Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Crna Gora posvećena vrijednostima i snaženju saradnje sa UN

''Mirovne misije Ujedinjenih nacija su veoma važan aspekat za izgradnju i očuvanje trajnog mira'', kazao je Krapović

Crna Gora posvećena vrijednostima multilateralizma i snaženju saradnje sa Ujedinjenim nacijama. UN je aktivan i pouzdan partner Crnoj Gori u realizaciji prioritetnih razvojnih ciljeva, kazao je ministar odbrane (MO) Dragan Krapović tokom današnjeg susreta sa rezidentnim koordinatorom UN sistema u Crnoj Gori, Peterom Lundbergom.

Navodi se da ministar je istakao da je Crna Gora spremna dodatno da radi na njihovom daljem ispunjavanju, kao i da su “naše zajedničke aktivnosti komplementarne sa procesom EU integracija”.

On je ukazao na važnost saradnje koju su Ministarstvo odbrane i Ujedinjene nacije ostvarile u prethodnom periodu u domenu učešća u mirovnim misijama, rodne ravnopravnosti, implementacije Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1325 – “Žene, mir i bezbjednost” i demilitarizacije.

“Mirovne misije Ujedinjenih nacija su veoma važan aspekat za izgradnju i očuvanje trajnog mira”, kazao je Krapović.

Istakao je da će Ministarstvo odbrane nastaviti da pruža aktivan i konstruktivan doprinos Odjeljenju UN za mirovne operacije, kroz učešće Vojske Crne Gore u misiji pod okriljem Ujedinjenih nacija za referendum u Zapadnoj Sahari (MINURSO).

“Crna Gora aktivno radi na implementaciji Rezolucije UN 1325 i sprovođenju rodne politike, kroz realizaciju mjera i aktivnosti koje su utvrđene nacionalnim zakonskim i strategijskim dokumentima, i izuzetno cijeni podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u tom pogledu”, dodao je Krapović.

Takođe, dodaju iz resora, istakao je značaj podrške koju je UNDP pružio Crnoj Gori u domenu demilitarizacije, kroz implementaciju programa MONDEM, koji je prepoznat u međunarodnoj zajednici kao jedan od najuspješnijih reformskih procesa u ovoj oblasti i primjer dobre prakse.

Rezidentni koordinator UN-a zahvalio se ministru Krapoviću na prijemu i naveo da je Crna Gora prepoznata kao država koja je posvećena osnovnim principima Ujedinjenih nacija, a to su mir, bezbjednost, prosperitet i zaštita ljudskih prava.

Izrazio je, kažu, zadovoljstvo efikasnom saradnjom sistema UN sa Crnom Gorom u ostvarivanju ciljeva Agende 2030.

“Crna Gora će imati punu podršku Ujedinjenih nacija u svim oblastima koje podstiču njen razvoj i biti, kao i do sada, pouzdan partner u ostvarivanju nacionalnih razvojnih prioriteta”, poručio je Lundberg.

Sagovornici su konstatovali da ovaj sastanak predstavlja još jedan korak ka jačanju partnerstva između Crne Gore i UN-a, sa fokusom na ostvarivanje strateških spoljnopolitičkih prioriteta, zaključak je susreta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve