Nakon šest i po mjeseci i blokade kotorske Skupštine, danas su odbornici vladajuće koalicije u Kotoru njih 17, bez odbornika opozicije, usvojili budžet opštine koji je projektovan na iznos od 20.681.000 eura.

foto: Skupština opštine

Izvorni prihodi participiraju u ukupnoj strukturi prihodne stane sa preko 16 miliona eura, a u odnosu na prošlu godinu budžet je smanjen za oko 700.000 eura, prenosi Skala radio.

Željko Aprcović, predsjednik opštine Kotor, je pomenuo veoma važnu odluku koja je danas usvojena, a bila je zapostavljena u prethodnom periodu. Riječ je o Odluci o naknadi za iskorišćavanje kulturnih dobara, kako bi se ubrali prihodi po ovom osnovu.

“Uslijed neusvajanja budžeta u prethodnom periodu nijesu donešena dva osnovna planska dokumenta, a tiču se Programa rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora i Programa uređenja prostora, zbog čega je stao razvoj opštine”, podsjetio je predlagač budžeta i predsjednik opštine Kotor Željko Aprcović.

Tek je prije par dana nova vlast dobila ova dva dokumenta koja su danas usvojena u formi nacrta.

Narednih dana, rekao je Aprcović, predstavnici opštine će obići mjesne zajednice i oslušnuti građane i njihove potrebe.

“Nakon ovih aktivnosti u narednih 15 dana okončale bi se javne rasprave i utvrdio Program rada Direkcije i Program uređenja prostora u okviru planiranog utroška sredstava kako bi se počeli bavili onim što se može uraditi do kraja tekuće godine, rekao je on. Imaćemo brzo presjek do 31. avgusta sa javne rasprave što se tiče plana rada Direkcije”, rekao je Aprcović.

U ime Odbora za finansije, privredu i razvoj Tatjana Stanovčić je zatražila da Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora do 1. septembra ove godine dostavi Skupštini izvještaj o realizaciji poslova za period od 1 januara 2019. do 31. avgusta ove godine, kako bi se na osnovu realizovanih parametara utvrdile potrebe uravnoteženja budžeta.

Plan i program rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora odbornicima je kratko obrazložio Rato Brajković, ispred Direkcije, rekavši da je Program rađen po zahtjevima sa javnih rasprava u mjesnim zajednicama te da će kompletnu dokumentaciju predati novom direktoru, apelujući da se on što prije izabere.

Na pitanje odbornice SDP-a Brune Lončarević, koliko je utrošeno novca za ovih šest i po mjeseci za poslove koje je obavljala Direkcija, Brajković je rekao da je predat šestomjesečni obračun iz kojega se sve vidi.

“Nakon usvajanja budžeta, već u ponedjeljak 22. jula biće isplaćena zaostala junska plata radnicima lokalne uprave i ostalim korisnicima budžeta”, rekao je Aprcović.

Odbornici su podnijeli određeni broj amandmana koji se odnose na potrošačke jedinice, koji pokazuju da se može uraditi prekompozicija novćanih sredstava koji će on sa svojim saradnicima prihvatiti.

“Smanjenje broja zaposlenih u organima lokane samouprave, budući da je to neefikasan aparat, biće prioritetan posao nove vlasti”, kazao je predsjednik opštine Željko Aprcović.

Odbornica Lončarević je iznijela podatak da je neposredno prije smjene vlasti, 47 službenika lokalne samouprave potpisalo ugovor o djelu. Ona je apelovala da se što prije preispitaju dosadašnja zapošljavanja u organima lokalne uprave koja su i po inspekcijskim nalazima bila nezakonita.

Budžetske stavke je detaljnije obrazložila Nada Vučković pomoćnica sekretara Sekretarijata za budžet i finansije i podsjetila na zakonske obaveze o finansiranju lokalne samouprave.

Odbornici su danas usvojili Nacrt Programa rada Direkcije za uređenjenje i izgradnju Kotora i Nacrt plana uređenje prostora za 2019. godinu koji su stavljeni na javnu raspravu u trajanju od 15 dana.

Na kraju je odbornica Bruna Lončarević, podsjetila na uvrede i klevete koje na njen račun ovih dana plasiraju pojedini mediji, portali i društvene mreže izražavajući bojazan, kako je kazala, uz konstataciju da to najčešće iznose ne samo novinari već i njene kolege odbornici. Stoga je postavila pitanje što će SO Kotor preduzeti u smislu zaštite svoje odbornice a što u slučaju odbornika ili odbornice koje plasiraju neistine i blate svoju koleginicu.

Predsjednik SO Jovo Suđić se osvrnuo na taj izraženi problem i brojne uvrede kojima su izloženi mnogi od kolega i naglasio da je neophodno da reaguju institucije sistema i konačno zaštite sve one koji su izloženi medijskim i svakim drugim nasrtajima.

Komentari

avatar