Srijeda, 3 Marta, 2021
Rubrika:

CG na udaru lažnih vijesti: Medijske slobode nijesu neograničene

Rutović je ocijenio da živimo u vrijeme kad je obrada informacije iz korijena promijenjena i da prosječnom građaninu nije lako da se  snađe u "ovoj mećavi lažnih vijesti i propagandističkog rata"

Crna Gora je, nakon donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a naročito u periodu oko Božića, bila izložena poplavi lažnih vijesti iz zemlje i regiona s ciljem izazivanja panike, nereda i destabilizacije države, ocijenili su sagovornici emisije “Zumiranje” TVCG.

Rutović i Jovanović u emisiji “Zumiranje” RTCG

Direktor Direktorata za medije u ministarstvu kulture Željko Rutović je kazao da odgovornost za stabilnost sistema počiva na odgovornosti svih aktera društva. Podsjetio je na odgovornost medija u raspirivanju nacionalne mržnje, koja je prethodila raspadu bivše Jugoslavije.

“Nijedna sloboda, pa ni sloboda medija nije apsolutna, svaka ima svoje ograničenje i odgovornosti”, poručio je Rutović.

Država Crna Gora, kako kaže, ulaže sve napore da obezbijedi slobodu medijima, ali ona nije apsolutna.

“Ali vi istovremeno ugrožavate i moju i svačiju slobodu, ukoliko plasirate lažne vijesti”, kazao je Rutović i ocijenio da kad god je Crna Gora štitila svoje interese, bila je na meti.

Rutović je ocijenio da živimo u vrijeme kad je obrada informacije iz korijena promijenjena i da prosječnom građaninu nije lako da se  snađe u “ovoj mećavi lažnih vijesti i propagandističkog rata”.

“To su informacije koje su namijenjene za izazivanje panike i nereda”, kazao je Rutović i dodao da nije mali broj građana koji vjeruje takvim informacijama.

Plasiranje lažnih informacija je, napominje Rutović, vrlo opasno i negativno po pojedinca i društvo u cjelini.

“Mi smo novim predlogom Zakona o medijima uveli obavezu za sve medije prikazivanja vlasničke strukture. Imamo najveći dio medija koji otvoreno i transparentno posluju, ali imamo i one koji ne rade tako”, navodi Rutović.

Prirodno da EU bude upoznata sa dešavanjima

On je ocijenio da su, u hibridnom ratu protiv Crne Gore, dovedene u pitanje evropske vrijednosti i potpuno je prirodno da institucije Evropske unije budu upoznate sa aktuelnim dešavanjima.

“Ovo nije samo pitanje Crne Gore, već pitanje regionalne stabilnosti, to je sistem povezanih sudova i treba ga posmatrati u tom kontekstu”, poručio je Rutović.

Milan Jovanović iz Digitalno – forenzičkog centra Atlanskog saveza Crne Gore je ocijenio da mnogi građani čitaju ono što žele da čuju.

Lažne informacije plasiraju oni kojima to odgovara, navodi Jovanović i dodaje da se društvene mreže itekako zloupotrebljavaju u toj namjeri.

“Lažne vijesti postoje od kada se govori, ali se promijenio način njihovog plasiranja”, kaže on i naglašava da je Crna Gora za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika bila u veoma specifičnoj situaciji.

Jovanović je ocijenio da sloboda govora ne smije biti ograničavana, ali da u složenim situacijama kao što je bila na Badnji dan, tužilaštvo moralo da reaguje.

“Borba protiv lažnih vijesti se mora odvijati na drugi način, ali ne hapšenjem”, smatra Jovanović.

Lažne vijesti nijesu rezervisane samo za medije, već i najveće državne zvaničnike, kazao je Jovanović, komentarišući izjavu predsjednika Srbije da je ambasadu Crne Gore u Beogradu štitilo 1000 policajaca i da se Crna Gora žalila NATO-u.

Lažne vijesti nijesu samo specifikum Crne Gore i regiona, već je to globalni problem, poručio je on.

Rutović i Jovanović navode da ne postoji slučajna lažna vijest, već se one plasiraju namjerno. Rutović je dodao da postoji čitav spektar i vizuelnih lažnih vijesti.

IzvorRTCG

Najnovije

Britanski magazin: CG među najljepšim destinacijama za odmor nakon pandemije

Među najljepšim destinacijama u Evropi za odmor nakon pandemije Kovida-19 našla se i Crna Gora po pisanju britanskog magazina za putovanja Conde Nast Traveller. To...

Pavićević: Maksimalno da se fokusiramo na završnicu ABA lige

Trener košarkaša Mornara Mihailo Pavićević je nakon poraza od Gran Kanarije (81:85) najavio da će se njegov tim fokusirati na ABA ligu, svjestan da...

Od početka godine podgorička policija zaplijenila 448kg droge

U cilju suzbijanja krijumčarenja opojnih droga i suzbijanja takozvane ulične prodaje narkotika podgorička policija je u saradnji sa službenicima Sektora za borbu protiv organizovanog...

Krivično će procesuirati sve koji su kršili mjere u Tuzima

Uprava policije će, po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva, krivično procesuirati sva odgovorna lica u firmama i ugostiteljskim objektima iz Tuzi koja su prošlog četvrtka...

Pogledajte najavu za intervju Hadžifejzovića sa Vučićem: Jesi li pucao na Sarajevo?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom boravka u Sarajevu održao je sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, kojima je uručio donirane vakcine, a nakon toga razgovarao je sa...

Najčitanije

Povezano

Tajno, ali organizovano crno na bijelo

Piše: Mr Željko Rutović Ako se po jutru dan poznaje, transparentnosti u radu nove vlasti već je smrklo, a laž parlamentarne većine više je nego...

Netransparentnost nove vlasti – ”tajno ali organizovano” CRNO NA BIJELO

Piše: Željko Rutović Ako se po jutru dan poznaje, transparentnosti u radu nove vlasti već je smrklo, a laž parlamentarne većine više je nego crno...

Jovanović: Ako je Rusija kampanjama uspjela da poremeti Ameriku, šta onda tek može da uradi maloj Crnoj Gori

Analitičar DFC Milan Jovanović u emisiji ''Drugačije radio veze'' govorio je o propagandnom ratu protiv Crne Gore, nosiocima i modelima stvaranja lažne slike o...

Fejsbuk ovo ne toleriše: Pazite šta postavljate

Nakon što se na platformi Fejsbuk emitovao video uživo u kojem su Mark Zakerberg i doktor Entoni Fauči razgovarali o koronavirusu, post je preplavljen...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve