Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

CEGAS: Idemo u izbore rušeći Ustav i zakone

Iz CEGAS-a navode da izglasavanjem ''nezakonitog i protivustavnog'' Zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, kako navode, ''pored urušavanja Ustava, urušava se i Zakon o izboru odbornika i poslanika Crne Gore''

Uposlednja četiri mjeseca, Zakon o izborima odbornika i poslanika Crne Gore biva urušen više puta od strane parlamentarne većine, poručili su iz Centra za građanske slobode (CEGAS).

Iz CEGAS-a navode da izglasavanjem “nezakonitog i protivustavnog” Zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, kako navode, “pored urušavanja Ustava, urušava se i Zakon o izboru odbornika i poslanika Crne Gore”.

“Umjesto da se u Zakonu o izboru odbornika i poslanika Crne Gore nađu odluke o raspisivanju prijevremenih lokalnih izbora za 23. oktobar, i da se kao takav izglasava dvotrećinskom većinom, parlamentarna većina kreće u akciju inkorporacije takvih odluka unutar Zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, izglasavajući ga običnom većinom. Ovim se urušava i Ustav, na način da on jasno propisuje (Član 91 Ustava) da Skupština o zakonima odlučuje dvotrećinskom većinom glasova svih poslanika, kod onih zakona kojima se uređuje izborni sistem”, ocjenjuju u Centru.

Ne osvrćući se na to da taj Zakon gubi pravnu snagu, kako pojašnjavaju, “Skupština u izglasavanju ide korak dalje”.

“Izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji i Zakona o Glavnom gradu, iznova idemo na nezakonito postupanje u odnosu na Zakon o izboru odbornika i poslanika Crne Gore. Donošenjem gore pomenutih “Zetskih zakona” urušavamo Član 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika koji jasno precizira da broj odbornika utvrđuje skupština opštine posebnom odlukom najkasnije do dana raspisivanja izbora”, dodaju u Centru.

Navodeći činjenicu da su izbori u datim opštinama raspisani, iako “protivustavno i protivpravno”, prema njihovim riječima, “uslijedio je pravni haos korakom dalje, upravo mijenjajući teritorijalnu organizaciju nakon raspisivanja izbora”.

“Ustav iznova biva narušen, u dijelu biračkog prava i prava građana/ki da biraju i budu birani. Apelujemo na Ustavni sud da što prije donese odluku o zakonitosti i ustavnosti “Zetskih zakona””, zaključuju iz CEGAS-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve