Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

Osmani: Pitanje je vremena kada će Kosovo postati dio Savjeta Evrope

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok apelovala je na Prištinu da što prije ispuni uslove kako bi Njemačka mogla da ohrabri većinu za prijem Kosova u SE

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je pitanje vremena kada će Kosovo biti 47. članica Savjeta Evrope, reagujući tako na činjenicu da se na današnjoj sjednici Komiteta ministara SE nije našlo pitanje članstva Prištine.

„Na tom putu nećemo kompromitovati vrijednosti koje čine temelj naše zemlje. Kada budemo tamo, nastavićemo da se zalažemo za stubove koji definišu SE, ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava“, navela je Vjosa Osmani, prenosi portal Reporteri.net.

Prema njenim riječima, Kosovo neće služiti kao produžena ruka Rusije ili kao model autokratskog ponašanja.

„Zahvalni smo svim zemljama koje su nas do sada podržavale. Zajedno ćemo raditi na tome da ova pobjeda ljudskih prava postane stvarnost prije nego kasnije“, dodala je predsednica Kosova.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala izjavila je da je na današnjem ministarskom sastanku Savjeta Evrope, kojim je obilježeno 75 godina od osnivanja najznačajnije organizacije za zaštitu ljudskih prava na evropskom kontinentu, bilo intervencija različitih država članica koje su tražile članstvo Kosova u SE.

Donika Gervala navela je da je Kosovu „nametnut kasni, neformalni i proizvoljni preduslov“, zbog čega je kosovska vlada dala razuman predlog za prevazilaženje blokade.

Gervala je, u objavi na Fejsbuku, dodala da su, umjesto mišljenja Parlamentarne skupštine SE i razumnog i ozbiljnog predloga Vlade Kosova, pojedine zemlje članice „izabrale da se priklone nepravdi i da podrže kampanju lobiranja Srbije protiv članstva Kosova“.

Time se građanima Kosova uskraćuju prava i mogućnosti koje nude mehanizmi ove organizacije, posebno za etničke manjinske zajednice i druge marginalizovane zajednice, navela je Donika Gervala i ocijenila da je Kosovo ispunilo sve kriterijume i uslove za članstvo u SE.

„Članstvo Kosova ne može biti zaustavljeno, čak i ako bude odloženo zbog bilo kog protivnika Kosova ili lobiranja Srbije. Na dobrom smo putu i ​​dobro radimo. Nismo ostavili nijedan kamen na kamenu, uvijek u okviru ustavnosti i zakonitosti, za interes Kosova“, rekla je Gervala.

Evropski zvaničnici ponovili su uoči sjednice Komiteta ministara SE da Kosovo mora ispuniti uslove koji su više puta predočeni u vezi sa zahtjevom Prištine za članstvo, koji bi se mogao naći na dnevnom redu tokom novembarskog zasijedanja.

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok apelovala je na Prištinu da što prije ispuni uslove kako bi Njemačka mogla da ohrabri većinu za prijem Kosova u SE.

„Svi koji su uključeni i svi odgovorni na Kosovu sada moraju da urade sve da osiguraju da se potrebna većina za članstvo Kosova u Savjetu Evrope brzo postigne“, rekla je Analena Berbok.

Francuski državni sekretar zadužen za evropske poslove Žan Noel Baro naveo je da bi pitanje Prištine moglo bi da izazove podjele među zemljama u Savjetu Evrope.

Noel Baro je novinarima prije sjednice Saveta ministara rekao da je Francuska jedna od članica SE koja priznaje Kosovo i vjeruje da će ono u budućnosti biti dio SE, ali da smatra da u tom pravcu Kosovo treba da pređe određeni put.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve