Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Čarapić: Odluka da se ne vrši izbor kandidata koji je isplivao kao pobjednik javnih konkursa je skandalozna

Naročito je sramno, smatra on, da ovo radi Vlada koja je ''već godinu dana bez legitimiteta''

Generalna direktorica u Ministarstvu prosvjete, izvjesna Aleksandra Kuč, po ovlašćenju ministra prosvjete, izvjesnog Vojinovića, dana 20.jula. donijela je odluku o tome da se ne vrši izbor kandidata koji je isplivao kao pobjednik javnih konkursa za radna mjesta, saopštio je poslanik i član Predsjedništva Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić.

On je informisao javnost o jednoj od, kako je rekao, “najskandaloznijih odluka koju je neka administracija donijela”.

“A koja predstavlja frapantan primjer zloupotrebe službenih ovlašćenja, diskriminacije i sveukupno zlokobnosti administracije. Naime, Generalna direktorica u Ministarstvu prosvjete, izvjesna Aleksandra Kuč, po ovlašćenju ministra prosvjete, izvjesnog Vojinovića, dana 20.jula. donijela je odluku o tome da se ne vrši izbor kandidata koji je isplivao kao pobjednik javnih konkursa za radna mjesta – SS III u Direkciji za evropske integracije i EU fondove i SS III u Direkciji za međunarodnu saradnju, uprkos činjenici da su konkursi tog dana okončani i da je lista za izbor kandidata utvrđena”, saopštio je Čarapić.

Dodaje da u se pomenutoj odluci navodi da je procedura u cjelosti sprovedena i da je 20. jula obavljen intervju sa pobjedničkim kandidatom.

“Ali se takođe navodi da je nakon tog intervjua a istog dana Ministarstvo donijelo Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, koje je dostavljeno Vladi na saglasnost”, naveo je Čarapić.

Izmjenama Pravilnika, kako ističe, koji u momentu donošenja Odluke nije ni stupio na snagu, vršiće se novi raspored službenika i namještenika, pa kandidat koji je tog dana bio na intervjuu “nije u mogućnosti da dobije posao”.

“Gore opisano je jako loše i prosto je nevjerovatno na šta su ljudi koji u sistemu obnašaju odgovorne funkcije spremni da urade. Vjerujem da se prvi put dešava da se Pravilnik o sistematizaciji mijenja tik pred donošenje odluke o nečijem zaposlenju na osnovu konkursa (koji traje od januara), što je sramno za resornog ministra i Vladu koja je ovo omogućila”, dodao je funkcioner PES-a.

Naročito je sramno, smatra on, da ovo radi Vlada koja je “već godinu dana bez legitimiteta”.

“I to u periodu nakon izbora kojom je ista smijenjena još jednom od strane građana, a da ne pričamo o tome kako jedna takva Vlada stvarno nema ni potrebe ni legitimiteta da mijenja Pravilnik o sistematizaciji bilo kojih radnih mjesta u bilo kojem resoru. Nadam se da na grubi prelazak ove crvene linije neće izostati sistemska reakcija nadležnih pravosudnih organa”, zaključio je Čarapić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve