Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

BS: Ustavni sud bez Bošnjaka još jedna u nizu loših poruka

''Ovakav odnos prema pripadnicima bošnjačkog naroda je poraz građanske i multietničke Crne Gore''

Prijedlog za dopunu nedostajućih sudija Ustavnog suda, kojim će se i ova sudska instanca ostaviti bez Bošnjaka, još jedna je u nizu loših poruka koje parlamentarna većina od 30. avgusta 2020. godine šalje Bošnjacima u Crnoj Gori i nastavak etničkog čišćenja institucija od Bošnjaka, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

“Značajan dio političkog kapitala Bošnjačke stranke i postignutih međunarodnih standarda u oblasti zaštite manjinskih prava sadržan je u ustavnim odredbama o pravu na srazmjernu zastupljenost i afirmativnu akciju. Predlaganje sastava Ustavnog suda, koji ne uvažava ove ustavne mehanizme, za nas je apsolutno neprihvatljiv i predstavlja kršenje Ustavom zagarantovanih i degradaciju već ostvarenih prava”, kažu u saopštenju.

Dodaju da ‘pripadnik bošnjačkog naroda ne može biti član Sudskog savjeta, ne može ući u Tužilački savjet, ne može biti izabran za sudiju Vrhovnog i Apelacionog suda, a od danas zvanično ne može ni u Ustavni sud’.

“Ovakav odnos prema pripadnicima bošnjačkog naroda je poraz građanske i multietničke Crne Gore”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve