Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Brajović na poklon dobijao umjetničke slike, ukrasne zdjele, satove…

Šefovi parlamenata regiona i Evrope, predsjednici država, ambasadori i drugi zvaničnici poklanjali su Brajoviću umjetničke slike, ukrasne zdjele, srebrne manžetne, medaljone, satove čija je vrijednost između 60 i 1.800 eura

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je to kom prošle godine protokolarne poklone vrijednosti 6.570 eura podaci su Agencije za sprečavanje korupcije.

Šefovi parlamenata regiona i Evrope, predsjednici država, ambasadori i drugi zvaničnici poklanjali su Brajoviću umjetničke slike, ukrasne zdjele, srebrne manžetne, medaljone, satove čija je vrijednost između 60 i 1.800 eura.

„Široke ruke“ bili su predsjednik i premijer Azerbejdžana Ilham Alijev i Artur Rasizade, koji su u martu prošle godine šefu crnogorskog parlamenta poklonili svileni tepih od 1.800 eura, kao i umjetničko djelo ulje na platnu slika sa bijelim ramom od 1.500 eura. To su najskuplji pokloni koje je Brajović dobio prošle godine. Predsjednica Narodne skupštine Republike Bugarske Cveta Karajenčeva darovala je Brajoviću srebrni tanjir čija je vrijednost 350 eura. Od predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana Brajović je na poklon dobio stoni porcelanski sat od 300 eura, piše Pobjeda.

Darežljivi su bili ministar vanjskih poslova Slovačke Ivan Korčok, zamjenik predsjedavajućeg Evropske delegacije u POSP-u Petar Kurumbašev i predsjedavajući POSP-a David Martin, čiji darovi su vrijedni po 250 eura. Korčok je Brajoviću poklonio kristalnu posudu pravougaonog oblika, Kurumbašev Odu radosti na porcelanskom tanjiru, a Martin kancelarijski sat.

Poklon predsjednice Vlade Rumunije Vasilike Vlorike Dančile bio je knjiga ,,Istorijsko nasljeđe i dvorci“, vrijednosti 200 eura. Državni sekretar Svete Stolice kardinal Petar

Parolini darovao je Brajoviću bimetalni slavni novčić 5 eura i monografiju Vatikana, čija je vrijednost 170 eura.

Deset eura manje vrijedni su pokloni predsjednika Odbora za vanjske poslove Republike Bugarske Džema Grozdanova – replika starog metalnog tanjira, kao i predsjednika Grupe prijateljstva parlamenata Poljske i Crne Gore Gžegoža Matusjaka srebrne manžetne sa ćilibarom. Između sto i sto pedeset eura vrijedni su pokloni koje je Brajović dobio od predsjednice PS NATO Rase Juknević okrugli medaljon u srebrnoj i zlatnoj boji, zatim od potpredsjednice Evropskog parlamenta Livije Jaroke kristalni sat, te od lidera gradskog komiteta političke konsultativne konferencije NS Kine Vanga Janga shubrokadapanda izvezena svilom. Predsjednik poslaničke grupe prijateljstva Narodne skupštine Republike Srbije Igor Bečić poklonio je Brajoviću ukrasno slovo iz Jevanđelja, vrijednosti sto eura, a iste vrijednosti je i keramička kutija poklon od predsjednika Nacionalnog vijeća Austrije Volfganga Sobotoka.

Mermernu ploču, vrijednu 80 eura, Brajoviću je poklonio guverner američke države Mejn Pol Lepojdž, a kristalnu zdjelu manjih razmjera iste vrijednosti šef crnogorskog parlamenta dobio je od generalnog sekretara OEBS-a Tomasa Gremingera. Držač za kreditne kartice sa motivom lista javora Brajoviću je darovala ambasadorka Kanade Kati Čaba.

Funkcioner, po Zakonu o sprečavanj u korupcije, ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih. Protokolarnim smatra se poklon predstavnika druge države ili međunarodne organizacije koji se daje prilikom posjete, gostovanj a ili u drugim prilikama, kao i drugi poklon dat u sličnim prilikama. Prigodnim poklonom smatra se onaj u vrijednosti do 50 eura.

Ako javni funkcioner u toku jedne godine primi više prigodnih poklona od istog poklonodavca, ukupna vrijednost tih poklona ne smije preći iznos od 50 eura, a ako u tom vremenu primi prigodne poklone od više poklonodavaca, vrijednost tih poklona ne smije preći iznos od 100 eura. Zabrana se odnosi i na bračnog i vanbračnog supružnika i djecu javnog funkcionera ukoliko žive u zajedničkom domaćinstvu. Vrijednost poklona računa se prema njegovoj tržišnoj vrijednosti na dan prijema. Javni funkcioner kome je ponuđen poklon koji ne smije da primi obavezan je da ponudu odbije, odnosno da saopšti poklonodavcu da poklon ne može da primi. Ukoliko se utvrdi da je prigodni poklon veće vrijednosti od 50 eura, predaje se na raspolaganje organu vlasti u kojem javni funkcioner vrši funkciju i postaje državna imovina, odnosno imovina opštine.

Protokolarni pokloni, bez obzira na njihovu vrijednost, postaju svojina države, odnosno opštine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve