Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

CDT: Povećati transparentnost prihoda i rashoda u kampanji

Prema njihovim riječima, Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja je zbog ovoga potrebno detaljno revidirati, kako bi se unaprijedila transparentnost prihoda i rashoda u kampanji

Učesnici izbora nemaju jednak pristup sredstvima iz budžeta, jer parlamentarne partije za finansiranje izborne kampanje sada mogu da koriste sredstva predviđena za redovan rad, što im daje ogromnu prednost u izbornoj trci, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju.

Zakon, dodaju, ne definiše prijevremenu kampanju, što otežava kontrolu, jer parlamentarne partije koje dobijaju sredstva iz budžeta mogu voditi neprestanu kampanju.

Zakon postavlja ograničenja visine donacija pravnih i fizičkih lica. Maksimalan iznos donacija povećan je novim zakonskim odredbama sa 2.000 na 5.000 eura za fizička lica, tj. sa 10.000 na 20.000 eura za pravna lica.

“Međutim, u praksi se ne može sa sigurnošću utvrditi koliko se ta ograničenja poštuju, zbog nemogućnosti ASK da u potpunosti provjeri vjerodostojnost informacija iz izvještaja političkih subjekata. U izvještaju ODIHR-a sa parlamentarnih izbora 2020. izražena je bojazan da su ukupni iznosi troškova predizborne kampanje previsoki jer omogućavaju prekomjernu potrošnju”, ističe CDT.

Zakonom je, dodaju, propisano da se nenovčani prilozi obračunavaju prema tržišnojnvrijednosti i prijavljuju kao prihod.

“Međutim, vjerodostojnost izvještaja u ovom segmentu je krajnje upitna”, navodi CDT.

Ni pitanje dugovanja političkih subjekata nije, kažu u ovoj NVO, adekvatno riješeno, pa iz izbora u izbore imamo primjere da se ogromni dugovi iz kampanja onda godinama vraćaju iz sredstava za redovan rad.

“MANS je nakon predsjedničkih izbora 2023. godine utvrdio da su četiri predsjednička kandidata/kinje ostala dobavljačima dužna oko milion eura na ime neplaćenih faktura za troškove svojih izbornih kampanja. Njihove ranije analize pokazale su su da pojedini politički subjekti nikada nijesu platili značajne troškove izborne kampanje 2020. godine, kao i da niko od nadležnih institucija nije vršio nadzor nad time. Na taj način dobavljači su postali donatori izbornih kampanja, a neplaćeni iznosi zapravo prikrivene donacije, znatno veće od pripisanog zakonskog limita”, navodi CDT.

Prema njihovim riječima, Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja je zbog ovoga potrebno detaljno revidirati, kako bi se unaprijedila transparentnost prihoda i rashoda u kampanji.

“Potrebno je precizno urediti zabranu prijevremene kampanje, regulisati pozajmice i nenovčane donacije, i ove promjene reflektovati i u unaprijeđenom sistemu finansijskog izvještavanja partija”, ocijenio je CDT.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve