Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Čiji su Mojkovac, Petnjica i Cetinje u vrijeme lokalnih izbora?

Dodaju da dugi niz godina, svjedočimo da nijesmo u stanju sankcionisati i ono što smo zakonski predvidjeli za sankciju a kamo li ono za šta ne postoji zakonska prepreka

Iz Centra za građanske slobode NVO CEGAS ističu kako u Zakonu o registrima prebivališta i boravišta Crne Gore, u Članu 10, postoji obaveza crnogorskih građana/ki, da odjavljuju svoje prebivalište iz jedne i isto prijavljuju unutar druge opštine, isključivo sa namjerom da unutar druge stalno žive, stoga se čude zbog čega su redovi ispred MUP-a predizbornih opština veliki, kada je prijava prebivališta u pitanju?

“Zakon o biračkom spisku je prilično usko povezan, kako sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu tako i sa Zakonom o registrima prebivališta i boravišta Crne Gore. Nadovezujući se na obavezu prijavljivanja prebivalište iz jedne u drugu crnogorsku opštinu od strane crnogorskih građanski i građana, po članu 12a Zakona o biračkom spisku Crne Gore, nakon završene promjene upisa u registar prebivališta i boravišta (u roku od 48 sati) lice stiče pravo glasa, ukoliko je navršilo 18 godina života. Usljed ovako uređenih propisa, nije čuditi, da političke snage treba izmjeriti i u pronalaženju zakonskih propusta, kako bi što bolje došlo do zloupotrebe prava glasa (što većeg broja glasova). Ovakav vid “ubiranja” glasova se može isključivo moralno osuditi, ali na žalost ne i u zakonskom smislu”, navode iz CEGAS.

Dodaju da dugi niz godina, svjedočimo da nijesmo u stanju sankcionisati i ono što smo zakonski predvidjeli za sankciju a kamo li ono za šta ne postoji zakonska prepreka.

“Centar za građanske slobode (CEGAS) je u više navrata, poslednjih godina, apelovao na donosioce odluka kao i na zainteresovanu javnost, da mora doći do promjene seta zakona koji se tiču izbornog zakonodavstva kao i na promjenu Zakona o registrima prebivališta i boravista Crne Gore. CEGAS je uputio i pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, na osnovu Zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama, koji je to broj traženih prijava prebivališta iz jedne crnogorske opštine u drugu, neprosredno u susret lokalnim izborima, na šta očekujemo odgovor, a nakon toga ćemo obavijestiti i cjelokupnu javnost Crne Gore”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve