Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Brajović: Planirano otvaranje diplomatskog predstavništva Vatikana u Podgorici (VIDEO)

U okviru svoje posjete Svetoj stolici, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sastao se u Apostolskoj palati sa državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom, kao i sekretarom za odnose sa državama, monsinjorom Polom Ričardom Galagerom.

Kako je saopšteno iz Skupštine, u odvojenim susretima, najviše je bilo riječi o značaju otvaranja Apostolske nuncijature u Crnoj Gori, prilikama u regionu, zakonskom regulisanju pitanja slobode vjeroispovijesti, kao i omogućavanju pristupa Vatikanskom arhivu.

U tom kontekstu, predsjednik Brajović je rekao da uvid u dio dostupne građe Vatikanskog arhiva, kao i planirano otvaranje diplomatskog predstavništva Vatikana u Podgorici, predstavljaju važne korake za jačanje odnosa naše zemlje i Svete Stolice u svim njenim aspektima: političkim, istorijskim, naučnim, kulturnim i drugim.

Predsjednik Brajović i kardinal Parolin ocijenili su odnose dviju država odličnim, čemu posebno doprinosi intenzivna razmjena posjeta na najvišem nivou.

“Istaknuto je takođe da Zakon o slobodi vjeroispovijesti treba da odražava duh crnogorskog Ustava, kako bi na kvalitetan način i u tom segmentu bila obezbijeđena zaštita slobode pojedinca.

Značaj očuvanja i unaprjeđenja dijaloga, tolerancije i saradnje, kao tradicije i istorijske vrijednosti koju njeguje savremena Crna Gora, istaknut je i u razgovoru sa sekretarom za odnose sa državama, monsinjorom Polom Ričardom Galagerom. Regionalna stabilnost i očuvanje dobrosusjedskih odnosa na Zapadnom Balkanu čine ovaj region bližim Evropskoj uniji i njenim vrijednostima – zaključeno je između ostalog na ovom sastanku”, dodaje se u saopštenju.

Predsjednik Brajović je apostofirao značaj otvaranja Vatikanskih arhiva za istraživače iz Crne Gore, što će učiniti da se detaljnije upozna i dodatno obogati naše istorijsko nasljeđe.

Sa Velikim kancelarom Suverenog viteškog malteškog reda Albrehtom Freiherom fon Buzelagerom iskazano je očekivanje da će novi ambasador u Crnoj Gori doprinijeti uspješnoj realizaciji projekata od obostranog interesa.

Predsjednik Skupštine je iskazao zahvalnost na dosadašnjem angažovanju Malteškog reda na zaštiti i promociji ikone Bogorodice Filermose, što predstavlja jedan od prioriteta i u predstojećem periodu, dodaju iz Skupštine Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve