Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora opedijeljena da razvoj ekonomije bazira na principima dekarbonizacije i tranzicije zelene energije

''Prepoznajući obaveze koje Crna Gora ima kao potpisnica Pariskog sporazuma i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, naše strateško opredjeljenje je da razvoj ekonomije baziramo na principima dekarbonizacije i tranzicije zelene energije''

Crna Gora je opredijeljena da prati evropski i svjetski trend koji prepoznaje značaj čiste energije i životne sredine kao jednog od najvažnijih resursa. Prepoznajući obaveze koje Crna Gora ima kao potpisnica Pariskog sporazuma i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, naše strateško opredjeljenje je da razvoj ekonomije baziramo na principima dekarbonizacije i tranzicije zelene energije. Na ovaj način želimo da doprinesemo uspjehu globalne borbe protiv negativnih efekata klimatskih promena, poruka je koju je potpredsjednik vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović uputio tokom susreta sa Danielom Gašparikovom, stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori.

Tokom razgovora sagovornici su se fokusirali na projekat “Podrška promjeni paradigme ka niskokarbonskom saobraćaju u Crnoj Gori“, koji priprema ovo ministarstvo u saradnji sa UNDP-om, a kroz koji ispunjavamo uslove definisane u okviru Agende 2030.

Ibrahimović se osvrnuo na potrebu edukovanja javnosti i podizanja svijesti društva u cjelini kada govorimo o narednim koracima koji nas očekuju u procesu dekarbonizacije saobraćaja.

Stalna predstavnica UNDP-a Daniela Gašparikova izrazila je zadovoljstvo odličnom saradnjom sa ministarstvom kapitalnih investicija i sa potpredsjednikom Ibrahimovićem razgovarala o daljim koracima u pravcu efikasne realizacije projekta.

“Sagovornici su istakli značaj projekta, koji se fokusira na zelenu tranziciju u saobraćaju i dizajn i primjenu integrisanog sistema javnog prevoza sa rastućim učešćem vozila sa niskim emisijama CO2, što, osim obezbjeđivanja tehničke i finansijske podrške, podrazumijeva i prevazilaženje kulturoloških barijera i promjenu percepcije građana i građanki. Prvi važan korak ka dekarbonizaciji saobraćaja je usvajanje “Mape puta za dekarbonizaciju saobraćaja i unapređenje mobilnosti” do kraja juna ove godine”, saopšteno je iz Vladw.

Gašparikova je takođe upoznala potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj sa projektom koji UNDP realizuje u saradnji sa opštinom Pljevlja, kojim se obezbjeđuju subvencije za mjere za povećanje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i smanjenje zagađenja vazduha u ovom gradu kao dobar primjer koji može poslužiti drugim lokalnim samoupravama za primjenu mjera energetske efikasnosti.

Takođe, dugoročna saradnja sa Investiciono-razvojnim fondom, kao i Eko fondom na programima podsticanja energetske efikasnosti i alternativnih izvora energije fokusiranih na građane i privredu podstaći će ubrzanje niskokarbonskog razvoja u Crnoj Gori.

Na kraju razgovora sagovornici su se složili da Crna Gora može da se uhvati u koštac sa izazovima, neće biti ni lako ni jednostavno, a građani i biznisi treba da budu ključni partneri što će u konačnom uticati na podizanje kvaliteta života društva u cjelini.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve