Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Cikotić: Jedan od prioriteta SDP-a da za svu djecu u Crnoj Gori obezbijedi besplatan vrtić

Svjedoci smo, ističe, visoke stope inflacije u Crnoj Gori i poskupljenjima kojima su građani Crne Gore izloženi u prethodnom periodu

Jedan od prioriteta liste „SDP – Za našu kuću“ je da se za svu djecu u Crnoj Gori, njih 24.000, obezbijedi besplatan vrtić, kazala je kandidatkinja za poslanicu na listi Amina Cikotić.

Svjedoci smo, ističe, visoke stope inflacije u Crnoj Gori i poskupljenjima kojima su građani Crne Gore izloženi u prethodnom periodu.

Zbog toga smo, smatra Cikotić, danas ovdje da bismo razgovarali o temi koja je od velike važnosti za veliki broj porodica.

“Zato mi želimo da na pravi način pokažemo kako će se naša lista „SDP – Za našu kuću“ brinuti o tome da naša kuća Crna Gora bude udobno mjesto za sve njene građane. Stalno govorimo o tome da smo zabrinuti zato što nam mladi odlaze, ali ništa konkretno ne radimo po tom pitanju. Ključni su krov nad glavom, dobro radno mjesto i dobri uslovi za odrastanje naše djece. Vrijeme je da pravo na vrtić imaju sva djeca, bez obzira na finansijske mogućnosti njihovih roditelja. Djeca i mlade porodice nam svima moraju i trebaju biti prioritet”, poručila je Cikotić.

Nosilac liste “SDP – Za našu kuću” Nikola Đurašković rekao je da njihov program ima za cilj da sva djeca predškolskog uzrasta u Crnoj Gori dobiju pravo na besplatan vrtić.

“Prema našim kalkulacijama ta cifra je nešto oko 24.000 u periodu od devet mjeseci u toku godine kada su predškolske ustanove sa najvećim brojem korisnika i potreban iznos na godišnjem nivou je nekih 11 miliona eura. Kalkulacija je rađena na cijenu vrtića od 40 eura, vidjeli ste ovih dana da postoje najave iz resornog ministarstva da ta cijena može ići na 50 eura, a to uvećanje bi značilo nekih dva miliona eura više”, kazao je Đurašković.

Nikola Đurašković, Foto: SDP
Nikola Đurašković, Foto: SDP

Prema njegovim riječima, država kojom će upravljati SDP nakon parlamentarnih izbora 11. juna i Vlada u kojoj će participirati SDP nakon 11. juna će, istakao je, obezbijediti svoj djeci Crne Gore pravo na besplatan vrtić.

“Ako od 2,2 milijarde eura koliko u ovoj godini iznosi državni budžet ne možemo da obezbijedimo 11-13 miliona eura za našu djecu onda treba da se zapitamo na koji način se upravlja našom državom. Kalkulacija od 24.000 djece uključuje svu djecu preškolskog uzrasta na nivou kalkulacija iz prethodne godine uključujući i djecu u privatnim predškolskim ustanovama, a subvencioniranje za korišćenje privatnih vrtića bi bilo na nivou cijene koja je u državnim predškolskim ustanovama”, naglasio je Đurašković.

“Pitanje prostornog i kadrovskog kapaciteta je sa pravom otvoreno i nakon što smo na Cetinju najavili program „Vrtić za sve“ ali to treba da bude dodatni motiv i impuls budućoj Vladi Crne Gore da intenzivno radi na izgradnji novih vrtića i stvaranju i investicionih i prostorno-planskih pretpostavki za tako nešto. Konkretno na Cetinju idemo u projektovanje novog vrtića i stvorićemo u relativno kratkom roku dodatne prostorne kapacitete za smještaj očekivano većeg broja djece u narednom periodu”, zaključio je Đurašković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve