Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

CHO: Hitno ispitati okolnosti i utvrditi odgovornost

CHO, kako se navodi, očekuje da se bez odgađanja procesuiraju i da se utvrdi odgovornost ova dva lica

– Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) se pridružuje zahtjevu građanskih aktivista da se hitno ispitaju okolnosti pod kojima je komandant Protivterorističke jedinice Uprave policije Petar Knežević tokom događaja na Belvederu/Cetinju 4. i 5. septembra prošle godine svoje djelovanje koordinisao s kriminalnim elementima i grupama, a nenasilne građanske proteste i demonstrante tretirao kao, citiramo, “bagru” i da je, zajedno s pomoćnikom direktora policije Milošem Rakonjcem, teško zloupotrebljavao svoju funkciju na štetu građana Crne Gore – piše u saopštenju CHO.

CHO, kako se navodi, očekuje da se bez odgađanja procesuiraju i da se utvrdi odgovornost ova dva lica.

“Razotkrivanje svih relevantnih dešavanja koja su pratila nasilnu intronizaciju poglavara Crkve Srbije u Crnoj Gori mora biti jedan od prioriteta nove izvršne vlasti, ali i neodložna obaveza nadležnih državnih institucija.

Pojedinačna odgovornost svih koji su zloupotrijebili svoje položaje i funkcije i učinili prekršaje i krivična djela za koje se goni po službenoj dužnosti mora biti utvrđena do kraja i bez izuzetka, uključujući upliv i protivzakonito miješanje tadašnjih visokih vladinih funkcionera u donošenje odluka o postupanju policije, korišćenje sredstava Vojske Crne Gore i za dopuštanje da u dešavanja budu neovlašćeno i protivzakonito uključeni naoružani pojedinci i grupe.

Kao naš doprinos rasvjetljavaju uzroka i posljedica dešavanja iz septembra 2021, CHO će, u saradnji sa dnevnim listom “Pobjeda“, organizovati, u srijedu, 11. maja, u Podgorici, jednodnevnu konferenciju, sa dvije posebne panel-diskusije, pod nazivom “Belveder 2021: Uzroci i posljedice – Politički, sociološki i pravni aspekti pokušaja kriminalizacije građanskog protesta na Belvederu/Cetinju, 4/5 septembra 2021”, uz učešće eminentnih crnogorskih analitičara, novinara, istoričara, pravnika i intelektualaca”, navode u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Freedom
01.05.2022-14:04 14:04

Jedan je pripadnik javne policije a drugi tajne policije druge države (Db-Srbije). A obadvoici rade protiv CG i mrze sve što je Crnogorsko.

Otpornik
01.05.2022-14:12 14:12

Mantija Srpske crkve koju nosi tzv. mitropolit Jadonikije je u istoj funkciji kao i uniforma Kneževića. A oba su pioni kriminalnih vlasti u Beogradu i Moskvi. I ciljevi i namere su im iste: da od Crne Gore naprave malu Ukrajinu, a Crnogorce zauvek satru sa lica zemlje.

RIR
01.05.2022-14:33 14:33

Evo prilike i novi Ministar da adekvatno reaguje—
ako voli CT i CG !

Stevan Dž
01.05.2022-19:23 19:23

Pa zar nije još gora stvar što su policija Srbije i nekakvi civili sa vojnim uniformama i zastavom Srbije bili sa tim popovima u Manastir? Ko će za to da odgovara???!!!!