Nije istina da sam isključena iz SDP-a, kaže odbornica ove partije u kotorskoj SO dr Bruna Lončarević. Na pitanje Skala radija da li je tačno da je Predsjedništvo partije isključilo iz svojih redova i ako jeste zbog čega ona o tome ništa ne zna, Lončarevićeva je kazala da su joj prijatelji skrenuli pažnju na izjavu zamjenika predsjednice SDP-a Raška Konjevića koji je u TV emisiji „Neđelja u petak“ A1 TV prvo saopštio da sam mu koleginica, pa se onda ispravio da sam bivša koleginica.

Konjević je izjavio da nije bio zadužen za Kotor i da nije dovoljno pratio situaciju u Kotoru, ali da zna da je Bruna Lončarević isključena iz SDP-a i da je to uradio organ koji je za to nadležan. Na pitanje koji je to organ, Konjević je, vidno iznenađen pitanjima, kazao da se radi o Predsjedništvu koje preuzima rješavanje važnih političkih pitanja ukoliko, zbog hitnosti, nije u mogućnosti da se sazove Opštinski Odbor.

Bruna Lončarević je kategorična da nije postojala  vanredna situacija u SDP-u koja bi zahtijevala hitnost da Predsjedništvo mora  odlučivati  umjesto Opštinskog odbora, saopštavajući da je Konjevićeva priča konstrukcija koja samo podržava samovolju pojedinih moćnika u partiji.

Jer, ako su me isključili na nekakvoj sjednici Predsjedništva, kaže ona, zašto me o tome nijesu obavijestili? Zbog čega nije donešena Odluka o isključenju koja u sebi mora da sadrži pravnu pouku? Čuli ste što je Konjević kazao. Saopštio je javnosti da me nijesu obavijestili o isključenju iz partije, jer ni ja njih nijesam obavijestila,navodno o podršci koju sam dala potpredsjedniku iz SD-a. To je prosto nevjerovatno, kaže Lončarevićeva. Kao kad se dijete naljuti na svog druga pa mu iz inata kaže da ništa više od njega neće dobiti. Konjević je ozbiljan političar partije koja je državotvorna, partije koja je garantovala slobodu mišljenja svojim članovima koji se, za izgovorenu riječ, nijesu plašili da će im glava biti skinuta. Što se u međuvremenu dogodilo, nije mi jasno, ali nešto svakako jeste, jer je Konjević ispričao nekoliko neistina koje je lako demantovati.

Klub odbornika SDP-a Kotor je, zajedno sa odbornicima DPS-a, SD-a i HGI-ja 25. marta podnio inicijativu za smjenu tadašnjeg predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića jer je ušao u nezakonito masovno donošenje privremenih ataka koji su u izvornoj nadležnosti SO Kotor. Oduzeo je pravo odbornicima da se, u ime građana, izjašnjavaju i samovoljno je donio desetak odluka mimo valjanog zakonskog osnova. Te odluke su dominantno donešene da bi zadovoljio političke interese jedne odmetnute političke grupe koja je od gradskih dobara napravila „politički plijen“. Podsjetiću, kazala je Lončarevićena, da je Jokić javno upozoren 30. novembra 2018. godine, kao i na činjenicu da je upravo SDP bio pokretač inicijative da se Jokić smijeni sa mjesta predsjednika opštine i da je ta inicijativa podržana od strane vrha partije i tadašnjeg predsjednika Ranka Krivokapića, sa čime je javnost u više navrata upoznata.

Lončarevićeva je kazala da je stav partije bio isti i 24. aprila ove godina, kada je u SO izglasavano nepovjerenje Jokiću. Tada je, posred sjednice nju lično pozvao Krivokapić i saopštio joj da je stav partije da se sjednica napusti. To nijesam mogla da uradim jer imam ime i prezime koje časno nosim i stav od koga ne odstupam bez argumenata. Pritom, kaže ona, jasno sam iznijela razloge zbog kojih glasam za smjenu Jokića, koji je bio i stav partije. Ostala sam dosljedna i nakon neviđenog pritiska i sramnog performansa u organizaciji Jokića i Perovićeve praćen  zvižducima i uvredama  na moj i račun mojih kolega iz SDP-a. Za smjenu tadašnjeg predsjednika glasali smo iz redova SDP-a odbornik Brguljan i ja, dok je od glasanja, nakon poziva predsjednika Krivokapića odustala odbornica Tena Božović.

Da li se vrh partije uplašio poruka lidera Demokrata Bečića, pa je navrat nanos pokušao da promijeni stav, meni nije poznato, ali znam da nijesam povrijedila Statut niti akta partije na koja se neargumentovano poziva Konjević. A i da jesam i da sam isključena, Odluku o brisanju iz evidencije donosi nadležni odbor, većinom glasova ukupnog broja članova odbora.

Na odluku o brisanju iz evidencije, član  može, u roku od 15 dana od prijema odluke, izjaviti žalbu Glavnom odboru.

Glavni odbor po žalbi iz stava 2. ovog člana donosi odluku na prvoj narednoj sjednici od dana prijema žalbe. A ja nijesam, kaže Lončarevićeva  dobila ni odluku, niti znam za bilo kakvo glasanje o mojoj smjeni. O tome najbolje može da posvjedoči zapisnik sa sjednice i Odluka koju mi moraju dostaviti, kako bi mogla da iskoristim svoja prava i potražim satisfakciju kod nadležnih organa.

Zašto se SDP odlučio za ovakav vid obračuna sa svojom članicom, zašto su odlučili da me ekspresno izopšte iz Konkresa i organa partije, znaju samo oni.

Ono što sigurno znam je činjenica da sam i dalje članica SDP-a, a da li ću ostati u društvu onih koji su se ovako samnom obračunali, biće isključivo moj a ne stav Konjevića i njegovih istomišljenika,  kazala je na kraju Lončarevićeva.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve