Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

CG na udaru lažnih vijesti: Medijske slobode nijesu neograničene

Rutović je ocijenio da živimo u vrijeme kad je obrada informacije iz korijena promijenjena i da prosječnom građaninu nije lako da se  snađe u "ovoj mećavi lažnih vijesti i propagandističkog rata"

Crna Gora je, nakon donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a naročito u periodu oko Božića, bila izložena poplavi lažnih vijesti iz zemlje i regiona s ciljem izazivanja panike, nereda i destabilizacije države, ocijenili su sagovornici emisije “Zumiranje” TVCG.

Rutović i Jovanović u emisiji “Zumiranje” RTCG

Direktor Direktorata za medije u ministarstvu kulture Željko Rutović je kazao da odgovornost za stabilnost sistema počiva na odgovornosti svih aktera društva. Podsjetio je na odgovornost medija u raspirivanju nacionalne mržnje, koja je prethodila raspadu bivše Jugoslavije.

“Nijedna sloboda, pa ni sloboda medija nije apsolutna, svaka ima svoje ograničenje i odgovornosti”, poručio je Rutović.

Država Crna Gora, kako kaže, ulaže sve napore da obezbijedi slobodu medijima, ali ona nije apsolutna.

“Ali vi istovremeno ugrožavate i moju i svačiju slobodu, ukoliko plasirate lažne vijesti”, kazao je Rutović i ocijenio da kad god je Crna Gora štitila svoje interese, bila je na meti.

Rutović je ocijenio da živimo u vrijeme kad je obrada informacije iz korijena promijenjena i da prosječnom građaninu nije lako da se  snađe u “ovoj mećavi lažnih vijesti i propagandističkog rata”.

“To su informacije koje su namijenjene za izazivanje panike i nereda”, kazao je Rutović i dodao da nije mali broj građana koji vjeruje takvim informacijama.

Plasiranje lažnih informacija je, napominje Rutović, vrlo opasno i negativno po pojedinca i društvo u cjelini.

“Mi smo novim predlogom Zakona o medijima uveli obavezu za sve medije prikazivanja vlasničke strukture. Imamo najveći dio medija koji otvoreno i transparentno posluju, ali imamo i one koji ne rade tako”, navodi Rutović.

Prirodno da EU bude upoznata sa dešavanjima

On je ocijenio da su, u hibridnom ratu protiv Crne Gore, dovedene u pitanje evropske vrijednosti i potpuno je prirodno da institucije Evropske unije budu upoznate sa aktuelnim dešavanjima.

“Ovo nije samo pitanje Crne Gore, već pitanje regionalne stabilnosti, to je sistem povezanih sudova i treba ga posmatrati u tom kontekstu”, poručio je Rutović.

Milan Jovanović iz Digitalno – forenzičkog centra Atlanskog saveza Crne Gore je ocijenio da mnogi građani čitaju ono što žele da čuju.

Lažne informacije plasiraju oni kojima to odgovara, navodi Jovanović i dodaje da se društvene mreže itekako zloupotrebljavaju u toj namjeri.

“Lažne vijesti postoje od kada se govori, ali se promijenio način njihovog plasiranja”, kaže on i naglašava da je Crna Gora za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika bila u veoma specifičnoj situaciji.

Jovanović je ocijenio da sloboda govora ne smije biti ograničavana, ali da u složenim situacijama kao što je bila na Badnji dan, tužilaštvo moralo da reaguje.

“Borba protiv lažnih vijesti se mora odvijati na drugi način, ali ne hapšenjem”, smatra Jovanović.

Lažne vijesti nijesu rezervisane samo za medije, već i najveće državne zvaničnike, kazao je Jovanović, komentarišući izjavu predsjednika Srbije da je ambasadu Crne Gore u Beogradu štitilo 1000 policajaca i da se Crna Gora žalila NATO-u.

Lažne vijesti nijesu samo specifikum Crne Gore i regiona, već je to globalni problem, poručio je on.

Rutović i Jovanović navode da ne postoji slučajna lažna vijest, već se one plasiraju namjerno. Rutović je dodao da postoji čitav spektar i vizuelnih lažnih vijesti.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve