Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

CeMI: Nadležni da obezbijede preduslove predsjedničkim kandidatima da nesmetano izražavaju stavove

Centar za monitoring (CeMI) osudio je današnja dešavanja na Cetinju uoči tribine predsjedničkog kandidata Evrope sad Jakova Milatovića, kao i prijetnje smrću upućene kandidatima SDP-a Draginji Vuksanović-Stanković i DPS-a Milu Đukanoviću.

U CeMi-ju poručuju da nasilje nije i ne smije biti rješenje.

CeMI je pozvao nadležne instutucije, a prevashodno MUP i tužilaštvo, da pravovremenim reagovanjem obezbijede sve potrebne preduslove, svim kandidatima za predsjednika, da slodobno, u svim krajevima Crne Gore, izraze svoje političke stavove i obrate se svojim biračima.

”Sa druge strane, kreatori političkog javnog mnjenja moraju biti svjesni svoje uloge i odgovornosti, posebno kada u cilju političkih obračuna, umjesto fokusa na razlike u viziji razvoja društva i javnih politika, prebacuju “borbu” na lični teren i degradaciju političkih protivnika. Političko nadmetanje, uz zlupotrebu i jačanje negativnih emocija kod birača, “najeftiniji” su glasovi, ali dugoročno najrazorniji po društvo”, saopšteno je iz CeMI-ja.

U toj organizaciji kažu da crnogorsko društvo “koje karakteriše višedecenijsko odsustvo političkog dijaloga, i svih drugih demokratskih pristupa razumijevanja i uvažavanja drugačijeg mišljenja, posljedično vodi u ovakva ponašanja”.

U svojim ličnim međusobnim obračunima, političari i političke stranke, ističu u CeMI-ju, zaboravljaju na svoju glavnu ulogu u društvu, a to je da kanališu i ublažavaju sukobe umjesto što ih kreiraju ili podstiču.

”Kreiranjem narativa pred svaki izborni ciklus, da su izbori dan D, biti ili ne biti, i svođenje političkih razlika na nivo ličnog, svaki društveni problem, umjesto da bude kanalisan preko političkih stranaka i političara, kroz pravo izbora predstavnika na izborima, prebacuje se na nivo ličnog, na sukobe, u kojima najviše gube sami građani i građanke, odnosno čitavo društvo”,  naglašeno je u saopštenju.

U CeMI-ju žele da vjeruju da je Crna Gora dostigla potreban nivo demokratskog razvoja i da ovakve i slične nemile scene neće biti obilježje nastavka kampanje.

”Pozivamo sve političke aktere, nosioce vlasti, političke lidere i kreatore političkog javnog mjenja da pokažu potreban nivo političke kulture u javnom diskursu, promovišući dijalog zasnovan na činjenicama, a time i smirivanje tenzija kroz promociju kulture dijaloga”,  zaključuju u CeMI-ju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
10.03.2023-21:57 21:57

CeMI da obezbjedi da predsjednički kandidati pudu vaspitani, nepodmukli i da ne budu neprijatelji države u kojoj hoće da budu predsjednici.