Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

CDT: Pravno regulisati problem dezinformacija u izbornom procesu

U toj organizaciji kažu da su dezinformacione kampanje u posljednjih nekoliko godina jedno od ključnih obilježja izbornih procesa u Crnoj Gori

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poručio je da treba pravno regulisati problem dezinformacija u izbornom procesu.

U toj organizaciji kažu da su dezinformacione kampanje u posljednjih nekoliko godina jedno od ključnih obilježja izbornih procesa u Crnoj Gori.

– Ove kampanje su služile za narušavanje reputacije političkih oponenata, produbljivanje društvenih podjela i podizanje tenzija, marginalizaciju žena i diskriminaciju manjinskih grupa. Dezinformacije dugoročno utiču na obezvrjeđivanje političke debate zasnovane na činjenicama, podrivaju povjerenje u izbornu administraciju i izbore kao osnovni institut demokratije – saopšteno je iz CDT-a.

Brojni univerzalno prihvaćeni standardi za demokratske izbore odnose se, ističu, i na dezinformacije, kroz zaštitu prava na informisani izbor, jednakost učesnika izbora, zaštitu slobode izražavanja i štampe.

U CDT-u podsjećaju da UN standardi predviđaju da birači/ce moraju imati slobodu da glasaju bez nepotrebnog uticaja i formiraju mišljenje bez manipulativnog miješanja bilo koje vrste, i naglašavaju ključnu ulogu slobodnih medija u prenošenju informacija i ideja između građana/ki i izbornih kandidata/kinja, bez cenzure ili ograničenja.

”Pred Crnom Gorom je da napravi prve korake na ugradnji ovih standarda u svoje izborno i medijsko zakonodavstvo, posebno vodeći računa da sva buduća ograničenja i zabrane dezinformacija prođu strogi test člana 19 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima – da budu predviđena zakonom i da budu neophodna i srazmjerna mjera s obzirom na međunarodne standarde”, naglašavaju u CDT-u.

Reforma bi, kako navode, trebalo da uključi i pozitivne mjere, poput obaveznih edukativnih kampanja tokom izbornog procesa i podrške za novinarstvo u javnom interesu i nezavisne mehanizme za provjeru činjenica.

”Važno bi bilo uvesti obavezu javnim servisima da emituju sadržaje namijenjene edukaciji građana/ ki i građanki u pogledu uživanja njihovih demokratskih prava u toku izbornih proces”, zaključuju u CDT-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve