Utorak, 14 Maja, 2024
Rubrika:

Budvanski izbori ante portas

Gospodin Mikijelj (DF) je tvrdio da će izborom DF u Budvi nastati četvorogodišnja stabilnost i da će se do 2026. godine realizovati investicije u iznosu od osamdeset miliona eura. Na štetu građana Budve maštao je g. Mikijelj između ostalog i o bolnici, kulturnom centru i šetalištu. Iako je vlast na državnom nivou bila promijenjena g. Mikijelj je, takođe, tvrdio da je odnos države prema Budvi maćehinski.

Piše: Svetozar Savić, potpredsjednik Crnogorske evropske partije

Zašto su budvanski izbor značajni? Jednostavno – Budva je prijestonica turizma i ujedno jedna od najbogatijih opština u Crnoj Gori – i često umjesto brige o životu običnih građana, kontrola tokova novca postaje prioritet partija na vlasti.

Izbori u Budvi, takođe, imaju svoju burnu genealogiju. Naime vladavinu DPS do 2016. godine obilježile su mnoge afere, gradonačelnici su završavali u zatvoru a pojedini postajali svjedoci saradnici, i čini se da je takva vladavina i kod samih građana Budve izazvala bespotrebni animozitet prema izgradnji evropske, mediteranske i crnogorske metropole.

Da vas podsjetim. Na lokalnim izborima 2016. godine pobijedila je opozicija. Božane Jelušić (URA) tvrdila je da se prethodom sistemu više ne može vjerovati i da DPS nema kapacitete da nešto promijeni. Umjesto gradnje luksuznih hotela gradili su stanove kako bi brže zaradili. Krapović (Demokrate) je samouvjereno izjavio da će raditi na braunšer osnovi (što u prevodu znači – ako je nešto devastirano i izgrađeno a nije stavljeno u funkciju treba izvršiti njegovu prenamjenu) i primijeniti pozitivnu praksu tajmšera, izgraditi studentske domove, a manje nelegalne stambene objekte pretvoriti u porodične hotele. Predstavnik SNP Marković tada je tvrdio da će stanove namijenjene tržištu oporezovati najvećom mogućom zakonskom stopom – kako bi destimulisali takvu vrstu gradnje. Tada je Demokratama pripao resor finansija, urbanizam DF, sve pod plaštom proklamovanja vladavine prava i zakonitosti.

Od takvog optimizma ostale su samo mrvice. Politički nemiri obilježili su ljetnu sezonu u Budvi 2020. Na kraju mandata (oktobar 2020) MANS je podnio krivičnu prijavu protiv g. Carevića tvrdeći da koristi kompaniju „Asfalt-beton gradnju“ kako bi učestvovao na tenderima koje raspisuje Opština Budva, da gradi nelegalno i da je uzurpirao pola miliona kvadrata državnog zemljišta. Ipak, mržnja prema DPS i dalje je bila jaka. Na lokalnim izborima iste godine nova-stara vlast je nanovo proklamovala da je stigla sloboda, demokratija i neki novi ljudi.

Nije prošla ni godina i po a Vlada Crne Gore (april 2022) raspustila je Skupštinu opštinu Budve, uvela prinudnu upravu i raspisala izbore. Tokom kampanje 2022. DF je trpio udarce bivših koalicionih partnera. Demokrate su odnos DF i URE nazivale neprirodnim politčkim bludom, dok je predstavnica URE (URA je bila dio koalicije 2016-2020.) gospođa Vukotić-Jelušić tvrdila da je u prethodnom periodu u Crnoj Gori nastao novi pojam – budvanizacija – da nema prostora za pješake, da su trotoari uski i nepristupačnosti za invalide, da je buka nepodnošljiva, a da je nedostatak zelenih površina očigledan.

Gospodin Mikijelj (DF) je tvrdio da će izborom DF u Budvi nastati četvorogodišnja stabilnost i da će se do 2026. godine realizovati investicije u iznosu od osamdeset miliona eura. Na štetu građana Budve maštao je g. Mikijelj između ostalog i o bolnici, kulturnom centru i šetalištu. Iako je vlast na državnom nivou bila promijenjena g. Mikijelj je, takođe, tvrdio da je odnos države prema Budvi maćehinski.

Život, međutim, često iznenadi pa je ubrzo predsjednik Opštine Budva, g. Božović, nekoliko mjeseci nakon izborne pobjede uhapšen (april 2023) i optužen za organizovani kriminal i šverc narkotika. Predsjednik Skupštine Opštine Budva g. Jovanović (DF) ustvrdio je da će g. Božović ubrzo biti na slobodi i nastaviti da obavlja funkciju predsjednika opštine Budve. Budvanska URA, nekadašnji koalicioni partner DF, tražila je da g. Božović podnese ostavku, a g. Carević nekadašnji lider koalicije Za budućnost Budve ustvrdio da je do razlaza u DF moralo i ranije doći.

Teško je nabrojati sve „uspjehe ovih koalicija“, u posljednjih osam godina, jer je riječ o opštoj regresiji svih kulturnih, ekonomskih i društvenih vrijednosti. Prisjetimo se samo nekih njihovih slavnih aktivnosti u 2023. godini.

Iako je od ukupnih 41,6 miliona budvanskog budžeta čitavih 15 miliona eura (35%) obezbijeđeno za kapitalni budžet u Budvi nije započeta niti realizovana nijedna kapitalna investicija. Najviše u istoriji finansija Opštine Budva, gotovo devet miliona eura, potrošeno je na isplatu bruto zarada zaposlenih, ali i ostalih ličnih primanja. Budva je kandidovana za Evrosku prijestonicu kulture. Kakav nonsens! Poslije svake kiše ulice i bulevari u Budvi podsjećaju na Veneciju. Umjesto Mikijeljovog obećanog doma kulture, predstave i književne večeri se održavaju kao u antičkoj Budvi, samo po suvom vremenu, a muzeji i galerije nisu na listi prioriteta grada kulture. Umjesto uređenog šetališta Budva – Rafailovići, gledamo “šabačko vašarište”.

Na predstojećim lokalnim izborima (2024) koaliciji koja je u raznim formatima bila na vlasti osam godina ništa drugo ne preostaje nego da nam opet govori o navodnom budućem pomirenju bivših partnera i nanovo o svijetloj budućnosti koja negdje na horizontu čeka Budvu. Nesposobna nekadašnja koalicija politiku gleda kao manipulaciju, sinekuru i beskonačno partijsko zapošljavanje. Njihovi neuspjesi ukazuju da nemaju dodirnih tačaka sa savremenim i mediteranskim pristupom životu koju očekuju građani Budve.

Građanima mora biti jasno da napredak našeg društva ne zavisi samo od prirodnih uslova, dužine trajanja sunčanog perioda i broja turista, već prvenstveno od sposobnosti i riješenosti vodećih političkih snaga da kreiraju i unapređuje infrastrukturni ambijent i uslove života dostojne čovjeka.

Iako je većina građana u Budvi razočarana rezultatima osmogodišnje vladavine, pozivamo ih da kao slobodni građani uzmu zakonsku mogućnost u svoje ruke, a koju im država daje – slobodu izbora i glasanja – i smijene sadašnju i sve vlasti koje ne ispunjavaju proklamovano. Ne treba da mijenjaju vlast zbog ičijeg nacionalnog opredjeljenja ili zbog bogomolje u koju pojedinci idu, već zbog nerada i nesposobnosti.

Na kraju, kako god da im je ime i naziv partije, oni koji su od Budve napravili vašarište ne zaslužuju da više budu na političkoj sceni ove, niti ijedne druge crnogorske opštine. Pokazali su nesposobnost, svoje funkcije dobijene na povjerenju građana iskoristili za nerad i nepotizam, obećanja nisu ispunili, a svijetlu budućnost nisu donijeli. Niko im nije smetao u vršenju vlasti do oni sami sebi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve