Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

CDT: AFŽ kao inspiracija i putokaz

Podsjeća da u periodu svog postojanja, do 1953, AFŽ je brojio čak dva miliona članica.

Na današnji dan prije 81 godinu u Bosanskom Petrovcu je osnovan Antifašistički front žena (AFŽ) na Prvoj zemaljskoj konferenciji žena, na kojoj je učestvovalo 166 delegatkinja.

Zamjenica izvršnog direktora Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milena Gvozdenović kazala je da ovaj jubilej obilježavamo u vremenu kada političke elite samo “formalno” zastupaju ženska prava.

“A njihovi parapolitički trabanti generišu atmosferu mržnje, netrpeljivosti i rodno zasnovanog nasilja čiji je cilj protjerivanje žena iz političke i javne sfere i njihovo zarobljavanje u kućni rad i majčinstvo u službi nacije. Zato je jako važno sjetiti se hrabre borbe žena u toku Drugog svjetskog rata kada su kroz ujedinjeni front seljanki, radnica, građanki na različite načine učestvovale u pokretu otpora – od diverzantskih akcija, preko široke mreže humanitarne pomoći, brige o djeci i ranjenicima, opismenjavanja i emancipacije žena, prikupljanja oružja i ljekova do direktnog učešća u borbenim u jedninicama Narodno oslobodilačke borbe (NOB)”, navela je Gvozdenović.

Važno je, kaže, podsjetiti da se partizanskim brigadama, zajedno sa svojim drugaricama širom Jugoslavije, borilo 2546 žena iz Crne Gore, a njih 483 je poginulo.

“Od 253 narodna heroja iz Crne Gore bilo je osam žena. Na talasu tih ratnih zasluga započet je projekat političke, kulturne i ekonomske emancipacije, koji će dovesti do biračkog prava, unapređenje prava na obrazovanje, zapošljavanje, dekriminalizacije i legalizacije abortusa”, istakla je Gvozdenović.

Podsjeća da u periodu svog postojanja, do 1953, AFŽ je brojio čak dva miliona članica.

“Ovo je bila jedistvena organizacija zbog brojnosti, revolucionarnog stava, kapilarnog ustrojstva te organizacionih kapaciteta koji su uključivali edukativni, humanitarni, politički, kulturni i propagandni rad”, dodala je Gvozdenović.

Zato danas, kaže, kada konzervativne političke i religijske snage u svim jugoslovenskim republikama sistemski “uništavaju” izborena politička, radnička, reproduktivna i socijalna prava žena, treba jasno poručiti A”FŽ nam služi kao putokaz i inspiracija”.

“Žene ovoga podneblja su znale i znaće da se ujedine i pruže enegričan otpor kako bi odbranile i ponovo osvojile svoja prava i slobodu”, poručila je Gvozdenović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
REDS
06.12.2023-13:21 13:21

Sram vas bilo grantopreži. Koristite slavnu tradiciju naših predaka koji su se borili za pravednije društvo bez kapitalizma kako bi sisali pare iz fondova kapitalističkih država Zapada. CDT je apsolutno moralno dno.