Četvrtak, 16 Maja, 2024
Rubrika:

Božović: Spomenik knjazu Danilu nastavak gubitničke politike DPS-a

Međutim, za vrijeme njegove vladavine postoje i mračni periodi koji se odnose na poharu Kuča, u dva navrata 1855. godine i 1856. godine. Ovo su opštepoznate istorijske činjenice, pa ostaje nejasno što je motivisalo gradsku vlast da donese ovakvu odluku

Podizanje spomenika knjazu Danilu I Petroviću aktuelna gradska vlast je obrazložila kao želju za očuvanjem sjećanja na ovu značajnu ličnost crnogorske istorije, saopštio je Bogdan Božović, odbornik SNP CG u Skupštini Glavnog grada.

Božović

“Nesporno je da su za vrijeme vladavine knjaza Danila izvršene brojne reforme koje su Crnu Goru učinile uređenijom zemljom. Izvršene su reforme u vojsci, otvorena je prva škola internatorskog karaktera na Cetinju, donesen je i Zakonik (1855. godine). Na vojnom planu dobijena je bitka na Grahovcu 13. maja 1858. godine, nakon koje je značajno proširena teritorija knjaževine Crne Gore.

Međutim, za vrijeme njegove vladavine postoje i mračni periodi koji se odnose na poharu Kuča, u dva navrata 1855. godine i 1856. godine. Ovo su opštepoznate istorijske činjenice, pa ostaje nejasno što je motivisalo gradsku vlast da donese ovakvu odluku.

Izgradnjom spomenika knjazu Danilu doći ćemo u situaciju da se na teritoriji Podgorice nalaze spomenik onome ko je naredio poharu Kuča i spomenik žrtvama te pohare”, navodi Božović.

Očigledno je, dodaje, da osjećanja naših sugrađana Kuča nisu bitna vladajućoj garnituri u gradu.

“Ova odluka aktuelne gradske vlasti je samo nastavak njihove gubitničke politike sa državnog nivoa koja je zasnovana na podjelama i mržnji. SNP nikada nije i neće zasnivati svoju politiku na mržnji i podjelama, već ćemo se boriti za ostvarenje  interesa svih nasih građana. Smatramo da je to jedini način i put kako bi nase društvo imalo perspektivnu budućnost”, zaključuje Božović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve