Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Skupština: DF najavio da će se mijenjati zastava i himna

Krivokapića je na mjesto budućeg premijera kandidovao pokojni, nezvanični lider svetosavskih stranaka u Crnoj Gori Amfilohije Radović. Stoga je lako zaključiti da će osnovni cilj novog premijera, koji je u javnim nastupima pokazao da je vjerski fanatik, biti ostvarivanje amaneta svog političko-duhovnog oca Amfilohija

Završena je rasprava o ekspozeu mandatara za sastav vlade Zdravka Krivokapića, šefovi klubova iznose završne riječi, a glasanje o novoj vladi treba da bude održano danas.

Trećeg dana rasprave poslanici diskutuju o ekspozeu koji je u srijedu predstavio mandatar Zdravko Krivokapić.

Tok sjednice pratite uživo:

16:15 Završno obraćanje Zdravka Krivokapića

Mandatar Zdravko Krivokapić, u završnom obraćanju, kazao je da je u Parlamentu doživio da bude prikazan kao neko ko ništa ne zna. Ponovio je da građane neće dijeliti.

“Mi tražimo transparentan rad – svakog javnog funkcionera, počev od Zdravka Krivokapića”, naveo je on. Vlada će, kako je kazao, trajati četiri godine. Kazao je i da predložene članove Vlade nije pitao jesu li Srbi, Crnogorci, koje su vjere ili u koju crkvu idu.

Prema njegovim riječima, nema te ekonomije koja je važnija od sistema vrijednosti. Poručio je i da će se ova Vlada zalagati za “pravdu za sve”.

“Moj đed je došao iz Amerike uoči balkanskih ratova da bi oružjem branio CG. A kako ste vi dočekali mlade ljude koji dolaze da pomognu Crnoj Gori”, naveo je Krivokapić komentarišući kandidate za ministe. Kazao je da je ovo priča o timskom radu i da je okupio ljude koji znaju.

16:00- Živković-Ovo je vlada oročenog trajanja

Ovo nije vlada koja izražava stvarnu volju većine građana. Ovo je nepoželjna vlada

“Ovo je vlada bez strategije i vizije za dalji razvoj društva. To temeljim na tome što u programu rada nema ni jednog statističkog podatka niti parametra, a pozivate se na meritokratski sistem. Kako ćemo mi da vrednujemo na kraju sve, vjerujem da ste to ciljano izostavili a ne zato što vam je toboš bilo nedostupno od strane prethodne vlade”, rekao je on.

Kaže kako ih je mržnja pram DPS-u okupila na jednom mjestu.

“Kako će te izaći pred građane sa pričom o naknadama za majke sa troje i više djece, o većim zaradama, kako kada nemate političku stabilnost u ovom parlamentu,” pitao je on.

Ovo je i vlada nepoštovanja i ogorčenja, istakao je Živković.

“Mandatar vas nije ni konsultovao za personalna rješenja. Mi ne bismo mogli biti takva opozicija kakva ste vi bili mandataru, iznijevši niz kritika na njegov račun,” istakao je on.

15:51- Knežević: Odsanjao sam svoj i ljudski i politički san

DF je zajedno sa SPC kanonski nedjeljivom dao najveći doprinos ovoj veličanstvenoj pobjedi.

“Radujte se i vi na nebesima, jer se ostvarila jedna veličanstvea ideja. Nama nije žao što nas neko u javnosti percipira kao žrtve, obmanute i prevarene, navikli smo na to. Hapšeni smo, proganjani, procesuirani, završavali u zatvorima i pritvorima. Ako je neko mislio da nas je ovim doveo pred svršen čin napravio je kapitalnu grešku. To nije naša slabost, to je naša snaga,” istakao je Knežević.

“Ja sam odsanjao svoj i ljudski i svoj politički san”, zaključio je.

15:44- Bogdanović: Imaće podršku ako se budu držali programskih principa

Patriotizam je nešto što danas stvaramo, da zavole Crnu Goru.

“Neka se od danas svi ponose proevropskom državnom upravom. Crnu Goru ćemo preporoditi samo ako uvažimo konstruktivne kritike. CG nema vremena za bavljenje glupostima. Stigli smo do trenutka da danas pišemo istoriju. Politika koja je trajala 30 godina je pobijeđena, mir je pobijedio. Na ovoj pobjedi moramo graditi sve druge, pobjedu nad epidemijom, kriminalom, korupcijom, podjelama….” rekao je Bogdanović.

On je rekao da neće biti problema ukoliko obje strane budu radile pošteno.

“Bićemo stub isključivo efikasne i proevropske vlade,” istakao je on.

15:32- Ivanović: Vlada svima da obezbijedi da se slobodno izjašnjavaju

Šef poslaničkog kluba SNP-a Dragan Ivanović saopštio je da očekuju od vlade svi mnogo i s pravom, jer mora da vlada i da radi da ispravi stvari.

“Mi ćemo podržavajući ovu vladu, dajući joj puni kapacitet, bićemo na usluzi, očekivaćemo da vlada kvalitetno izvršava sve obaveze koje stoje pred njom. Mi se nadamo da ćete za nekih sat imati Vladu. U CG za ovih 30 godina, mnogi zbog pripadnosti koji su bili opozicija, a sada pozicija, nijesu smjeli ni da se izraze,” istakao je on.

Ivanović je saopštio da se nada da će Vlada obezbijediti da u CG mogu svi slobodno da se izjašnjavaju.

“Od mandatara očekujemo brzu reakciju da vidimo koliko je dug Crne Gore, znamo da je ogroman. Koliko će nas koštati autoput…”pita Ivanović.

15:25-Konatar: Ne dozvolite da vas plaše, CG postoji i niko to neće ugroziti

Do sad se vlada birala na GO DPS-a, rekao je Miloš Konatar ispred koalicije “Crno na bijelo”.

“Oni nisu znali kako će vlada izgledati. Oni su čekali da dođe šef koji će ponuditi spisak i reći “glasajte”. Danas ovdje imamo demokratiju, prvi korak, ovdje više ne stanuje jednoumlje. Građani ne dozvolite da vas plaše, CG postoji, biće i građanska i suverena i nezavisna i evropska i ekološka, i tu nema dileme”, istakao je Konatar.

Konatar kaže da samo gledajući u budućnost, Crna Gora može biti bolja.

“Mi moramo učiti od Evrope, jer mi jesmo Evropa,” istakao je.

Ovo je najslobodnija, najstručnija i najpoštenija vlada koja će biti izabrana u ovom parlamentu, poručio je on.

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Ivan Brajović saopštio je da je vlada jednovjerska praktično, gotovo jednonacionalna.

“Ovo je vlada za koju će iskreno da glasa 5,6 ili 7 poslanika od 41, a to su pokazali u diskusiji. Ostali poslanici parlamentarne većine nijesu ni u čemu saglasni, ni sa kadrovima”, naveo je Brajović.

Ivan Brajović

Brajović je pozvao sve opozicione poslanike i građane u široki savez za odbranu nacionalnih vrijednosti.

“Strah me da mogu biti ugroženi” poručio je.

Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke u završnim riječima je rekao da manjine pored svih progona, nijesu promijenili ljubav prema državi.

“Ćutali ste tri dana, ali ostaje žal da niste otvorili dijalog onamo gdje treba. Građani su očekivali da ćete promptno odgovoriti na neka izazove. Sudiće javnost. Građani su očekivali i da ćete poslati poruku. Krajnje iskreno ću vam reći da ste nam dossta pomogli, udružili ste poziciju i opoziciju. To je veliki posao,” rekao je Ibrahimović.

Odgovornost je na svima, a svi neka razmisle da li treba da podrže vladu kojoj ne vjeruju, rekao je on.

BS nema prostora da podrži ovu vladu, rekao je Ibrahimović.

“Smognimo snage, promijenila se vlast, ali nemojmo stati na tome. Udružimo snage, stvorimo uslove za prijevremene parlamentarne izbore. Napravimo većinu koja će omogućiti da CG bude vječna od Rožaja do Herceg Novog,” zaključio je Ibrahimović.

Poslanik SDP-a Raško Konjević kaže da će se brzo reformski kurs vidjeti kroz Zakon o budžetu.

“Tu ćemo da vidimo da li predstavljate vladu diskontinuiteta ili kontinuiteta.

Treba da uhapsite svakoga ko je krao bez ikakvog izuzetka, i kad to budete radili imaćete podršku SDP-a, rekao je Konjević, obraćajući se mandataru.

On kaže kako se nikad ni u jednom parlamentu nije birala vlada koja ima manju podršku.

“Za svaki zakon moraćete da se borite. Nadam se da ćete donositi odluke za dobrobit svih građana”, rekao je Konjević.

Fatmir Đeka ispred Albanske koalicije Jednoglasno saopštio je da pozive nove vlasti nikada nijesu iskreno doživljavali, zato nijesu prihvatili da budu dio ove vlade.

“Ni ova niti jedna vlada ne smije ugroziti stepen dostignutih ljudskih prava. Ne možemo podržati premijera kojeg otvoreno podržava Srpska pravoslavna crkva”, rekao je on.

Pojasnio je da bi njihov stav bio isti i da je u pitanju bilo ko drugi kojeg podržava bilo koja druga crkva.

Smatra i da sastav ove vlade nije dobar jer u njemu nema manjina.

Rekao je da su pomno pratili cijeli proces i registrovali uvrede prema manjinama, posebno prema Albancima.

“Mislimo da to nije na čast nikome, posebno ne onima koji će voditi novu vladu”, rekao je Đeka.

Danilo Šaranović iz koalicije “Mir je naša nacija” rekao je da će 2020. godina biti istorijska na globalnom i na domaćem planu, zbog kovida.

“Ali je ta teška godina donijela smjenu vlasti nakon tri decenije, pa možemo kazati da je demokratija prohodala u CG”, rekao je on.

Kazao je da nedopustivo veliki broj privrednika je ustanovio praksu isplate minimalne zarade, a ostatak na ruke.

“Oni koji tako postupaju potkradaju državu”, rekao je Šaranović.

Amer Smailović iz Bošnjačke stranke ponovio je da ta stranka neće podržati vladu Zdravka Krivokapića.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović kazao je da nema slobodne Crne Gore dok se do temelja ne sruši DPS.

Jovan Vučurović

Govoreći o vladi, rekao je da bi, da su u nju ušli oni koji su bili na prvoj liniji odbrane protiv DPS-a, ispunili svoj zadatak jer bi imali obavezu prema saborcima i svima onima koji su bili rame uz rame sa njima.

“Zbog svih tih ljudi, i te borbe DF-a mi ćemo glasati za ovu vladu”, rekao je Vučurović, poručujući da će podržati sve ono što smatraju da je ispravno.

On je pokazao u parlamentu fotografiju Mića Ralevića, koji je bio na čelu litija prethodnih mjeseci, a koji je, kaže, “teško isprebijan od strane bandita koji pripadaju mafiji, a samim tim DPS-u”.

“Ovo je opasna stvar koja se desila u Beranama”, rekao je Vučurović, pozivajući policiju i mandatara Krivokapića da reaguju.

Poslanik Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke saopštio je da je Vučurović iznio notorne neistine.

“I negiranje genocida je genocid.Ovo su teme koje bi trebalo da izbjegavamo, ali vaš kolega Vučurović ih forsira. Rožaje je primilo brojne izbjeglice. U Rožajama nema dvije strane, tamo smo svi Rožajci, svi za jednog. Crna Gora je zemlja svih nas, ne dozvolite da se dijelimo ni po nacionalnoj ni po vjerskoj osnovi”, istakao je.

On je obraćajući se mandataru rekao da vjeruje da će biti teško sa ovim ljudima koji treba da glasaju za njega.

“Rekli su da su Rožajci ubili preko 50 ljudi pravoslavne vjere. Na koje izvore se pozivaju? Ako Vi koji se zalažete za mir na ovo ne reagujete…”, kazao je Ibrahimović Bečiću.

Bečić ga je zamolio da mu ne imputira te stvari.

“Na stil izlaganja gospodina Vučurovića teško je odgovoriti kulturno, a ja namjeravam danas ovdje da ostanem kulturan”, saopštio je Miloš Nikolić iz DPS-a.

Poslanik DPS-a Branko Čavor kazao je da je ekspoze mandatara sadržajan s aspekta opštih mjesta, ali bez jasne vizije i konkretnih rješenja za izazove kojji slijede.

Nezapamćena je, kaže, bila kampanja koja se vodila protiv DPS-a.

Branko Čavor

“Kako je buduće članove vlade progonio režim, vidjeli smo nakon izbora. Gradili su karijere u državnoj upravi, dobijali stanove, državljanstva”, podsjetio je Čavor.

Niko, kaže on, nije protiv Srba, ali jeste protiv srpskog nacionalizma i projekta “srpski svet”.

Predrag Bulatović iz DF- tvrdi da će brzo doći nova generacija evropskih političara koji razmišljaju o Crnoj Gori, i najavio da će glasati za vladu mandatara Krivokapića.

“Vi ne možete bez nas, mi jedni bez drugih ne možemo. Različiti smo, to je jasno, ali različiti smo i od DPS-a. Bilo bi licemjereno glasati za vladu, a onda već sjutra raditi jedni protiv drugih. Ja u tome neću učestvovati sigurno”, poručio je Bulatović.

Poslanik DF-a Milo Božović želio je da Krivokapić kaže nešto više o “nesrećnom Sporazumu” koji je potpisao “bez njihovog znanja”.

Milo Božović

“Ima nas koji ne uvažamo simbole ove zemlje. Nemamo nepoštovanje prema zastavi Crne Gore jer nam je ona nametnuta. Moramo naći simbole zastavu i himnu koju ćemo mi poštovati. Nismo mi neprijatelji koji ne poštujemo simbole nego oni sa rukom na srce a džepare nas. Nas ne obavezuje sporazum koji ste vi Krivokapiću potpisali”, rekao je Milo Božović iz DF-a.

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović je mandataru Krivokapiću kazala da je on postao pravi politički fenomen. Ona smatra da je ekspoze krajnje neinteresantan.

Daliborka Pejović

“Nedostojni ste bili od starta. Institucionalno impersonalno unizio vaš kabinet u startu. Podsjećam vas na 27.08. Pokušavala sam danima da shvatim ko je gospodin Krivokapić. Nemam dilemu nakon što sam odgledala tu emisiju na tv. Ne znam koliko se osjećate komforno kada vam ljudi koje ste predvodili govore da ste ih politički odradili. Govorili ste da ćete ukinuti Zakon o slobodi vjeroispovijesti, rekli ste nevjerovatnu stvar da je to zakon za vjernike a ne nevjernike. Grdno ste se prevarili ako ste mislili da ste time postali lider. Rekli ste da socijalnu politiku zamišljate da se presipa od onoih koji imaju dosta onima koji imaju malo ili ništa. Vi se zalažete za struku, kako onda možete da pričate ako ste rekli da će u vašoj vladi IJZ davati smjernice za suzbijanje epidemije onda ćete vi kao vlada odlučivati da li ćete ih prihvatiti ili ne. Čula sam da vjerujući ljudi ne mogu da budu zaraženi. Bruo ste dzemantovani. A sa jednim izvinjenjem ste izbjegli kaznu za to što ste rekli/uradili. Članovi vašeg kabineta doveli su u pitanje vaš ekspoze. Sugerišem da ispravite jednu stvar. Jer vi niste mađioničar”, kazala je Pejović.

“Glasanje za vladu se ptretborilo u borbu za identitet. Cijelom svijetu je potrebna nova ljevica jer nepravda neoliberalizma je klasno pitanje. Narod je osiromašen, nejednakosti su rastuće. Glasamo između pljačkaškog kapitalizma i opasnosti od koraka u kleronacionalizam. Danas se pitam jer kad slušate cijeli odium, skoro da je čovjeku najlakše bilo da traži mandat, pa i nekome od nas, jer slušalo da će zbog tri poslanika URA propasti Crna Gora”, kazala je poslanica GP URA Božena Jelušić.

Pita se zašto ljudi nijesu tražili ostavke od predsjednika ili premijera makar zbog afere “Koverta”.

“Ovo jeste trenutak rizika jer je biti ovdje i ne glasati za ovu vladu bez obzira na sve njene mane bilo bi licemjerje kao što je bilo ćutati na sve oblike burazerskog kapitalizma. Zašto se za 24 godine nije branila ova država. Ovaj narod više nema razloga da čuti. Nepodnošljiva lakoća uništavanja je nešto što danas odlučuje da li ćemo ili nećemo glasati. Kontrolna funkcija parlamenta biće najvažnija stvar a URA neće podići ruku ni zašta što je protiv Crne Gore”, navela je ona.

Ako se pominje lustraciju na prvom mjestu moraju biti ratni zločini, a oni su na obije strane, dodala je Jelušić.

Prema njenim riječima mora se sada prekinuti posao na izradi prostornog plana, jer se mora dobijati novi kako Crnoj Gori odgovara.

“Kada govorimo o obrazovanju, smatram da se u ovom dijelu ministarskog rješenja kreće iz minusa, kako zbog strukture i izjava koje smo čuli u javnosti. Ova četiri resora ne trebaju rekonstrukciju već finu nadogradnju. Imamo rezultate na polju nauke. U obrazovnoj reformi moramo se vratiti na pozicije iz 2008. Dobro bi bilo da se pažljivije odnosimo prema tradiciji. Tradicija je mjesto snažnih nejednakosti jer su žene prale noge i bile tučene. Potrebna nam je nematerijalna baština a ne vraćanje na identiteska pitanja koja su najbolji način da se sakrije pljačka”, zaključila je Jelušić.

Skupština Crne Gore trebalo bi danas da izabere prvu teokratsku vladu u novijoj istoriji Crne Gore, ali i Evrope. Rasprava u parlamentu oko sastava i programa nove, privremene vlade vodi se već dva dana, a do sad su je obilježili ispadi, vikanje i prijetnje potpredsjednika Vlade i lidera URA-e Dritana Abazovića i nevješto predstavljen, konfuzni ekspoze mandatara Krivokapića.

U dosadašnjoj raspravi svi poslanici, kako opozicije tako i nove većine iznijeli su ozbiljne kritike na račun buduće vlade koja, po svemu sudeći, neće imati podršku nijedne političke grupacije u Crnoj Gori osim djela GP URA.

Krivokapić je u srijedu u Skupštini Crne Gore predstavio ekspoze buduće Vlade, a vrijeme za govornicom je iskoristio da brutalno iskritikuje i iznese teške optužbe na račun bivše vlasti koju je optužio za ”veze sa kriminalom, korupciju, nepotizam i generisanje podjela među građanima”.

Krivokapića je na mjesto budućeg premijera postavio pokojni, nezvanični lider svetosavskih stranaka u Crnoj Gori Amfilohije Radović. Stoga je lako zaključiti da će osnovni cilj novog premijera, koji je u javnim nastupima pokazao da je vjerski fanatik, biti ostvarivanje amaneta svog političko-duhovnog oca Amfilohija.

Poslanici Nebojša Medojević i Danijel Živković okarakterisali su ekspoze kao ”seminarski rad”.

Mandatar buduće teokratske vlade je predstavio program resora koje će voditi nekompetentni anonimni kadrovi koji su predstavljeni kao “eksperti”. Iako će biti zvanično podržana, Vlada neće imati suštinsku podršku stranaka koje su omogućile Krivokapiću da dođe na poziciju mandatara. Nova Vlada u kojoj ne učestvuju stranke nacionalnih manjina prvi put posle 20 godina, će imati jednog potpredsjednika i 12 ministarstava koja će voditi, kako je priznao budući bogougodni premijer, 12 apostola-eksperata.

Nakon ekspozea mandatara Krivokapića, počela je rasprava. Tokom obraćanja poslanici vladajućih koalicija “Za budućnost Crne Gore” i “Mir je naša nacija” kritikovali su Krivokapića, ali su poručili da će glasati za izbor Vlade. Opozicione stranke DPS, SD, Bošnjačka stranka i SDP najavili su da će glasati protiv. Poslanici DPS su ocijenili da državu čeka ozbiljna politička kriza, kao i da je namjera predložene Vlade “posrbljavanje Crne Gore”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Милош
04.12.2020-08:37 08:37

Коначно да се врати тип власти сличан Његошевом

ICXC
04.12.2020-19:00 19:00
Reply to  Милош

Pa lijepo se taj tip vlasti zavrsio, nestankom CG 1918. Rado biste ga vidjeli opet, zar ne?

Tanja
04.12.2020-09:00 09:00

Kako prvu? A sta je Njegos bio? Nije bio masinobravar…

Zoki
04.12.2020-11:26 11:26

Uporedjuju li ovo sa Njegosem geniji u kemontarima.

Ideeemoo XV vijek.

Pa nam je DPS kriv, a vazi. Bjezati od ove gluposti od naroda glavom bez obzira, a korona prodje.