoja, kako mogu iz učionice da primjenjuju znanja u realnom svijetu.

Povezivanje znanja iz različitih predmeta u jednu cjelinu, i nesebično dijele vlastita učenja sa drugarima, nastavnicima i roditeljima.

Usvajanje kompetencije modernog obrazovanja kroz njihovo pretvaranje u praktične kompetencije za učenje koje je primjenljivo u različitim kontekstima.

Učenje koncipirano prema mjeri svakog učenika, omogućava razvoj u skladu sa sopstvenim ritmom. Učeničke želje, potrebe i afiniteti stavljaju se u centar učenja.

Učenici na holistički način pristupaju fizičkom, psihičkom i emocionalnom blagostanju kroz pažljivu integraciju akademskog učenja. Takav pristup pomaže da se učenicima u svakom trenutku, umanji stres i povećaveća potencijal za učenje.

Ovakav model je neophodan crnogorskom obrazovnom sistemu, koji je postao toliko urušen da predstavlja prioritet svake budeće vlasti, jer obrazovanje i vaspitanje budućih generacija nemaju cijenu.

Kultura obrazovanja baštini ozbiljne vrijednosti poput multikulturalizma, sekularizma , koje kao vaspitne komponente stvaraju sve pretpostavke za očuvanjem vrijednosti koje baštine svi narodi i narodnosti u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rade
03.06.2023-21:08 21:08

Nado tako je, Crnoj Gori su potrebne skole programera i skole po mjeri svakog djaka a ne svetosavske gimnazije i direktori imenovani od partija

Komita21
03.06.2023-21:11 21:11

Mudro zbori ova zena. Mi trpamo po 40 djaka na jedno odeljenje a casove skracujemo na 30 minuta i ocekujemo da ta djeca nesto nauce. Nemoguce je

Bljak
03.06.2023-21:16 21:16

Crna Gora daje novac za vjerske gimnazije a nasi djaci dan danas uce sa raspalih pentijuma sa windows xpom. Zato navijam za Vas, dako se konacno prioriteti pravilno rasporede kada vi dodjete na vlast.