Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Crna Gora će biti pod opterećenjem zbog velikog duga Kini

Kredit koji je Vlada Crne Gore uzela od kineske EXIM banke za finansiranje izgradnje prve dionice autoputa Bar-Boljare je već dramatično uvećao državni dug.

Crna Gora će biti pod značajnim opterećenjem u narednim godinama zbog velikog duga prema Kini za projekat autoputa Bar-Boljare. Fiskalni i upravljački rizici koji proističu iz rastuće zavisnosti od Kine mogli bi ugroziti geostratešku orijentaciju Crne Gore i njen demokratski razvoj.

Ovo je glavni zaključak analize „Izloženost Crne Gore uticaju Kine“ koju je Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pripremio uz podršku Centra za međunarodno privatno preduzetništvo (CIPE) iz Vašingtona. Ovaj izvještaj se bavi analizom kineskog uticaja u Crnoj Gori sa ekonomskog stanovišta, sa fokusom na problem korozivnog kapitala, termina kojim se označava finansiranje koje je nedovoljno transparentno, odgovorno i tržišno orijentisano. Poseban akcenat se u ovoj analizi stavlja na projekat autoputa Bar-Boljare, zbog njegovog značajnog udjela u iznosu spoljnog duga zemlje.

“Kredit koji je Vlada Crne Gore uzela od kineske EXIM banke za finansiranje izgradnje prve dionice autoputa Bar-Boljare je već dramatično uvećao državni dug. Pod teretom tako visokog javnog duga, Crna Gora sve teže dolazi do sredstava na finansijskom tržištu i već se zadužuje po nepovoljnijim kamatnim stopama od susjednih zemalja. Ovo onemogućava autonomno i potpuno nezavisno donošenje odluka o strateškim pitanjima ekonomskog razvoja.

Stalni proces tranzicije društva ugrožava autonomnost države odnosno njenih institucija ukoliko dominantno zavisi od ekonomskih ili političkih uticaja stranih država. Takvom se uticaju može oduprijeti samo jačanjem demokratskih institucija i procedura. Time se Crna Gora može napraviti korak naprijed za izlazak iz sfere uticaja autoritarnih režima i njihovih interesa kojima je bila izložena u prethodnih 15 godina”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Milica Kovačević.

Crna Gora treba da uvede efikasne finansijske politike kako bi preduprijedila maligne spoljnopolitičke uticaje. Takođe, treba unaprijediti mehanizme za sprečavanje korupcije, nezakonitog finansiranja i pranja novca kako bi se smanjila mogućnost zarobljavanja ekonomskih resursa od strane političkih elita. Kreiranje transparentne baze podataka o privrednim društvima, stranim investicijama i nekretninama bi pomoglo u identifikovanju korozivnih ili nelegalnih tokova kapitala koji ulaze u zemlju.

Prvi korak nove crnogorske vlade u rješavanju identifikovanih problema treba da bude objavljivanje cjelokupne dokumentacije u vezi sa projektom autoputa. Neophodno je da Skupština bude u potpunosti upoznata sa detaljima o finansiranju projekata koji se sprovode na osnovu međuvladinih sporazuma, čime je prethodna vlada zaobišla nacionalne propise o javnim nabavkama. Potrebno je da javnost bude informisana o tome u kakav nas je potencijalni problem dovela Vlada prihvatanjem izrazito nepovoljne i ponižavajuće odredbe ugovora o nadležnosti kineskog suda u slučaju spora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Gavran
07.02.2021-15:51 15:51

Milice znacili ta tvoja izjava da CRNA GORA ima veliki DUG KINI i nema para da vrati i da je najbole da se ponovo spojimo sa SRBIJOM ! NIKAD SE TO VISE DESIT NECE !!