Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Lončarević: Neću funkciju, to me ne interesuje

Da li je time poslala poruku građanima da je nije briga za njih a posebno ne za zaposlene u javnoj upravi koji treći mjesec ne primaju plate, Skala radio je pitao dr Brunu Lončarević, šeficu kluba odbornika SDP-a u lokalnom parlamentu

Turistička sezona je počela. Grad je u nekoj vrsti bunila, u Kotoru se prosto osjeća haos. Predsjednica SO Kotor Dragica Perović je iskoristila krajnje datume da zakaže sjednicu na kojoj bi se novom skupštinskom većinom izabrao predsjednik opštine.


Da li je time poslala poruku građanima da je nije briga za njih a posebno ne za zaposlene u javnoj upravi koji treći mjesec ne primaju plate, Skala radio je pitao dr Brunu Lončarević, šeficu kluba odbornika SDP-a u lokalnom parlamentu?

Ona je odgovorila da je Perovićeva više puta javno saopštila da je njena odluka da uskrati  povjerenje vladajućoj koaliciji politička korupcija. To je neistina, kako je kazala Lončarevićeva koju je više puta objasnila i Perovićevoj i građanima. Njena odluka je motivisana neprihvatanjem nerada, javašluka, nepoštovanjem odbornika i zakona i na kraju neznanjem onih koji odlučuju i koji godinu i po za Kotor ništa nijesu uradili.
Za situaciju u Kotoru ona kaže da ne može da okrivi samo jednu stranu.

Bilo je tu po njoj mnogo grešaka. U želji da se ostane na vlasti kalkulisalo se. Malo je ko mislio na grad a više na svoje fotelje, jasna je ona.

„Ono što se dešava u Kotoru samo je  potvrda ispravnosti  odluke zbog koje me  tako žestoko napadaju“, kazala je Lončarević, potvrđujući konstataciju da je bilo više pritisaka na nju da promijeni odluku.  Jedni su je, kazala je, nazivali heroinom, drugi proglašavali izdajnikom. Pritom kao da nikoga nije interesovalo zašto je to uradila.
Imala sam svoju glavu od kad znam za sebe, saopštava Lončarevićeva, svoj pošten odnos prema gradu i građanima. Potvrdila je da se radi o stavu koji je plod promišljanja i uvažavanja razloga zbog kojih je bilo neophodno hitno nešto promijeniti u Kotoru.

Lončarevićeva je kazala da je zaprepastilo to što je bilo i onih koji su je napadali što se odlučila na ovaj korak jer nije mogla da podnese da na mjestu predsjednika opštine bude Srbin. Za nju je to neshvatljivo jer svi znaju da su njena djeca baš kao i ona iz mješovitog braka.

„To mi nije bilo ni na kraj pameti. Podržavala sam predsjednika opštine koji je Srbin više od dvije godine“, kazala je ona.

Ona se osvrnula i na podršku pojedinih poslanika u Skupštini Crne Gore, i na tome im je zahvalna.

Očekivala je, kako je kazala, da će je podržati i lider SDP-a Ranko Krivokapić. On to nije uradio. Lončarević mu zamjera  zbog toga, saopštavajući da je od tada do danas nije pozvao.

Lončarevića je saopštila da je i dalje član SDP-a i da je može smijeniti samo Opštinski odbor. Nije se sastao još, a kad će i da li će je isključiti iz partije, ona u ovom trenutku ne može da kaže. Vjerovatno su zbog organizacije Kongresa zaboravili to da učine, našalila se ona.

Kotor prolazi kroz bolan period i sve ono što sam uradila, a nijesam puno napravila, trebalo je i ranije da to učinim, kazala je ona, smatrajući da zbog toga nosi dio odgovornosti.
Lončarevićeva je kazala da je dugo godina radila u Vojnoj bolnici u Meljinama i da vojsku izuzetno cijeni. Tamo je naučila na rad i disciplinu. Valjda zbog toga nije više mogla da podnese nerad i javašluk i opredijelila se za ovakav korak.

Osvrćući se na prijavu policiji koju je  protiv kotorskih vatrogasaca podnijela predsjednica  SO Dragica Perović, Lončarevićeva je kazala da o tome priča cijeli grad.
Predsjednica SO je očigledno imala slabe savjetnike, uvjerena je potkrepljujući mišljenje tvrdnjom da je Perovićeva dosegla  najniži nivo u gradiranju i u njenoj pravnoj praksi. Ljude koji su joj uputili dobronamjerno pismo proglasiti krivim i od njih se osjetiti ugroženim, nije normalno, smatra ona.

Cijeli grad je odreagovao i stao je na stranu pravde, a kako je ona reagovala najbolje se vidi po zakazanoj sjednici posljednjeg dana roka i to u 18 sati. I taj termin ima svoju poruku i svoj smisao po Perovićevoj, kaže Lončarevićeva.

Nju ne bi iznenadilo da i ta sjednica ima novi performans, a  ako to ne urade, valjda su onda pristali da se suoče sa činjenicom da je došao kraj ovoj vlasti.

Na pitanje koju će od brojnih funkcija uzeti u novoj vlasti, Lončarevićeva je kratko odgovorila :“ništa neću uzeti, ni jedna me funkcija ne interesuje“.

Ona smatra da treba prepustiti mlađima da se uhvate u koštac sa problemima. Ne treba tražiti kruha preko pogače.

Na našu konstatciju da je upala u zonu rizika i da će ovim stavom razočarati jedan dio javnosti, Lončarevića je odgovorila da je sreća što je taj dio građana manji a oni koji je poznaju shvatiće njeno razmišljanje da joj od funkcija ništa ne treba.

„U politici sam zato što sam željela da nešto više dam svome gradu i državi“, zaključila je Lončarevićeva.

Novoformirana vlast će se morati dobro uhvatit za glavu ako misli da makar riješi djelić nagomilanih problema. Ovaj grad je stao. Bruka je da 13 mjeseci  ruševina hotela „Fjord“ stoji i da turisti misle da je to posljedica ratnih razaranja a ne nezainteresovanosti lokalne uprave da taj problem riješi.

Kada je u pitanju moguće gašenje Osnovnog suda u Kotoru, ona je jasna u stavu da je to potpuno neprihvatljivo i da toj nečijoj zloj namjeri građani Kotora moraju oštro da se suprostave. Kotor ima veliku tradiciju suda i sudija i sramota bi bila da se izmjesti zbog nečijih političkih poena ali i nesposobnosti Kotorana da reaguju.

Lončarevićeva očekuje i skoru inicijativu za smjenu predsjednice SO , kako bi konačno sistem mogao da profunkcioniše i da se krene sa ozbiljnim radom. Pritom ne očekuje da će biti problema i da se neće 14. juna izabrati predsjednik.

Na kraju, Lončarevićeva je svima poručila da je neće pokolebati pritisci i da neće promijeniti mišljenje koje je donijela za dobro Kotora i njegovih građana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve