Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Crnogorska politika sve više liči na beznadežan slučaj

Crna Gora, navode oni, ima najviše stranaka po glavi stanovnika u Evropi i istovremeno najmanje stranaka koje su od koristi državi i društvu

Crnogorska politika se iz godine u godinu urušava i sve više liči na beznadežan slučaj, poručili su iz Građanske inicijative “21. maj”.

Crna Gora, navode oni, ima najviše stranaka po glavi stanovnika u Evropi i istovremeno “najmanje stranaka koje su od koristi državi i društvu”.

“Primjera radi, sve izborne pobjede novokomponovanih vladajućih partija su tragikomične i obeshrabrujuće. Istovremeno, svi izborni porazi opozicije svjedoče o promašenosti i odsustvu obećavajuće politike. Samim tim i svi politički izbori su postali zamka za lakovjerne i lakomislene. Pritom, dok se ubjedljiva većina političara bavi politikom zbog ličnog interesa, stranke su se svele na trgovačke grupe zaogrnute revijalnim i obmanjivačkim programima. Zato su i tzv. koalicioni sporazumi samo svjedočanstva o ličnim kalkulacijama i “patriotskim” jurišima po “dubini javnog sektora””, saopštili su iz GI.

Tako da, po njihovim riječima, ne čudi što su partije transformisane u” biroe za zapošljavanje poniznih članova, neradnika i neznalica, nesposobnih karijerista i sumnjivih lica”.

“Dojučerašnja vlast je tu praksu decenijama njegovala a sadašnja vlast je za kratko vrijeme to uspjela nadmašiti.  Pritom, sve parlamentarne stranke su jedinstvene u odbrani prihoda iz javnih budžeta koji godišnje iznose preko osam miliona eura”, dodaju iz GI.

Dodatno, kako opominju, izborne igre će Crnu Goru tokom ove godine koštati još oko četiri miliona eura.

“Očigledno je da je Crnoj Gori partitokratska omča stavljena oko vrata i njeno skidanje je uslov za oporavak i napredak našeg društva. Preobražaj političkog sistema treba da ide u pravcu smanjenja društvene moći stranaka, kao i marginalizacije ili poželjnog nestanka niza komercijalnih i demagoških udruženja koje sebe nazivaju partijama”, zaključuju iz GI.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve