Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

CeMI: MUP da ispuni zahtjev EK i istraži slučajeve duplo upisanih u jednoj ili više susjednih država

Pozivajući se na mišljenje AZLP-a shodno kome ''bi obrada podataka koji su im dostavljeni bila nezakonita'' CeMI cijeni da je MUP samo pronašao izgovor da ne sprovodi zakonom povjerene nadležnosti na kontroli biračkog spiska

Centar za monitoring istraživanje (CeMI) pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da dosljedno poštuje političke i pravne obaveze na efikasnoj kontroli biračkog spiska, i da bez odlaganja sprovede postupke provjere i eventualnog oduzimanja državljanstva i brisanja svih nezakonito upisanih birača iz biračkog spiska Crne Gore.

Kako je saopšteno iz CeMI-ja, određenjem da ne mogu nastaviti postupanje u predmetu brisanja duplo upisanih birača, MUP ne ispunjava jasan zahtjev Evropske komisije iz ovogodišnjeg Izvještaja za Crnu Goru u kome se eksplicitno zahtijeva od nadležnih institucija da temeljno istraže navode o duplo upisanim biračima u jednoj ili više država regiona.

”Ovakvo postupanje MUP-a i otvorena konfrontacija sa zahtjevima EK doprinosi daljem usporavanju pregovaračkog procesa Crne Gore u dijelu političkih kriterijuma za članstvo Crne Gore u EU, i biće, gotovo izvjesno, osnov za nove kritike Brisela ka aktuelnoj Vladi Crne Gore”, navode oni.

Pozivajući se na mišljenje AZLP-a shodno kome „bi obrada podataka koji su im dostavljeni bila nezakonita“ CeMI cijeni da je MUP samo pronašao izgovor da ne sprovodi zakonom povjerene nadležnosti na kontroli biračkog spiska.

”Upitno mišljenje direktora AZLP-a ne može ukinuti zakonsku nadležnost i obavezu MUP-a na postupanje. Ovakav stav MUP-a dovodi u pitanje postojanje političke volje aktuelne vlade sprovodi aktivnosti usmjerene ka unaprjeđenju povjerenja građana u izborne procese”, zaključili su u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve