Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

CDT: Propisati održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu

Kako su dodali, izbornom reformom neophodno je odrediti održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu, na kojima bi se odbornici/e birali na mandatni period od četiri godine

Jedna od prioritetnih tema na agendi prethodnih odbora za izbornu reformu bio je dogovor oko održavanja lokalnih izbora u jednom danu, uz definisanje održivih pravnih rješenja koja će omogućiti da se lokalni izbori održavaju u redovnim ciklusima. Ovo je i jedan od zahtjeva koje je kontinuirano isticala EU, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju CDT.

“Za normalizaciju političkih procesa u Crnoj Gori je od izuzetne važnosti da se izađe iz stanja neprekidne izborne kampanje, u kojoj se predizborne tenzije nikad ne smiruju, a donosioci odluka neprestano kalkulišu prilikom rješavanja važnih pitanja u iščekivanju boljeg izbornog rezultata. Ovo pitanje je bitno i kako bi se spriječilo seljenje birača/ica iz opštine u opštinu za potrebe izbora, što je izazvalo ozbiljne probleme i nemogućnost završetka izbornog procesa u Šavniku”, navodi CDT.

Kako su dodali, izbornom reformom neophodno je odrediti održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu, na kojima bi se odbornici/e birali na mandatni period od četiri godine.

“U slučaju raspuštanja ili skraćenja mandata lokalnih skupština u toku četvorogodišnjeg mandatnog perioda, treba predvidjeti da se u tim skupštinama raspisuju izbori na kojima bi se odbornici/e birali na skraćeni mandatni period, do datuma održavanja redovnih lokalnih izbora. U slučaju da do skraćenja mandata dođe u posljednjoj godini mandata, treba razmisliti o rješenju u kome bi postojeće skupštine nastavile da rade u tehničkom mandatu do redovnih izbora. Na ovaj način bi se mogla preduprijediti zloupotreba i ponovno namjerno cjepkanje lokalnih izbora od strane političkih subjekata kojima ne odgovara uređeno stanje, ali i podstakao bi se dijalog i dogovor između političkih subjekata na lokalnom nivou”, navodi CDT.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve