Petak, 17 Maja, 2024
Rubrika:

CGO: Mamula kao antifašističko stratište zaboravljena i od prošle i ove vlasti

Ističu da moderna Crna Gora može biti zasnovana jedino na antifašizmu, a to uključuje, između ostalog, i jednak odnos prema svim mjestima stradanja od strane fašista u Crnoj Gori tokom II svjetskog rata.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i ove godine odala je poštovanje svim nastradalima i zatočenima u logoru Mamula tokom II svjetskog rata, a među kojima je bilo većinsko stanovništvo iz Boke Kotorske. Oni ujedno pozivaju aktuelnu vlast da preispita ugovor sa firmom „Orascom“ koji se odnosi na ostrvo Lastavica, i da adekvatno zaštiti ovaj kulturno-istorijski spomenik koji je bio antifašističko stratište.

“Podsjećamo da je logor na ostrvu Lastavica, poznatijem kao Mamula, rasformiran nakon kapitulacije Italije 14. septembra 1943, prije 78 godina, a svakog septembra se održava komemoracija u znak sjećanja na zločine koji su se desili na Mamuli. Delegacija CGO-a je i ove godine posjetila ostrvo Lastavicu kako bi odali pomen nastradalima, zajedno sa boračkim udruženjima iz Boke Kotorske i njihovim gostima. CGO žali što ni nova Vlada nije poslala svoje predstavnike da budu dio komemorativnog događaja”, navode iz CGO.

Ističu da moderna Crna Gora može biti zasnovana jedino na antifašizmu, a to uključuje, između ostalog, i jednak odnos prema svim mjestima stradanja od strane fašista u Crnoj Gori tokom II svjetskog rata.

“Zabrinjava činjenica što je i danas malo poznato da je preko 2.000 bilo zarobljeno i mučeno u Kampo Mamuli od čega najviše žena i djece. Mamula, ali sva druga mjesta stradanja na teritoriji Crne Gore, bi morala biti dio obrazovnog sistema i posebne ponude obrazovnog turizma, umjesto što se ide ka potpunom zaboravu patnje i bola zatočnika Mamule. CGO će nastaviti da insistira na očuvanju antifašističkog kulturno-istorijskog naslijeđa u različitim formama, a kako bi i time doprinijeli i očuvanju sjećanja na antifašističke žrtve, ali i građanskogkoncepta Crne Gore”, poručuju iz CGO.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve