Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

CDT: Uvesti obavezu potpisivanja Kodeksa za fer i demokratske izbore

Kako su dodali, ukoliko u toku izborne reforme DIK postane nepartijska i nezavisna institucija ona treba da bude institucija koja će biti odgovorna za pripremu i praćenje realizacije kodeksa

Nije rijedak slučaj da se u različitim političkim momentima vezanim za izbore potpisuje jedna vrsta kodeksa kojim se želi regulisati način ponašanja političkih subjekata i različite pravne situacije koje se mogu pojaviti u izbornom procesu, a koje ne mogu ili koje nijesu regulisane zakonskim rješenjima. Kodeks zapravo treba da nadomjesti manjkavosti izbornog procesa i važećeg izbornog zakonodavstva tako što će dodatno istaći značaj poštovanja univerzalnih demokratskih principa i međunarodnih standarda sprovođenja fer i kompetitivnog izbornog procesa, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju.

“Potpisivanje ovakvog kodeksa je bila i jedna od ranijih preporuka misija OSCE/ODIHR, a CDT ga je potpisivao sa političkim subjektima u više projekata građanskog nadgledanja izbora koje smo realizovali dvije decenije unazad”, navodi CDT.

Kako su dodali, ukoliko u toku izborne reforme DIK postane nepartijska i nezavisna institucija ona treba da bude institucija koja će biti odgovorna za pripremu i praćenje realizacije kodeksa.

“Kodeks treba pripremati u inkluzivnom procesu, uz profesionalnu saradnju sa domaćim i međunarodnom posmatračima izbora, akademskom zajednicom i političkim subjektima. Takođe, u njegovu izradu i praćenje realizacije treba uključiti sve državne institucije koje imaju nadležnost u izbornom postupku”, saopšteno je iz CDT-a.

Potpisivanje kodeksa, dodaju, treba predvidjeti novim ZIOP kao važnu obavezu DIK uz preciziranje obaveza i drugih državnih institucija koje imaju nadležnosti u izbornom procesu, ažurno dostavljanje različitih podataka i informacija, te davanja mišljenja i sl.

“Ukoliko bude potrebno, pojedine odredbe iz kodeksa koje se mogu dovoljno precizno normirati potrebno je uvesti u odgovarajuće zakone, a to se posebno odnosi na obaveze državnih institucija. Potrebno je predvidjeti posebno mješovito tijelo koje se bavi poštovanjem kodeksa u kome, kao pridruženi članovi/ice bez prava glasa, učestvuju i posmatrači izbora. Takođe, kodeksom treba predvidjeti i način sankcionisanja za njegovo kršenje koji je u skladu sa našim pravnim sistemom”, ističe CDT.

Kako su zaključili, kodeks treba potpisivati sa potvrđenim izbornih listama i institucijama koje imaju nadležnosti u izbornom postupku u toku svakog izbornog procesa uz stalno poboljšavanje njegovog teksta i prilagođavanje gorućim problemima pojedinačnih izbora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pe Pera
31.08.2023-10:48 10:48

e samo još to fali,ali prvo Milo da potpiše….