Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

MANDATAR PREDSTAVIO PROGRAM Medojević i Živković: ”Ekspoze kao seminarski rad”, Krivokapić: ”Nije mogao biti drugačiji”

Krivokapić je danas u Skupštini Crne Gore predstavio ekpoze buduće Vlade, a vrijeme za govornicom je iskoristio da brutalno iskritikuje i iznese teške optužbe na račun bivše vlasti koju je optužio za ''veze sa kriminalom, korupciju, nepotizam i generisanje podjela među građanima''. Poslanici Medojević i Živković okarakterisali su ekspoze kao ''seminarski rad''. Mandatar buduće teokratske vlade je predstavio program resora koje će voditi nekompetentni anonimni kadrovi koji su predstavljeni kao “eksperti”. Iako će biti zvanično pordžana, Vlada neće imati suštinsku podršku stranaka koje su omogućile Krivokapiću da dođe na poziciju mandatara. Nova Vlada u kojoj ne učestvuju stranke nacionalnih manjina prvi put posle 20 godina, će imati jednog potpredsjednika i 12 ministarstava koja će voditi, kako je priznao budući bogougodni premijer, 12 apostola-eksperata

Mandatar Zdravko Krivokapić danas je u crnogorskom parlamentu obrazložio program i personalni sastav nove Vlade. Komentarišući izjavu poslanika PzP-a Nebojše Medojevića da mu je “ekspoze kao seminarski rad”, Krivokapić je kazao “da program Vlade nije mogao da bude drugačiji nego što jeste”. Sjednici Skupštine prisustvovao je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je bio u plenarnoj sali dok je Krivokapić predstavljao ekspoze.

Vlada će u februaru napraviti program rada za 2021.

“Ovo je ono što se u ovom trenutku moglo uraditi”, kazao je Krivokapić i dodao da će Vlada u februaru napraviti program rada za 2021.

Krivokapić je, izlažući svoj ekspoze, ponovio da je Crna Gora 30. avgusta prvi put u demokratskim uslovima smijenila vlast. On je propisno iskritikovao bivšu vlast i na njihov račun iznio teške optužbe. Istakao je da je bivša vlast “radila u korist članova familije, privilegovanih i tajkuna”. Kazao je da je odlazeća vlast “tvorac bezakonitog zakona jer ste bezakonjem pravdali zakon”, da je uvela zemlju u “sferu rijaliti šoua” i “izokrenula sistem vrijednosti i oduzela građanima nadu u interesu određene grupe za što su zaslužili lustraciju”. Takođe je optužio za povezanost sa “kriminalnim struktirama, korupciju” ali i tešku epidemiološku situaciju.

“Nadam se da više nećete opijati narod kreiranjem vještačkih podjela. U Crnoj Gori više nema sigurnog glasa već samo glasa za najbolje i slobodnog glasa”, rekao je mandatar i najavio “društvenu transformaciju”.

Poslanik DPS-a Danijel Živković kazao je nakon izlaganja mandatara, da Krivokapićevo iznošenje ekspozea “ne priliči njegovoj budućoj funkciji”.

“Danas nijesmo prisustvovali iznošenju programa rada i ekspozeu, već elaboraciji seminarskog rada o načinu i postupanju prethodne većine na osnovu iznošenja sopstvenih subjekcija. To mogu smatrati kao izostanak ideje kako treba voditi državnu politiku u narednom periodu”, rekao je Živković.

“Demokratska vlada”

“Tek sada su stvoreni svi neophodni preduslovi da se obrazuje prva demokratska Vlada. Iz tog razloga, potpuno smo svjesni da je naša obaveza i istorijska i neponovljiva. Glavni cilj nove vlasti biće da, jednom kada odemo sa ovih funkcija, Crna Gora bude uređenija, složnija i bogatija nego što je to sada”, naveo je, između ostalog, Krivokapić.

FOTO: CDM

U politiku je, kazao je mandatar, ušao srcem, ljubavlju, “s vjerom i željom za bolju budućnost Crne Gore – ljubavlju prema Crnoj Gori i narodu, a srcem radi očuvanja prađedovskog zavjeta, sa zeljom da zajedno stvorimo bolju budućnost za nas i našu djecu.”

“Kako vidim Crnu Goru? Kada bih nas upoređivao sa drugim državama, volio bih da za četiri godine učinimo Crnu Goru sličnom Luksemburgu, sa naglaskom na želji da svi budemo solidarniji i humaniji, da živimo u državi koja služi čovjeku i u kojoj će čovjek služiti njoj”, naveo je Krivokapić.

U ovom momentu potrebno je u prvi plan postaviti ekonomiju, borbu sa kovidom, kao i istinsku viadavinu prava, kazao je on i dodao da će se time napraviti zaokret od dosadašnje politike.

“Nova Vlada će punim kapacitetom nastaviti pregovore sa Evropskom unijom, kako bi Crna Gora što prije postala njena punopravna članica”, rekao je mandatar.

Kazao je da je će njegovoj vladi biti “ljudi čistih ruku” i “da će sve da se radi transparentno”.

“Transparentnost će biti naša vodilja, Mi smo za svo ovo vrijeme istraživali i tražili najbolja rješenja i nadamo da će Crna Gora izborom ovih profesionalaca biti drugačija i da će to biti primjer dobre prakse. Ubuduće ćemo da radimo drugačije i da ne gledamo koga je prepoznao teren već tržište, ne koje pogodan već kvalitetan, ne ko će biti poslušnik već ko je spreman da radi pošteno i odgovorno za dobrobit svih građana”, rekao je Krivokapić i zamolio da “imamo strpljenja jer ovaj proces nije jednostavan”.

Prema njegovim riječima čekaju nas aktivnosti koje nijesu male, koje su teške, a izazovi veliki.

“Jedna od posebno privilegovanih profesija je politički funkcioner i zbog toga je možda i postala unosna profesija. Privilegije moraju odgovarati samo potrebama države, kao u svakoj demokratskoj zemlji, i zato je penzionisani premijer samo penzioner. Jedna od posebno privilegovanih profesija je politički funkcioner i zbog toga je možda i postala unosna profesija. Privilegije moraju odgovarati samo potrebama države, kao u svakoj demokratskoj zemlji, i zato je penzionisani premijer samo penzioner”, istakao je on.

On je naveo da će svaki dan mandata ove Vlade posebno pamtiti, jer realizacija zacrtanih prioriteta i sprovođenja reformi mora da vrati državi kredibilitet, dostojanstvo i ekonomsku snagu, a građanima da garantuje mir, zadovoljstvo, spokoj, blagostanje i sreću.

Kako je naveo, stanje u javnim finansijama je zabrinjavajuće.

“U narednom periodu fokus, pored nezaobilazne slobode medija i funkcionalnosti pravosuđa, biće na razvojnoj ekonomskoj politici, unapređenju konkurentnosti i održivosti javnih finansija, a zatim i na zdravoj životnoj sredini, doprinosu u borbi protiv naglih klimatskih promjena, adekvatnijoj socijalnoj politici i zapošljavanju”, naveo je Krivokapić.

Posebno će se, kako je kazao, posvetiti borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, s osvrtom na predmete koji su u sferi interesovanja javnosti.

Poseban prioritet Vlada će posvetiti izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kako bi, prema riječima Krivokapića, ispravila nepravdu i štetu koju, kako je kazao, postojeći Zakon donosi građanima i vjerskim zajednicama.

U skladu sa koalicionim sporazumima činilaca koji su formirali vlast, odlučeno je da Vlada bude ekspertska, sastavijena od kompetentnih profesionalaca, kazao je on i naveo da će Vlada imati 12 ministarstava, umjesto dosadašnjih 18.

Predstavnici zdravstvene struke, kako je rekao Krivokapić, obići će sve zdravstvene ustanove sa ciljem procjene kapaciteta, kadrovskog potencijala i postojeće opreme.

“Uz neophodnu migraciju stručnog kadra, planirana je i reorganizacija funkcionisanja kovid ambulanti i kovid bolnica. Obrazovaćemo Savjet za kovid, kao radno tijelo Vlade Crne Gore, a u okviru državnog organa nadležnog za poslove zdravstva, Stručnu komisiju koja će svakodnevno pratiti preduzete mjere, praviti presjek stanja i izvještavati nadležno radno tijelo Viade.

Trudićemo se da pribavimo kauzalni lijek protiv kovida, u saradnji sa međunarodnim centrima i institucijama. Na osnovu eventualnog testiranja i epidemioloških presjeka, potpuno ćemo reorganizovati borbu protiv virusa kovid”, rekao je on.

Milačić tražio da i kandidati za ministre budu u sali

Poslanik sa liste ZBCG Marko Milačić predložio je da se pozovu kandidati za ministre, da i oni prisustvuju sjednici.

Bečić je kazao da nema uslova ni potreba da oni budu u sali. Pozvao se na epidemiološki trenutak, ali i potrebu da se ne gubi vrijeme.

Medojević: Nema uslova za raspravu o Vladi

Poslanik PzP-a Nebojša Medojević kazao je na početku sjednice da se nijesu stekli uslovi za raspravu o Vladi.

“Materijal koji je dostavljen ni po formi ni po sadržaju ne predstavlja program Vlade, više liči na seminarski rad. Ovo je nešto slišno radu Sveta Marovića. Tražim pauzu”, kazao je Medojević. Zatražio je sjednicu Kolegijuma i kazao da se o ovom prijedlogu ne može izjašnjavati.

“Nema mjerljivih parametara da ocjenjujemo rad Vlade, a nijesmo ni imali prilike da učestvujemo u pisanju ovog dokumenta. Ovaj dokument ne zadovoljava sistem rada Skupštine. Nema procjene rasta GDP, osnovnih političkih, ideoloških parametara, nema o nezaposlenosti… Ovaj materijal se ne može nazvati programom rada vlade. Ovo je manjinska vlada”, kazao je Medojević.

“Sa ustavnog aspekta, nema nikakvih manjkavosti”, odgovorio mu je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić. Forma programa, kako je naveo, nije propisana nikakvim pozitivnim propisom.

Medojević je zatražio pauzu i ponovio zahtjev za Kolegijumom, pozivajući se na raniju parlamentarnu praksu.

Krivokapićevi apostoli

Krivokapićeva vlada, ako bude izabrana, imaće teokratski karakter što se dešava prvi put u modernoj istoriji crnogorskog parlamentarizma. Kandidati za ministre, prema gotovo jednoglasnim ocjenama kako stručne tako i laičke javnosti, nijesu eksperti, kako je mandatar najavljivao, već diletanti koji nemaju podršku ni opozcije ni stranaka nove vasti. Treba samo izuzeti GP URA koji je dobio mjesto za svoje kadrove u budućoj Vladi.

Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se raspravljati i glasati o novoj vladi počela je u 12 časova, a najavljeno je da će sjednica, zbog velikog interesovanja poslanika da učestvuju u raspravi, trajati najmanje dva, a najviše tri dana. Krivokapića je za mandatara predložio 8. oktobra predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon obavještenja da tri koalicije, poslije parlamentarnih izbora, imaju skupštinsku većinu.

Nova vlada će imati jednog potpredsjednika i 12 ministarstava koja će voditi, kako je priznao budući bogougodni premijer, 12 apostola-eksperata.

Za potpredsjednika Vlade predložen je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, a kandidati za ministre su: ministarka odbrane Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministar zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministar javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, ministar ekologije urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović, ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Teorkratsko-diletantska vlada

Buduća Vlada osim svog teokratskog karaktera što je presedan u modernoj istoriji Evrope i nekompetentih anonimnih kadrova koji su predstavljeni kao “eksperti”, neće imati podršku stranaka koje su omogućile Krivokapiću da dođe na poziciju mandatara. Posebno je veliki “uspjeh” nove vlade što u njoj poslije 20 godina neće biti predstavnika nacionalnih manjina.

Prvo pričešće, pa onda o bogougodnoj vladi

Takođe treba napomenuti da su kandidati za ministre uglavnom kadrovi lojalni Srpskoj crkvi ali i prijatelji mandatara Krivokapića koje mu je za mjesta u izvršnoj vlasti preporučio politički otac mitropolit SPC Amfilohije Radović prije smrti.

Za buduću, čini se već prežaljenu Vladu u javnosti se već govori kao o ekstravagantnom političko-teološkom eksperimentu čiji su glavni sastojci nekompetentni kadrovi i čija je jedina pozitivna strana to što joj je rok trajanja oročen na 200 dana.

Da vlada, kako ga u javnosti nazivaju, nejakog Rukoljuba, nema podršku ni onih koji su za nju glasali ne kriju ni visoki finukcioneri DF-a koji to često otvoreno potenciraju.

Najglasniji u iznošenju činjeničnog stanja je lider PzP-a Nebojša Medojević koji je nedavno napomenuo ono sa čim su saglasni svi konstituenti nove  vlasti, osim možda URA-e i njenog lidera Dritana Abazovića koji će jedini imati svoje kadrove u novoj vladi.

“Ovo je vrlo slaba vlada, ovo je vlada u kojoj imamo samo GP URA i praktično je podržavaju samo četiri poslanika, ako je i četiri, jer smo vidjeli da poslanik (Srđan) Pavićević baš nešto ne podržava ovu vladu. Znači imate Vladu sa tri poslanika”, naveo je Medojević nedavno na konferenciji za medije.

Manjinske nacionalne partije Bošnjaka i Albanaca u Crnoj Gori, odavno su prekrižile Krivokapića i njegovu vladu, prije svega zbog mandatarovih rigidnih tendencija ka teokratiji ali i zbog toga što u novoj parlamentarnoj većini najveći broj poslanika ima prosrpski i proruski Demokratski front. Manjinske nacionalne stranke Bošnjaka i Albanaca stoga prvi put poslije 20 godina neće biti dio vlasti. Za svaku pohvalu!

Kada svemu ovome dodamo patološku tendenciju mandatarovog kuma krajnje kontroverznog biznismena Miodraga Dake Davidovića da po svaku cijenu u redove svog novoformiranog pokreta prisvoji nekoliko ministara, onda je jasno da ćemo narednih dana po svemu sudeći dobiti ne ozbiljnu Vladu, već haotičnu kombinaciju diletantizma i neiskustva lišenu podrške građana i političkog legitimiteta uz sukob kumova koji je već u najavi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lijepa CG
02.12.2020-10:34 10:34

U Skupstini CG RASIRILI SRPSKU ZASTAVU Poslanici dosli sa SRPSKIM MASKAMA A APOSTOLI DOSLI DVA DANA KURSA NA PREDAVANJE!!